Ce limbaj de programare i se potrivește copilului tău?

limbaj de programare python code school clubs

Până nu mult timp în urmă, programarea era văzută ca un domeniu de neatins, destinat doar inginerilor în calculatoare. Odată cu dezvoltarea internetului însă, programarea a devenit o abilitate ce poate fi învățată foarte ușor cu ajutorul resurselor online interactive, iar cine este dornic să aprofundeze un limbaj de programare, o poate face chiar singur de acasă. În același timp, programarea poate fi predată acum și copiilor, cu ajutorul unor platforme precum Scratch, App Inventor, Micro:bit, care să ofere un mediu plăcut, vizual și ușor de înțeles acestora.

Cum descoperi care este cel mai potrivit limbaj de programare pentru copil?

Iată mai jos câteva dintre cele mai întâlnite limbaje de programare pentru copii și care pot fi potrivite pentru ei în funcție de vârsta și interesele lor. Ordinea următoare este cea recomandată de parcurgere, însă nu obligatorie.

 

1. Scratch

Scratch este un limbaj de programare “drag-and-drop” dezvoltat de Lifelong Kindergarten Group,  o echipă de la MIT, creat special pentru a învăța copii elementele fundamentale ale programării. Destinat în special copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani, este cel mai frumos mod prin care un copil poate să facă primii pași în programare, creând animații, jocuri, povesti, quiz-uri și multe altele.

2. Micro:bit

Micro:bit a fost conceput de BBC Learning inițial pentru a preda programare hardware în școlile din UK. În scurt timp a devenit foarte popular, fiind conceput un kit ce poate fi achiziționat de oricine, iar folosind platforma lor online plăcuța poate fi programată foarte ușor. Cei mici sunt niște micuți constructori, sunt vizuali și doresc să vadă rezultatul muncii lor. Cu Micro:bit pot să-și creeze proiecte, cu care pot apoi interactiona în propriile mâini, datorită butoanelor și senzorilor puși la dispoziție de plăcuță.

3. AppInventor

Aplicațiile de telefon au fost întotdeauna fascinante pentru copii, dar cum ar fi ca aceștia să își facă propria aplicație? App Inventor oferă acest lucru, printr-o interfață bazată pe programare tip “drag-and-drop”, unde copiii pot folosi orice este pus la dispoziție de un telefon: senzori de lumina, giroscop, galerie foto, etc. De la simple aplicații cu butoane care să activeze sunete până la jocuri cu obstacole, copiii sunt liberi să dezvolte o aplicație cu funcționalitățile dorite de ei, putând fi testate foarte ușor pe propriile telefoane Android. Cum smartphone-urile au devenit indispensabile în aceste vremuri, domeniul mobile va fi unul mereu în căutare de dezvoltatori de aplicații mobile, iar copiii își pot descoperi această pasiune de la o vârsta fragedă prin intermediul App Inventor. Vârsta recomandată pentru parcurgerea acestui curs este 9-13 ani.

 
4. HTML

Deși HTML-ul (HyperText Markup Language) nu este de fapt un limbaj de programare, a învăța cum să creezi o pagină HTML este adesea primul pas pentru cei care vor să învețe să programeze. Pentru un copil care dorește să vadă imediat rezultatul muncii lui, HTML este limbajul perfect. Vârsta recomandată pentru acest modul este de +10 ani.

5. C++

Cine a spus că un limbaj high-level folosit de programatorii experimentați nu poate fi învățat și de copii? Printr-o înțelegere a noțiunilor de bază din C++, copiii pot asimila foarte repede elemente de algoritmică, unul dintre cele mai importante skill-uri necesare pentru o carieră în IT. Recomandat copiilor cu vârste mai mari de 14 ani, acesta oferă cea mai largă baze de cunoștințe necesare pentru un viitor programator.

6. Python
Python este un limbaj foarte ușor de învățat de către copii datorită sintaxei sale apropiate de limbajul uman. Fiind foarte versatil și utilizat la scară largă, copiii nu numai că învață să programeze utilizând un limbaj high-level, dar sunt și introduși într-un mediu și mai apropiat de cel al companiilor IT.
 
Acestea sunt doar câteva dintre cursurile pe care copilul tău le poate studia la Code School Clubs. În funcție de ce îl interesează cel mai mult pe cel mic, acesta poate participa la o lecție demo gratuită pentru a descoperi cum poate programarea să facă parte din viața sa. Alege cursul preferat al copilului tău!
 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.