Cum să discuți cu copilul tău despre securitatea online

securitatea online code school clubs

Securitatea online este un subiect vast, adus în discuție tot mai des atunci când vine vorba despre copii și timpul pe care aceștia îl petrec în mediul virtual. Pentru unii părinți este destul de dificil să vorbească despre acest subiect, mai ales dacă au un copil adolescent, aceștia din urmă având tendința să combată argumentele părinților cu lipsa de experiență în mediul online.

1. Fă-ți un plan

Cel mai important lucru este să nu pleci la ”bătălie” fără un plan bine pus la punct. Bineînțeles, totul depinde de vârsta pe care copilul tău o are. Încearcă să pui pe hârtie ideile pro și contra și stabilește momentul potrivit pentru o astfel de discuție. Momentul potrivit depinde de tine și de încrederea pe care copilul tău o are în tine. Dacă aștepți să se ivească o ocazie pentru a discuta cu cel mic, s-ar putea să ratezi momentul sau să purtați discuția prea târziu.

2. Adaptează-ți discursul

Copiii petrec timp în fața ecranelor încă de la vârste fragede. Pericolele cu care vine mediul online sunt de diferite naturi. Cum faci un copil mai mic să înțeleagă ce este securitatea online? Dacă discuția cu adolescenții pare simplă (doar pare), atunci ce facem cu cei mai mici? Preșcolarii și elevii din clasele primare nu vor înțelege, cu siguranță, termenii folosiți și nici noțiunea, în sine, de securitate online.

Acesta este momentul în care trebuie să îți adaptezi discursul, în funcție de vârsta copilului tău. Dacă ai nevoie de ajutor, te poți inspira din modelul de ”reguli” pus la dispoziție de netsmartz. Folosește analogii din lumea înconjurătoare și, astfel, cel mic va înțelege mai bine mesajul transmis.

3. Lucrează împreună cu copilul, nu împotriva lui

Este foarte important ca atunci când purtați discuția despre securitatea online, cel mic să nu se simtă amenințat. Nu fă totul să pară ca niște reguli impuse, ci, mai degrabă, stabiliți-le împreună. Astfel, copilul tău va înțelege că tratezi cu seriozitate acest subiect și că îl tratezi ca pe un egal atunci când vine vorba de mediul online.

4. Puterea exemplului

Niciodată nu este suficient doar să vorbești cu copilul tău. Acesta va înțelege mult mai bine, dacă îi arăți concret ce trebuie să facă pentru a se proteja în mediul online. Stabiliți împreună parole puternice, căutați materiale online care vă pot ajuta.

Acum există nu doar articole și cărți despre amenințările din mediul online, ci și multe jocuri interactive. Acestea sunt gândite special pentru copiii mai mici, pentru a le arăta acestora cum să facă distincția dintre ce este sigur și ce le poate face rău în mediul online.

Cel mai important de ținut minte este că nu există un mod anume de a vorbi cu copilul tău despre securitatea online, nu există un model pe care îl poți urma. Cel mai bine este să îi vorbești deschis și sincer și să stabilești cu el o relație bazată pe încredere.

Hai la Code School Clubs!

Ne simtim responsabili sa completam eforturile institutiilor statului pentru imbunatatirea educatiei IT, de aceea va invitam sa le oferiti sansa copiilor sa invete cea mai vorbita limba de pe glob – Programarea!

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.