Ajuta-ti copilul sa gaseasca echilibrul in mediul virtual

mediul virtual code school clubs

De la telefoane si tablete, la filmulete difuzate Live si YouTube, tehnologia este peste tot, iar pastrarea unui echilbru in mediul virtual si cel real este esential pentru copilul tau. Cei mici iubesc accesul rapid la emisiunile lor preferate, la jocuri si tot felul de informatii, iar parintii sunt multumiti pentru ca cei mici exploreaza singuri, castigandu-si astfel independenta.

 

Dar este o linie foarte subtire pana la momentul in care telefonul nu se opreste niciodata, iar urmatorul episod se reda automat.In acest context, nu putini sunt parintii care aleg sa isi tina copiii departe de ecrane si tehnologie. Insa aceasta nu este cea mai potrivita abordare in contextul in care vorbim deja despre era digitala, in care principalele locuri de munca presupun stapanirea si utlizarea tehnologiei pentru cele mai elementare operatiuni (cumparaturi, rezervari, invatare, etc).Si atunci, care este solutia? 

Solutia o reprezinta calea de mijloc – echilibrarea vietii virtuale cu cea reala, ajutandu-ne copiii sa asimileze tot ceea ce are bun de oferit tehnologia si protejandu-i de exces sau de aspectele digitale care le pot influenta negativ viata.Puteti tine sub control utilizarea mediului online si a tehnologiei in general, urmand cateva practici simple:

  1. Seteaza anumite perioade in care copilul nu va folosi tehnologia

Ajuta-ti copilul sa ia mici pauze de la mediul virtual prin limitarea timpului de stat pe laptop, tableta sau telefon in timpul studiului sau in timpul mesei. Luati in considerare petrecerea timpului in familie, in care sa va bucurati impreuna, desfasurand anumite activitati interactive.

  1. Cunoasteti toate setatile dispozitivelor/aplicatiilor

Impreuna cu copilul tau, verificati functiile de pe dispozitivele utilizate si aplicatiile integrate, care il pot ajuta sa utilizeze tehnologia mai atent. Luati in considerare oprirea functiilor de redare automata, limitarea notificarilor din anumite aplicatii, utilizarea setarilor care dezactiveaza dispozitivele la un moment dat in fiecare noapte si multe altele.

  1. Modeleaza comportamentul pe care vrei sa il vezi la copilul tau

Copiii si adolescentii invata mai multe din urmarirea comportamentului adultilor decat sa asculte prelegeri despre ce este bine si ce nu. Trebuie sa evaluezi propriul mod prin care utilizezi tehnologia si mediul virtual si fa schimbari in propriul comportament daca acesta nu respecta asteptarile pe care le ai de la copilul tau.

  1. Ajuta-ti copilul sa identifice comportamente sanatoase.

Cere-i copilului sa-si observe propriul comportament, propriile emotii din timpul activitatilor pe telefon si fara telefon. Creste ritmul cardiac atunci cand vibrează telefonul? Scade stima de sine dupa vizionarea unei postari a unui prieten pe Instagram? Se simte bine cand primeste feedback pozitiv la o postare? Astfel, incurajeaza-ti copilul sa se focuseze pe activitatile constructive si sa lase restul de-o parte.

  1. Intelegeti modul in care companiile IT fac bani

Impreuna cu copilul tau cercetati modul prin care dispozitivele digitale, platformele social media, aplicatiile si jocurile sunt platite. Compania va bombardeaza cu reclame sau anunturi? Aplicatiile apar peste tot in newsfeed? Discutati de ce companiile ar putea dori ca cei mici sa petreaca mai mult timp pe platformele lor si ce trucuri folosesc pentru a le capta atentia.

 

 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.