Jocul Minecraft – Cum se joaca si de ce il aleg multi copii si parinti

joc minecraft totul despre minecraft

Jocul Minecraft este unul dintre cele mai bine vândute jocuri din toate timpurile. Acesta strânge lunar miliarde de vizualizări pe YouTube, adună comunități laolaltă și este jucat de milioane de copii și adulți zilnic. 

Copiii îl joacă atât de mult încât auzim tot mai des despre dependența de Minecraft. Există adulți care au început să-l joace în copilărie și nu s-au mai oprit niciodată! 

Totuși, cât de rău sau bun este acest joc și de ce este atât de popular? În acest articol aducem claritate asupra subiectului și le spunem părinților și copiilor ce trebuie să știe despre acest joc fenomen. 

Ce este jocul Minecraft

Printre multe altele, vom răspunde aici unora dintre cele mai întâlnite întrebări despre acest subiect: 

 • cum se joacă Minecraft, 
 • cât de benefic sau dăunător este pentru copii, 
 • ce pericole online implică acesta,
 • care este vârsta recomandată pentru a putea fi jucat

Minecraft este un joc caracterizat vizual de pătrățele volumetrice numite blocuri sau cuburi. Aproape tot jocul este construit din cuburi de diferite tipuri: pământ, piatră, lemn, sticlă, nisip și multe altele. Nu toate cuburile se supun legilor fizicii, unele putând fi suspendate în aer, iar altele nu. Spre exemplu, nisipul este un cub ce ține cont de gravitație și e imposibil să fie suspendat fără să se afle un alt cub sub el de care să se „sprijine”.

Minecraft poate fi jucat atât online, împreună cu alți jucători din toată lumea, cât și offline, de unul singur. Pentru a-l putea juca online este necesară o conexiune la internet. 

Minecraft poate fi jucat atât online, împreună cu alți jucători din toată lumea, cât și offline, de unul singur. Pentru a-l putea juca online este necesară o conexiune la internet. 

De asemenea, Minecraft este tradus în mai multe limbi, inclusiv româna.

Cele 4 moduri de joc Minecraft oficiale sunt: 

 • modul de supraviețuire, 
 • cel de creativitate, 
 • aventură 
 • spectator.

Modul de supraviețuire se deosebește de cel creativ prin lipsa accesului nelimitat la toate cuburile din joc. În timp ce modul creativ pune la dispoziție toate cuburile fără să fie nevoie de efort pentru a le deține, modul de supraviețuire este despre a munci pentru a procura cuburile pe care ți le dorești.

Cine a creat Minecraft – scurtă istorie

Minecraft a luat naștere în 2009. Inițial a fost dezvoltat de către un singur om – Markus Peerson. Un an mai târziu, acesta a înființat MOJANG, alături de încă 2 oameni. 

În 2012, Minecraft a devenit al 6-lea cel mai bine vândut joc pe calculator, iar doi ani mai târziu a ajuns pe locul 1 în topul celor mai bine vândute jocuri din toate timpurile. Ulterior, Microsoft a cumpărat compania MOJANG, împreună cu Minecraft, pentru 2.5 miliarde de dolari.

Primele versiuni ale jocului au fost cu adevărat apreciate! Au câștigat numeroase premii și au fost numite unele dintre cele mai mari jocuri video din toate timpurile. Rețelele de socializare, adaptările, jucăriile, desenele cu Minecraft, muzica minecraft și convențiile anuale Minecon au jucat un rol important în creșterea publicului Minecraft.

Jocul s-a bucurat și de noi variante, precum Minecraft: Story Mode, Minecraft Dungeons și jocul pentru mobil Minecraft Earth.

Cum se instalează Minecraft?

Există mai multe versiuni de joc Minecraft, una pentru fiecare platformă disponibilă. La momentul apariției Minecraft era un simplu game ce putea fi rulat până și dintr-un software de navigare pe internet (Google Chrome), dar odată cu tranziția jocului pe mai multe tipuri de dispozitive (telefon, playstation, VR) acesta a avut nevoie să fie rescris de-a întregul, cu ajutorul altor limbaje de programare. 

Ediția Java este cea principală și cea mai populară. Ea primește cele mai multe actualizări din partea dezvoltatorilor, iar celelalte versiuni au parte de actualizări mai rar.

