Cât timp poate petrece copilul tău în fața ecranului și ce ar trebui să facă online?

invata programare code school clubs

Suntem în era tehnologiei și tot mai multe activități se desfășoară în mediul online, inclusiv educația. Fie că vorbim despre citit, despre a învăța programare, matematică, fizică, informatică sau orice limbă străină, lumea digitală ne oferă acces infinit la informații și la resurse pe care le putem folosi pentru a ne informa și a acumula cunoștințe în diferite domenii.

Însă, atunci când vorbim de timp petrecut în fața ecranului, este o mare diferență între o oră petrecută învățând informatică și o oră petrecută jucând un joc video.

În acest sens, un studiu realizat de Common Sense, împarte timpul petrecut în fața ecranului, în patru mari categorii:

  • Consumul Pasiv: timpul petrecut în fața televizorului, cititul și ascultatul muzicii
  • Consumul Interactiv: timpul petrecut jucând jocuri sau navigând internetul
  • Comunicarea: utilizarea chat-ului pe platformele de social media
  • Crearea de conținut: utilizarea dispozitivelor pentru a crea conținut digital, artă, muzică

Timpul petrecut în fața ecranului al copiilor și adolescenților trebuie să fie unul echilibrat, iar activitățile pe care le desfășoară online să fie atât recreative, cât și educaționale.

Este în regulă ca cei mici să dedice o mică parte din timpul petrecut online divertismentului (jocuri, socializare, filme), însă părintele poate maximiza și eficientiza orele petrecute online de către copiii și le poate transforma în activități educaționale, plăcute și distractive.

 

Academia Americană de Pediatrie face următoarele recomandări cu privire la timpul petrecut de copii în fața ecranelor:

  • Copiii cu vârste între 2 și 5 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră în fața ecranelor.
  • Copii peste 5 ani și adolescenții ar trebui să fie supravegheați de părinți asupra timpului petrecut online, dar și asupra conținutului pe care ei îl accesează. În acest caz, utilizarea tabletei, telefonului sau computerului pentru teme sau activități educaționale este recomandat, în timp ce activitățile precum jocurile video sau social media ar trebui redus.
 
 

Sugestie pentru părinți:

Acordă atenție comportamentului copilului tău în timp ce se uită la TV, joacă jocuri sau este online cu prietenii. Dacă accesează sau vizionează conținut de calitate, adecvat vârstei lui, comportamentul va fi unul pozitiv și vor înțelege importanța îmbinării echilibrate a activităților online cu cele offline. În astfel de situații, nu ai de ce să îți faci griji!

Copiilor și adolescenților le place să petreacă timp online așadar, părinții pot avea grijă să-i informeze și să-i îndrume spre activități educaționale, informative și de calitate, care să contribuie pozitiv la dezvoltarea acestora.

Cele mai populare activități online educative pe care părinții le aleg pentru copiii lor în această perioadă sunt cursurile de programare. Chiar și cei care nu au mai programat niciodată pot învăța bazele celor mai căutate limbaje de programare, învață din timp materia care le va fi predată la orele de informatică și își descoperă noi pasiuni, totul prin intermediul unor activități ușoare, distractive și eficiente.

Descoperă aici care curs este cel mai potrivit pentru copilul tău. 

Citește articolul integral aici

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.