Pericolele din mediul online: Tu știi cu cine discută copilul tău?

pericolele online code school clubs

Cu siguranță niciun părinte nu își dorește să se gândească la situația în care copilul său ar putea interacționa online cu oameni periculoși. Indiferent dacă vorbim despre o solicitare sexuală nedorită, o persoană periculoasă care încearcă să stabilească un contact și offline, dincolo de ecran, sau alte lucruri neadecvate, este important să ne asigurăm că cei mici știu cum să reacționeze în astfel de situații. Nu putem fi întotdeauna alături de copiii noștri și nu vom putea controla totul. În schimb, trebuie să îi ‘‘armăm’’ cu informații și sfaturi.

O primă măsură pe care o putem lua este impunerea unor măsuri de protecție, cum ar fi evitarea aplicațiilor care facilitează contactul cu străinii (cum ar fi Kik și Tinder), păstrarea conturilor private și stabilirea limitelor privind locul și momentul în care adolescentul poate folosi un dispozitiv (spre exemplu, nu pe timpul nopții). 

Însă cel mai puternic instrument este acela de a le oferi sfaturi, de a discuta cu ei, astfel încât să poată deosebi persoanele rău intenționate și să știe cum să acționeze. Ca părinți, știm că acest lucru necesită foarte multe repetări, de obicei până când copiii noștri își rotesc ochii și spun: „DA, ȘTIU!” De asemenea, poate fi complicat: adolescenții vor să fie plăcuți și să nu fie excluși din grupuri, astfel încât atenția primită din partea cuiva poate fi cu adevărat convingătoare. 

Iată câteva idei despre cum să vorbești cu copilul tău despre acest subiect care poate părea complicat:

1. Întreabă-ți copilul: Ce ai face în situația în care cineva necunoscut te contactează online?

Cele mai bune răspunsuri și pași de urmat:

 • Nu trebuie să răspund deloc.
 • Dacă insistă i-aș spune ‘’Nu doresc să discut cu tine. Te rog să nu mă mai contactezi.’’
 • Dacă mesajele deranjante continuă, persoana ar trebui blocată și raportată.

2. Întreabă-ți copilul: Dar dacă persoana necunoscută care îți scrie pare drăguță? Sau dacă pare să cunoască mai multe informații despre tine?

Cele mai bune răspunsuri și pași de urmat:

 • Este foarte ușor să afli informații despre persoanele din mediul online și să pară că le cunoști, așadar acesta nu poate fi un motiv de a continua discuțiile cu o astfel de persoană.
 • Unele persoane ciudate îmi pot cere fotografii și informații direct, dar altele pot părea chiar drăguțe și prietenoase la început. În ambele cazuri, acea persoană care îmi poate scrie este cineva necunoscut și nu trebuie să continui discuția cu ea.

3. Întreabă-ți copilul: Dar dacă acea persoană îți cere doar o fotografie, profilul de Snapchat sau numărul de telefon pentru a comunica? Adică, doar nu te întreabă unde locuiești, nu? Cât de periculos poate să fie?

Cele mai bune răspunsuri și pași de urmat:

 • Atunci când cineva îmi cere fotografii sau informații personale, reprezintă un semnal de alarmă și indiferent de caz, răspunsul ar trebui să fie NU.
 • Dacă voi spune da o singură dată, voi lăsa o portiță deschisă, iar acea persoana va continua să ceară în continuare fotografii și informații.
 • Dacă o persoană obține numărul meu de telefon, înseamnă că mă poate suna oricând, oriunde și că poate obține mai multe informații despre mine mai ușor, așadar nu trebuie să îi dau numărul de telefon.

4. Întreabă-ți copilul: Ce faci dacă acea persoană spune că deja are o poză cu tine cate te poate pune într-o ipostază jenantă, iar dacă nu îi vei trimite mai multe fotografii, o va face publică?

Cele mai bune răspunsuri și pași de urmat:

 • Știu că nu am distribuit niciodată o fotografie care să mă pună într-o ipostază jenantă, așadar această amenințare nu va funcționa.
 • Chiar dacă acea persoană are o fotografie cu mine, dacă dau curs acestei cereri și îi voi trimite alta, persoana doar va continua să ceară tot mai mult.
 • O fotografie stânjenitoare este, totuși, mai bine decât să aleg să trimit și mai multe fotografii. Acest lucru ar agrava situația.

Persoanele periculoase din mediul online întotdeauna vor simți posibilitatea unei discuții, chiar înainte de a încerca să contacteze un copil sau adolescent. Cu cât încercăm să oprim discuția mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de a renunța la a mai încerca să te contacteze și astfel, situația nu se va agrava și nu va avea consecințe negative.

Este important ca adolescenții sau copiii să știe că oricât de inofensivă ar părea inițial o astfel de interacțiune, de cele mai multe ori, în spatele ecranului se ascunde o persoană reală, rău intenționată.

Accesează gratuit toate resursele de care ai nevoie pentru a discuta cu copilul tău pe tema siguranței online.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.