Așa cum sugerează numele, această versiune are nevoie de limbajul de programare Java instalat pe calculator pentru a putea rula. În trecut era necesar să fie instalat Java separat, de către utilizator, dar acum Minecraft știe să instaleze singur tot ce are nevoie pentru a rula optim.

Cât costă Minecraft?

Pentru a putea fi jucat, Minecraft necesită o licență achiziționată. La momentul redactării prețul unei licențe pentru versiunea Java este de 24 de dolari. Această licență este nelimitată și permite unui singur jucător să joace Minecraft, de unul singur sau multiplayer și să primească actualizări în viitor.

Odată cumpărată licența, jocul poate fi descărcat de pe site-ul oficial minecraft.net și instalat cu usurință prin dublu-click pe iconița jocului și urmărirea pașilor de pe ecran.

Cum se joacă copiii Minecraft fără să îl plătească

Trebuie să plătești ca să joci Minecraft? Există diferite site-uri obscure care oferă gratuit versiuni neoficiale ale jocului. Acestea se numesc versiuni „cracked” și folosirea lor este ilegală, fiind piraterie. Un jucător care folosește Minecraft cracked (fără bani) se poate conecta doar la anumite servere de Minecraft – mai exact, cele care trec peste verificarea licenței de către MOJANG. Există și variante de jocuri cu paper minecraft online unde utilizatorii de pot juca o varianta 2d în browser. 

Mai presus de aspectul legal, nu este recomandată folosirea versiunilor cracked pentru că pot veni la pachet cu viruși. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Achiziționarea unei licențe de către un adult poate fi un exemplu de bună morală pentru copii. Fără vânzarea licențelor Minecraft dezvoltatorii nu s-ar fi putut susținut niciodată în dezvoltarea jocului.

Cum descarci Minecraft gratuit pentru a învăța programare

Minecraft reprezintă o metodă distractivă pentru a învăța chiar și programare! Prin intermediul Hour of Code, poți descărca oricând joc Minecraft și poți urmări gratuit tutoriale de introducere în programare cu Minecraft. Materialele reprezintă o rampă de lansare în IT. 

De aici poți descărca Minecraft Gratuit, din cadrul programului Hour of Code. Code School Clubs se numără printre sponsorii evenimentului organizat anual de către Asociația Adfaber în România. Participanții la Hour of Code România, au ocazia de a descoperi, într-o oră, bazele limbajelor de programare. 

Totuși, pentru a deveni programator în toată regula, nu este îndeajuns să explorezi lumea Minecraft. Un copil are nevoie și de cursuri pentru limbaje de programare specifice. 

Moduri pentru Minecraft 

Cum să faci un joc cu Minecraft? Răspunsul variază în funcție de preferințe. Există mai multe moduri ale jocului cu pătrate pe care le vom prezenta mai jos, urmând ca tu să decizi care dintre ele este mai interesantă.

Modul de joc Minecraft supraviețuire

O sesiune de joc offline, în modul de supraviețuire, începe prin crearea unei lumi de joc. În Minecraft, fiecare lume este unică, fiind generată printr-un algoritm avansat, specific jocului. Jucătorul se trezește într-unul dintre zecile de biomuri prezente în Minecraft: pădure, câmpie, junglă, tundră, munți, deșert, taiga, mlaștină, savană – acestea sunt doar câteva dintre ele. Fiecare biom are caracteristici vizuale și resurse specifice lui. 

În comparație cu alte jocuri care oferă un set de instrucțiuni bine stabilite pentru a le parcurge, Minecraft se diferă prin faptul că lasă jucătorul să decidă ce vrea să facă. Sigur, există câteva obiective mărețe, precum lupta cu un dragon, dar Minecraft reușește să nu facă din acestea o necesitate. Singurul obiectiv este, așa cum sugerează și numele modului de joc, supraviețuirea.

Odată ajuns pe lumea proaspăt generată, jucătorul vede în partea de jos a ecranului 3 indicii esențiali ai personajului pe care-l controlează: nivelul de înfometare, cel de viață și cel de experiență.

Minecraft numără peste 141 milioane de jucători.

Înfometarea scade încet cu timpul și crește la loc atunci când personajul mănâncă; viața scade atunci când personajul suferă o lovitură și poate crește la loc NUMAI atunci când mănâncă pe săturate; iar nivelul de experiență crește câte puțin cand se efectuează acțiuni cheie – cum ar fi vânatul cu succes al unui animal.

