Adevăratele Motive Pentru Care Părinții Trebuie Să Cunoască Importanța Securității Online

securitatea online

Dacă părinții ar ști într-adevăr ce se află pe internet – de la prădători online și până la hoți de identitate sau de date personale – probabil că ar închide internetul și ar arunca cheia. Cu toate acestea, internetul este atât de legat de viața noastră, încât trebuie să fim conștienți și de cele mai nefavorabile scenarii care pot apărea atunci când nu suntem pregătiți. Mai jos sunt câteva dintre acele lucruri înfricoșătoare care se pot întâmpla online. Partea bună este că, luând măsurile de securitate adecvate, toate aceste lucruri pot fi prevenite.

Copilul tău ar putea fi spionat pe internet

Jucăriile inteligente, inclusiv My Friend Cayla, Hello Barbie și CloudPets, sunt concepute pentru a învăța și a crește împreună cu copilul tău. Super, nu? Din păcate, multe dintre aceste jucării au probleme de confidențialitate. Pe măsură ce a fost descoperită încălcarea datelor din 2015 de către InnoTab Max aVtech, hackerii vizează în mod specific copiii, deoarece oferă istorii de credit curate și numere neutilizate de securitate socială pe care le pot folosi pentru furtul de identitate. Aceste jucării colectează, de asemenea, o mulțime de informații despre copilul tău și nu este întotdeauna clar când o fac și cum le folosesc.

  • Sfat! Asigură-te că achiziționezi o jucărie care are o politică de confidențialitate bună și pe care o înțelegi. Oferă doar informațiile necesare, nu lucrurile opționale pe care le solicită și oprește jucăria atunci când nu este folosită.

Copilul tău ar putea fi rănit

Cu rețelele de socializare cu acces la locație, cum ar fi Twitter, Kik și Facebook, copiii își pot dezvălui locațiile fizice reale tuturor contactelor – inclusiv celor pe care nu le cunosc personal. Imaginați-vă un selfie etichetat în funcție de locație și care spune: „Plictisit, de unul singur, stau și mă gândesc la ceva distractiv de făcut”.

  • Sfat! Dezactivează partajarea locației pe dispozitivele copiilor, atât în ​​setările telefonului, cât și în aplicațiile pe care le folosesc, astfel încât actualizările de stare și fotografiile lor să nu fie etichetate automat cu locația. Asigură-te că cei mici nu comunică niciodată străinilor adresa lor, numele școlii, locul unde stau sau unde vor fi.

Copilul tău ar putea pierde oportunități 

Postarea fotografiilor spontane și ‘nebune’ din perioada adolescenței poate fi amuzantă pe moment, însă reprezintă și o ‘carte de vizită’ pentru potențialii consilieri de admitere, manageri la angajare și pentru alte persoane pe care tinerii vor dori să le impresioneze. 

  • Sfat! Spune-i copilului tău să nu împărtășească fotografii cu activități îndoielnice pe internet. Dacă aceste tipuri de fotografii ajung online fără voia sa, sfătuiește-l să le ceară prietenilor săi să le dea jos sau să nu îi eticheteze, astfel încât fotografiile să nu poată fi urmărite. 

Toate informațiile despre siguranța pe internet a copiilor sunt acum accesibile părinților și profesorilor, gratuit, în cadrul celui mai frumos program național dedicat securității digitale. Accesează și tu resursele din programul Eroii internetului!

Copilul tău ar putea fi umilit

Să împărtășești lucruri distractive din viața ta cu prietenii este în regulă. Dar supraexpunerea nu este niciodată o idee bună. Când copiii postează materiale neadecvate – indiferent dacă este vorba de un selfie sexy, de o sesiune foto explicită cu un prieten, de o dezvăluire excesivă sau de comentarii răutăcioase despre alții – rezultatele pot fi umilitoare dacă aceste posturi devin publice sau sunt distribuite pe scară largă.

  • Sfat! Discută cu cel mic despre importanța păstrării unor lucruri private, având în vedere cât de departe pot ajunge informațiile și spune-i cum poate discuta cu prietenii săi despre respectarea confidențialității personale.

Datele copilului tău ar putea ajunge în mâini greșite 

Scandalul Cambridge Analytica care a implicat utilizarea informațiilor din profilurile oamenilor de pe Facebook dovedește că nu poți fi niciodată sigur cum își protejează companiile datele, cu cine le partajează și ce informații le oferă terților.

  • Sfat! Când îți creezi un cont de social media, furnizezi doar informațiile de bază necesare pentru configurarea profilului. Servicii precum Facebook cer multe informații, dar de multe ori nu sunt obligatorii pentru înregistrare. Când utilizezi aplicații terță parte, cum ar fi un test descărcabil pe Facebook, consultă informațiile pe care aplicația spune că le va lua din profilul tău. Dacă cerințele de permisiune sunt  exagerate, de exemplu accesarea informațiilor de care nu ar avea neapărată nevoie sau prelucrarea informațiilor de pe conturile prietenilor tăi, spune nu.

Sursa

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.