Dark Web: Pericolul online de care puțini știu

dark web code school clubs

Dark Web, așa cum îi spune și numele, este acea parte a internetului ascunsă, care se află dincolo de paginile și informațiile pe care le putem accesa cu toții prin intermediul motoarelor de căutare precum Google, Bing sau Yahoo. 

Informațiile care circulă pe dark web sunt, de cele mai multe ori, cu privire diferite forme de acțiuni ilegale, de la cele mai puțin grave, până la cele care sunt considerate a fi deosebit de grave.

Așa numita rețea TOR le permite utilizatorilor de dark web să acceseze conținut precum: informații personale furate (inclusiv datele cardului bancar), care se vând contra unor sume mari de bani, informații cu privire la droguri, dar și lucruri mult mai grave ce țin de sfera criminalității precum traficul de persoane, pornografie infantilă sau comerțul cu bunuri contrafăcute.

În urma unui studiu efectuat la nivel internațional s-a constatat faptul că 40% dintre persoane nu știu ce este dark web, iar cei mai mulți nu știu ce ar trebui să facă pentru a-și proteja informațiile personale din mediul online.

Iată aici și alte statistici rezultate în urma acestui studiu cu privire la Dark Web.

Te-ai întrebat vreodată dacă datele tale personale pot ajunge pe dark web

Furtul datelor personale se face adesea prin spargerea conturilor de social media sau de email, de către hackeri. Ulterior, datele obținute pot fi vândute prin intermediul dark web.

E drept, cea mai mare parte din informațiile furate este obținută prin scurgerile de date la scară largă, cu care multe companii din întreaga lume se confruntă.

Cum ne putem proteja de furtul datelor pe internet

Crearea unei parole puternice joacă un rol foarte important în protecția datelor personale. Este recomandat ca pentru fiecare cont să creăm o parolă diferită. Iată pașii prin care îți poți crea o parolă puternică: https://adfaber.org/securizeaza-ti-secretele-eroii-internetului/.

Autentificare în doi pași este o altă măsură pe care o poți lua pentru a-ți proteja informațiile conturilor tale din mediul online. 

Nu în ultimul rând, trebuie să acordăm atenție și rețelei Wi-Fi la care ne conectăm. O rețea Wi-Fi nesecurizată, din spațiile publice, te poate pune în pericol atunci când îți accesezi conturile sau datele personale.

Atunci când navigăm pe internet este important să fim conștienți de pericolele la care ne expunem și, cel mai important, să le vorbim și copiilor despre astfel de lucruri și să îi îndemnăm să pună în practică aceste sfaturi pentru a fi în siguranță în mediul online și pentru a se bucura de o experiență plăcută.

Citește și: Fii inteligent pe internet! Distribuirea informațiilor cu prudență!

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.