Majoritatea jucătorilor încep prin a tăia lemn de la copaci. Lemnul este o resursă importantă pentru că din el se construiesc primele unelte cu ajutorul cărora este posibil avansul tehnologic. De asemenea, lemnul este singura resursă ce poate fi procurată fără o unealtă specifică, cum ar fi un topor. În timp ce pentru a putea aduna piatră, fier sau cărbune este necesar un târnăcop. 

Târnăcopul se obține prin mecanismul de „crafting” sau „meșteșug”. Un cub de lemn se poate transforma în 4 scânduri de lemn, iar o scândură în două bețe. Dacă li se atașează bețelor trei scânduri de lemn în forma specifică de târnăcop va rezulta un târnăcop de lemn.

O casă este adesea prima structură pe care jucătorii o construiesc. Pentru că noaptea apar creaturi ostile, care pot ataca jucătorul până în punctul în care să-l doboare. Atunci când viața personajului scade până la 0, acesta este doborât, scapă toate cuburile și uneltele din inventar și este repoziționat în punctul de pornire din lume. Pentru a-și recăpăta cuburile și uneltele, jucătorul este nevoit să le culeagă de pe jos din locul în care acesta a fost doborât. 

După ce trece de prima noapte în Minecraft, acesta poate întreprinde activități precum: minerit, construit, agricultură, pescuit, explorat și multe altele! Scopul este acela de a-și construi o lume folosindu-se de toate mecanicile pe care i le oferă jocul.

După cum probabil ți-ai dat seama, Minecraft pare a fi un parc de distracții în care copiii pot face tot ce își doresc. Acest gen de joc este numit „sandbox” și, deși mai există multe alte jocuri sandbox, Minecraft este cel mai popular dintre toate. Întocmai pentru că respectă în totalitate genul sandbox și lasă jucătorii să facă orice își doresc.

Modul de joc Minecraft creativ

Spre deosebire de modul de supraviețuire, cel creativ oferă jucătorului acces instantaneu și nelimitat la orice resursă din joc. Obiectivul acestui mod de joc este acela de a fi creativ și a construi absolut orice. 

Nu există nivel de înfometare, viață sau puncte de experiență, iar jucătorul poate zbura pentru a-i fi mai ușor să construiască.

Acesta este modul în care jucători de-a lungul timpului au construit lumi inimaginabile, construcții enorme în care au investit luni sau ani de muncă! Câteva dintre acestea sunt: lumea din Game of Thrones, nava spațială din Star Trek, muntele Everest, Titanic sau orașul Miami la scară 1:1.

Modul de joc aventură

Limitează jucătorul la a nu putea să distrugă sau să plaseze cuburi, cu mici excepții.

Poate vă întrebați ce rost are un astfel de mod de joc într-un joc ce promite să nu limiteze în niciun fel jucătorii. Totul are o explicație!

Există o comunitate de jucători Minecraft care construiesc lumi cu fir narativ, pentru a fi jucate de alți jucători și a parcurge povestea. 

Acestea se numesc „lumi de aventură” / „adventure maps”. Sunt create în modul creativ, iar când creatorul finalizează o lume de aventură o distribuie pe internet. Orice alt jucător, în afara creatorului, poate parcurge lumea numai în modul aventură. Limitarea de la a distruge sau plasa cuburi, decât în locuri unde creatorul lumii își dorește asta, ajută la a îndrepta atenția jucătorului spre poveste.

Lumile de aventură au diferite teme și adesea se rezumă la rezolvarea unei enigme / unui puzzle.

Modul de joc spectator

Acesta este cel mai puțin folosit mod de joc Minecraft. Odată intrat în modul spectator, jucătorul devine o stafie. Nu poate acționa în nici un fel asupra jocului, dar poate zbura și trece prin pereți. 

Extensii pentru jocul Minecraft

Modurile, o traducere mot-a-mot din englezul „mods / modifications”, sunt modificări ale jocului neoficiale create de jucătorii experimentați care știu să și codeze. Acestea aduc schimbări, de la detalii pur estetice până la mecanici care schimbă jocul considerabil.

