5 Mituri si adevaruri despre securitatea pe Internet a copiilor

securitatea pe internet code school clubs

Pentru a crea și păstra o experiență pozitivă și productivă a copiilor tăi în mediul online, trebuie în primul rând să învățați cum să deosebiți adevărul de miturile legate de securitatea pe internet.

Dacă credeți tot ceea ce auziți despre copii și mediul online, s-ar putea să credeți că pedofilii și hărțuitorii virtuali sunt peste tot. Da, astfel de lucruri sunt reale. Dar adevărul este că există și o multitudine de lucruri bune în mediul online. Anumiți experți combat acele mentalități legate de tehnologie care induc panica și îi îngrijorează pe părinți inutil.

Concluzia este că nu ne putem păstra copiii în siguranță dacă nu cunoaștem toate datele. Iată cele mai populare cinci mituri despre securitatea pe internet și adevărul care vă poate elibera de griji.

 • Mit: Social Media transformă copiii în hărțuitori cibernetici (cyberbullies)
 • Adevăr: Există multe motive pentru care un copil ar putea hărțui pe cineva, iar social media este doar o modalitate convenabilă de a face acest lucru. 

Dacă stăm să ne gândim mai bine, violența și conflictele de la locul de joacă se mută în mediul online, locul unde copiii interacționează în zilele noastre.

Realitatea este că, de regulă, copiii care au un astfel de comportament, au o motivație ce nu ține neapărat de mediul virtual în cazul de față, în care acționează. Fie că vorbim de problemele cu care se confruntă acasă, la școală sau în plan social, ei pot avea acest comportament și în viața reală, nu neapărat doar în mediul online, ca urmare a unui sentiment de empatie subdezvoltat.

Conștientizarea circumstanțelor unui astfel de comportament – deși nu îl scuză – îi poate ajuta pe părinți și educatori să recunoască în timp util semnele și să intervină înainte ca lucrurile să meargă prea departe.

 
 • Mit: A învăța copiii să nu vorbească cu străinii este cea mai bună modalitate de a ne asigura că sunt în siguranță în mediul online.
 • Adevărul: A învăța copiii să recunoască un comportament agresiv/anormal îi va ajuta să evite pericolele din mediul online și nu numai.

În lumea de azi, în care copii de 8 ani interacționează cu oameni străini în mediul online, trebuie să ne asigurăm că ei cunosc și fac distincția între o conversație adecvată și una nepotrivită. Copiii trebuie să știe că este OK să le spună colegilor să se oprească, dacă îi deranjează un anumit subiect abordat. Treceți dincolo de „Străin=pericol” și învățați-i ce întrebări nu sunt OK (de exemplu, nu este OK: „Ești băiat sau fată?”; „Unde locuiești?”; „Cu ce ești îmbrăcat/ă?”; „Vrei să vorbim pe privat?”). De asemenea, învățați-i pe copii că relațiile online sunt riscante. Ele evoluează adesea pe chat-uri private, atunci când adolescenții caută de bună voie sau se implică în conversații despre subiecte neadecvate vârstei lor.

 • Mit: Copiii care petrec mult timp pe rețelele de social media sunt antisociali.
 • Adevăr: Majoritatea copiilor spun că social media îi ajută să-și consolideze relațiile.

Majoritatea copiilor doresc să se distreze, să stea și să socializeze. Iată ce spun statisticile:

 • 57 % dintre adolescenți și-au făcut prieteni noi online
 • 84% dintre băieții care joacă jocuri în rețea cu prietenii se simt mai conectați atunci când joacă online
 • 68% dintre utilizatorii de social media adolescenți au avut prieteni online care i-au susținut în momentele grele
 
 • Mit: Este periculos să postezi imagini cu copiii tăi în mediul online.
 • Adevărul: Utilizând Setările de Confidențialitate, limitând audiența și netag-uindu-vă copiii, postarea voastră este destul de sigură.

Deși este adevărat că postarea de informații online poate avea anumite riscuri, există modalități prin a le limita, dacă luați în calcul următoarele recomandări:

– Utilizați Setările de Confidențialitate. Asigurați-vă că setările dvs. de confidențialitate sunt setate astfel încât doar cei mai apropiați oameni din lista dvs. de prieteni vă pot vizualiza postările.

– Limitați publicul. Distribuie postări doar familiei/prietenilor apropiați. Sau utilizați site-urile de partajare a fotografiilor, cum ar fi Picasa și Flickr, care necesită un log-in pentru a vedea fotografiile.

– Nu vă grăbiți copiii să-și creeze un cont pe rețelele de socializare. Respectați regulile privind vârsta de acces – nici un copil sub 13 ani nu ar trebui să aibă un cont pe rețelele de socializare. După ce copiii tăi au un profil online, ei pot fi etichetați în fotografii, ceea ce crește prezența lor online și îi expune riscurilor. Dacă doriți să încărcați fotografii cu ei, nu trebuie  să îi etichetați/identificați – pentru a evita ca respectiva fotografie să îi aducă pe potențialii hărțuitori pe pagina de profil a copilului.

 
 • Mit: Controlul parental reprezintă cel mai bun mod de a monitoriza activitatea online a copiilor mei.
 • Adevărul: Concentrarea pe o singură metodă de siguranță pe Internet induce un fals sentiment de securitate.

Pentru a asigura securitatea pe internet a copiilor – și pentru a face din ei cetățeni digitali responsabili – este nevoie de mai mult decât simpla instalare a controalelor parentale. Pentru început, trebuie să știi că aceste controale parentale pot fi înlăturate de către copiii pricepuți. De asemenea, adesea, filtrele acestor controale elimină prea multe informații, ceea ce face ca orice căutare pe Internet să devină inutilă sau irelevantă și creează o dinamică „părinte – copil” ce ar putea să se întoarcă împotriva noastră.

Să nu ne înțelegeți greșit, noi vă încurajăm să utilizați cu încredere aceste controale parentale, pentru că ele vă  ajută să preveniți expunerea copiilor la materiale nepotrivite vârstei lor și să gestionați timpul petrecut de ei în fața ecranelor. Dar să nu credeți că această metodă este suficientă sau că elimină toate pericolele din mediul online. Trebuie să le vorbiți continuu copiilor despre ce este acela un comportament online responsabil, respectuos, să setați reguli și le explicați care pot fi consecințele unui comportament necorespunzător. Trebuie să îi pregătiți să știe singuri cum să-și gestioneze propria interacțiune în mediul online.

 

La Code School Clubs punem accent exclusiv pe beneficiile utilizării tehnologiei și îi învățăm pe copii să folosească Internetul într-un mod util. Descoperă cursurile Code School Clubs aici!

 

Citește articolul integral aici

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.