5 Pași Esențiali Pentru A Proteja Datele Familiei Tale

protejarea datelor personale

Pentru o mulțime de familii, tehnologia este lipiciul care ține totul laolaltă. Urmărești feedul de pe Instagram al copilului tău pentru a vedea ce face, ești prezent pe grupul de Facebook sau Whatsapp al școlii pentru a fi la curent cu noutățile, temele și notele și bineînțeles, obișnuitele mesaje de la copiii tăi care spun „bună mami” și te anunță că totul este bine. Dar toate aceste avantaje ale tehnologiei vin cu un preț – datele tale și ale întregii familii. 

Observăm tot mai multe cazuri de încălcalcare a confidențialității – atunci când hackerii au acces la datele online ale persoanelor sau companii care le utilizează în mod abuziv sau nu reușesc să le protejeze – și ne dăm seama cu toții cât de vulnerabili suntem la furtul de identitate, a publicării informațiilor sensibile și a furturilor de date bancare. Utilizarea tehnologiei vine cu riscuri de confidențialitate, dar totul poate fi ținut sub control prin respectarea câtorva reguli esențiale.

Problema este că majoritatea dintre noi suntem mult prea dependenți de tehnologie pentru a nu o mai folosi acum. Poți șterge contul de Facebook pentru o vreme … dar mai mult ca sigur îl vei reactiva, pentru că poate doar așa vei vedea noul copil al unei rude mai îndepărtate sau a unei prietene. Utilizăm tehnologia tot mai mult, în fiecare zi și asta este în regulă. Este important însă, ca întreaga familie să cunoască aceste bune practici de confidențialitate pentru a păstra datele în siguranță.

Activați autentificarea în doi pași. Pentru o protecție suplimentară, activați autentificarea cu doi factori/ în doi pași la aplicații și site-uri precum Gmail sau Facebook, atunci când sunt disponibile. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați conturile de hackeri, trimițând un cod pe telefon atunci când vă conectați de pe un dispozitiv necunoscut.

Fiți atenți la escrocheriile de tip phishing! Nu deschideți e-mailuri, mesaje text, alerte de „securitate” online, notificări text sau alte lucruri din venite surse necunoscute sau pe care nu le așteptați. 

Cei din spatele acestui tip de atac pot face mesajele să pară autentice copiind logo-uri de la companii cunoscute ( ex: banci sau companii foarte cunoscute precum Amazon sau Google). Ele pot fi depistate daca urmarim cu atentie mici greșeli, cum ar fi erori gramaticale, punctuație ciudată sau limbaj amenințător, link-uri care seamana cu cele reale insa au inlocuite sau omise anumite caractere.

Folosiți parole complexe și schimbați-le frecvent. Cea mai bună practică pentru parole este să folosiți cuvinte sau fraze reale pe care să le puteți aminti cu ușurință – dar să le scrieți cu ajutorul caracterelor speciale. O parolă sigură trebuie să aibă cel puțin opt caractere și o combinație de litere, cifre și caractere speciale, cum ar fi 5pEAzhawh $. O idee foarte bună este și să utilizați un manager de parole precum Lastpass.

Cum discuți cu cei mici despre importanța parolelor dar și despre pericolele la care sunt expuși în mediul online? Toate informațiile de care ai nevoie ca părinte despre siguranța pe internet a copiilor, sunt disponibile în cadrul celui mai frumos program național dedicat securității digitale. Accesează și tu resursele din programul Eroii internetului!

Folosiți protecție antivirus. Cumpărați și descărcați software antivirus dintr-o sursă de încredere, cum ar fi McAfee, Norton sau Symantec. Feriți-vă de software-ul antivirus gratuit, deoarece poate conține programe malware. Sistemul de operare iOS are încorporat software antivirus, dar poate fi în continuare vulnerabil, deci asigurați-vă că vă actualizați sistemul de operare atunci când vi se solicită, deoarece actualizările pot remedia problemele de securitate.

Folosiți setări stricte de confidențialitate în aplicații și pe site-uri web. Când tu sau copilul tău accesați un nou site web sau o aplicație, stabiliți imediat preferințele de confidențialitate. Setările implicite pentru majoritatea aplicațiilor nu sunt de obicei foarte private, dar pe rețelele de socializare populare, cum ar fi Instagram, Tik Tok și Snapchat, puteți controla lucruri precum cine poate vedea ceea ce postați, cine vă poate contacta și ce postări puteți vedea.

Sursa

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.