Câteva exemple de extensii în Minecraft: 

 • Galacticraft – introduce opțiunea de a crea o navă spațială și a vizita sistemul solar și planetele acestuia;
 • Jurassicraft – adaugă dinozauri în joc, permite extragerea ADN-ului acestora din fosile ce se află în pământ și chiar domesticirea lor.
 • Optifine – este un mod ce îmbunătățește performanțele jocului, optimizând calculele și făcându-l să fie mai ușor de rulat pe un calculator mai puțin performant. 

Se recomandă ca instalarea modurilor să fie făcută în prezența unui adult. Pentru că sunt schimbări neoficiale ale jocului adesea se pot descărca doar de pe site-uri obscure pline de reclame sau chiar viruși.

Lipsa de experiență în navigarea pe internet îi poate face pe cei mici să cadă victime reclamelor de tip scamatorie. Răufăcătorii lansează anunțuri în care păcălesc victima să instaleze un virus și reușesc asta promițând un premiu mult prea frumos ca să fie adevărat. De exemplu: „Câștigă un telefon scump dacă dai click aici!”

Beneficii aduse de Minecraft copiilor

La ce este bun acest joc pentru copii? Iată câteva avantaje pe care Minecraft le aduce:

1. Stimulează creativitatea și imaginația

Potrivit unui studiu despre Minecraft realizat in cadrul Universitatii Temple din SUA, acest joc este un instrument extraordinar pentru stimularea creativitatii. Tot conceptul Minecraft se învârte în jurul ideii de a crea o lume exact așa cum își dorește jucătorul. Pentru asta este nevoie de o doză impresionantă de creativitate, doza de care copii adesea dau dovadă. 

2. Menține activă atenția și interesul către dezvoltare și progres continuu

În Minecraft stagnarea este practic imposibilă. De exemplu, după construcția unui castel se observă că acesta are nevoie de un gard înalt și impenetrabil, iar gardul ar funcționa mai bine dacă ar fi împrejmuit de un șanț plin de apă — pe modelul acesta jocul este de-a dreptul interminabil. Mai mult, pentru un castel, gard și orice altceva este necesar avansul tehnologiei uneltelor din joc și nu numai! 

3. Ajută la înțelegerea ușoară a programării și logicii

Redstone, sau piatra roșie, este un material și mecanism totodată ce poate fi folosit pentru a crea circuite asemănătoare electricității din realitate. Minecraft pune la dispoziție o mulțime de componente redstone, asemănătoare unor porți logice, pe care copii le folosesc pentru a automatiza funcții ale jocului.

Redstone îi introduce pe cei mici în electronică și programare fără ca măcar aceștia să își dea seama. Cei mai mulți dintre ei pot ajunge să învețe în liceu despre sarcina electrică și să le fie de ajutor conceptele pietrei roșii din Minecraft.

Este important de reținut însă că Minecraft este doar un joc. Poate să contribuie la înțelegerea unor concepte de programare, însă pentru a deveni programator un copil are nevoie de cursuri de programare pertinente.

4. Contribuie la dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și a atenției la detalii

Atunci când este jucat online Minecraft poate ajuta la dezvoltarea unei bune comunicări și organizare de echipă. Jucătorii își pot stabili un obiectiv. Spre exemplu, construirea unui castel și împărțirea sarcinilor pentru colectarea resurselor. Iar în timp ce construiesc pot să comunice ce și unde trebuie construit. Potrivit studiului realizat in cadrul Universitatii California, acest joc contribuie la imbunatatirea functiei de memorie si a performantei cognitive atat la copii, cat si la adulti.

5. Poate dezvolta abilități de geometrie în spațiu 3D

Copiii care joacă Minecraft vizualizează mai ușor geometria în spațiul 3D și se familiarizează ușor cu noțiunea de coordonate. Aceștia pot apăsa F3 pe tastatură pentru a vedea punctele X, Y și Z la care se află personajul lor, și să le comunice altor jucători.

6. Încurajează dozarea timpului și a resurselor inteligent

În modul de supraviețuire, jucătorii Minecraft sunt nevoiți să aibă grijă la cum folosesc resursele și la timpul pe care îl petrec afară. Odată apus soarele, ostilități vor apărea din întunericul nopții și vor încerca să-l doboare pe jucător. Pentru a le putea face față acesta trebuie să dețină echipament puternic.

Este Minecraft un joc violent?

