Școala online vs. timpul petrecut în fața ecranului: Sfaturi pentru părinți

scoala online code school clubs

De ani de zile, ca părinți, ne facem griji cu privire la timpul petrecut în fața ecranului de către copiii noștri, și apoi – puf! – în timpul pandemiei, dispozitivele electronice reprezintă o soluție salvatoare pentru copii, prietenii lor și întreaga familie. Pentru mulți, este și modul în care vor învăța în viitorul apropiat. Deci, deși s-ar putea să nu ne încânte ideea ca cei mici să stea în fața unui computer ore în șir pentru școală și joacă, este posibil să trebuiască să ne ajustăm modul în care gândim și să privim dispozitivele electronice ca un nou mediu de dezvoltare și educare a copiilor.

‘‘Timp de lucru’’ sau ‘‘Timp de joacă’’

Spuneți activităților pe nume! Când aveți un vocabular comun pentru activitățile lor zilnice, cum ar fi „timpul de joacă”, „timpul de lucru”, „timpul prietenilor”, „timpul de familie” și „timpul de oprire”, puteți comunica mult mai clar – și sincer – despre ceea ce face copilul tău, ce ar trebui să facă și ce vrea să facă. Aceasta transformă conversația „timpul dedicat ecranului”, în una care echilibrează învățatul cu jocul, exercițiul cu relaxarea și responsabilitățile cu timpul social. Iată câteva idei care vă vor ajuta să mergeți pe drumul cel bun în noul anul școlar.

Creați un acord de învățare digitală

La fel ca orice contract, un acord de învățare digitală este un document pe care îl poți crea împreună cu copilul tău pentru a stabili regulile pe noul an școlar cu care sunteți de acord și inclusiv consecințele pentru nerespectare. Roagă-ți copilul să ia în considerare ce trebuie să facă (obiectivele zilnice de lectură și studiu, adică „timpul de lucru”) și ce ar vrea să facă (întâlniri cu prietenii pe Fortnite, adică „timpul pentru prieteni”). Înregistrați aceste obiective în acordul vostru de învățare digitală, astfel încât copilul să știe cât timp poate aloca zilnic pentru fiecare lucru.

Fii alături de copilul tău în respectarea programului pe care l-ați agreat de comun acord

Să fim sinceri, cel mai probabil, copilul va avea nevoie de ajutorul tău pentru a respecta programul, astfel încât timpul de joacă pe Fortnite să nu ia din timpul alocat cursurilor sau temelor. Nu puteți monitoriza totul dintr-o dată – mai ales atunci când copiii petrec atât de mult timp online – așa că setările de control parental îți pot veni în ajutor în unele cazuri. Explică-i copilului de ce este nevoie să utilizați controlul parental, dar și ce poate face copilul pentru a demonstra că nu mai are nevoie de ele.

Stabiliți orele și zonele offline

Trebuie să acordăm atenție numărului de ore petrecute în fața dispozitivelor electronice. Stabilește alături de copilul tău intervalele de timp în care nu va utiliza deloc televizorul, computerul, telefonul sau tableta. Acest lucru oferă tuturor o pauză necesară – și un moment pentru a gândi mai profund la ce dispozitive sunt bune și care nu sunt atât de bune. Timpul petrecut offline poate fi un prilej de a petrece timp alături de copilul tău, de a discuta și de a desfășura activități recreative.

Privind partea bună a întregii situații, ne vom da seama că cei mici vor introduce tot mai multe activități educative în timpul petrecut în fața ecranului, iar timpul alocat jocurilor online se poate diminua semnificativ.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.