În Minecraft jucătorii se pot lupta fie unii contra altora, fie contra creaturilor ostile: zombi, schelete mergător, creeper sau multe alte personaje.

Fiecare server de Minecraft poate bloca posibilitatea ca un jucător să atace alt jucător. Totuși, există și servere care nu fac asta. 

De asemenea, dacă jocul este setat pe modul „pașnic”, atât în online, cât și offline, creaturile ostile nu-și vor mai face apariția, transformând jocul într-unul cât mai puțin violent posibil.

Oricum ar fi, nu există scene cu sânge sau răni grafice. Jucătorii se pot ataca unii pe alții folosind săbii sau arbalete, dar și bulgări de zăpadă, ouă de găină și altele, însă asta nu constituie obiectivul principal al jocului. 

Vârsta recomandată pentru Minecraft

Bordul Evaluator al Softurilor de Divertisment (ESRB), o organizație din America ce atribuie clasificări de vârstă jocurilor, a clasificat Minecraft ca necesitând o vârsta minimă de 10 ani. 

Asta nu înseamnă neapărat că un copil sub 10 ani nu poate juca Minecraft sau altul peste 10 ani îl poate juca. Totul depinde de dinamica familiei. Este recomandat părinților să discute cu cei mici despre cât timp ar trebui să aloce jocurilor video.

Mai mult, dacă aceștia se vor juca online, se recomandă să li se povestească despre pericolele la care sunt expuși și cum să recunoască un comportament rău intenționat.  Pe Adfaber.org puteți găsi un program de educație cu privire la siguranța online special creat pentru părinți, profesori și elevi.

Pericole la care poate fi expus un copil în Minecraft

Ca oricare alt joc online, nu jocul în sine, dar contactul cu persoane necunoscute poate fi dăunător celor mici. Aceștia pot comunica pe chat cu agresori digitali care pot să-i momească înspre a-și distribui datele personale. De asemenea, pot fi supuși unui limbaj vulgar pentru că Minecraft nu reglementează chat-ul serverelor neoficiale. 

Copii trebuie să învețe cum să recunoască un comportament de agresor și să înceteze contactul în joc cu aceștia pentru a evita evenimentele neplăcute.

Dependența de Minecraft la copii

Pentru că mereu apare câte ceva nou de făcut, e foarte ușor ca cei mici să depășească timpul maxim de joacă alocat. Deși pare a fi vorba despre dependență, de cele mai multe ori copiii doar își doresc foarte mult să se joace. Astfel ajung să prioritizeze joacă în detrimentul responsabilităților și nevoilor lor personale. 

Un parinte de la Code School Clubs ne spunea: „L-am adus pe copil la programare la voi pentru că mai are puțin și devine olimpic la Minecraft, așa că vreau să-i arătați că mai poate face și altceva pe computer sau tabletă decât joacă.”

Copilul trebuie ajutat deci să observe de unul singur când s-a jucat prea mult și are nevoie de o pauză. Purtarea discuțiilor deschise pe tema jocurilor video pot ajuta la a găsi un interval optim de joacă pentru cel mic. 

Desene cu Minecraft

Numeroase serii cu diferite personaje Minecraft pe care copiii le urmăresc, impresionază chiar și adulții. Aceștia le urmăresc pentru poveștile personajelor sau pentru a afla cum să creeze noi construcții Minecraft. 

În concluzie, jocul cu pătrățele are și avantaje

Minecraft este un joc pe placul copiilor datorită combinației de elemente irezistibile. Este ușor de înțeles, are grafică simplă, mecanici intuitive și oferă copiilor o lume unică și uneltele necesare pentru a o modela după bunul plac.

Jocul în intervale sănătoase de timp este benefic copiilor, stimulându-le creativitatea, dezvoltându-le spiritul de echipă și chiar facilitând înțelegerea conceptelor de matematica, programare și electrotehnică. 

Cei mici vor fi în siguranță jucându-l, atât timp cât știu să identifice un comportament rău intenționat și cum să răspundă acestuia — sau să nu răspundă!

Sperăm că am reușit să aducem claritate asupra subiectului. Dacă aveți întrebări care așteaptă un răspuns, intrebari@codeschoolclubs.ro este mail-ul la care ni le puteți trimite, iar noi vă vom răspunde în timp util.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.