3 adevăruri despre programare dovedite științific

cursuri de programare code school clubs

Este adevărat: programatorii gândesc într-un mod diferit față de toți ceilalți!

De regulă, se spune că programatorii sunt în mod necesar mai inteligenți, mai logici sau mai raționali decât toți ceilalți. În acest sens, oamenii de știință au început recent să studieze creierul programatorilor și au ajuns la câteva concluzii interesante despre programare.

1. PROGRAMAREA ÎȚI MODELEAZĂ MODUL DE A GÂNDI

Contează ce limbaj de programare înveți mai întâi? Da!

Acest lucru pare un pic nedrept, nu-i așa? La urma urmei, cei mai mulți dintre noi obținem primul nostru gust al programării în școală și nu putem alege ce limbaj să învățăm. Cei care au învățat programare acum mai mulți ani au început cu C. Cei de dinainte au început probabil cu FORTRAN, COBOL sau BASIC. Cât despre cei mai tineri? Cel mai probabil ei încep cu Java sau programare Python.

Fără îndoială: designul unui limbaj de programare modelează modul în care gândești. Edsger Dijkstra, unul dintre cei mai influenți oameni de informatică din istorie, a știut acest lucru când a spus:

„Instrumentele pe care le folosim au o influență profundă (și deșartă) asupra obiceiurilor noastre de gândire și, prin urmare, asupra abilităților noastre de gândire.”

Programatorii Java și programatorii Python se diferențiază prin abordarea programării în două moduri complet diferite.

Cu alte cuvinte, paradigmele și idilele primului tău limbaj de programare influențează și chiar dictează cum gândești despre structurile de date, algoritmi etc. De altfel, de fapt, este posibil să se ia codul anonimizat și să se determine cine l-a scris pe baza modului în care a fost abordată sarcina și a modului în care a fost scris codul. Cu cât sarcina este mai dificilă, cu atât este mai ușor să „de-anonimizezi”.

„Programatorii pot să-și ofere numele de variabile sau funcții, dar nu și structurile pe care le preferă subconștient să le folosească sau operatorii lor de incrementare preferați.” 

În engleză, există un proverb care rezumă acest lucru într-un mod ușor de înțeles: „Când tot ce ai tu este un ciocan, totul arată ca un cui”. După ce înveți cum să programezi într-un anumit mod, este tentant să te gândești la toate problemele în acest fel.

2. PROGRAMAREA TE AJUTĂ SĂ ÎȚI MENȚII CREIERUL CÂT MAI SĂNĂTOS

Oamenii spun adesea că creierul este ca un mușchi și că trebuie să-l antrenezi dacă vrei să rămână în cea mai bună formă. Oare este adevărat? Și dacă da, putem spune despre programare că este un exercițiu mental care poate contribui la sănătatea creierului?

Un studiu din 1991 a analizat „efectele programării computerului asupra rezultatelor cognitive” și a constatat că studenții cu experiență de programare pe computer au obținut cu 16 puncte procentuale mai mari la testele de abilități cognitive decât studenții fără.

Un studiu mai mare din 1999 a constatat și a confirmat că „activitățile de implicare intelectuală servesc pentru a amortiza indivizii împotriva declinului [cognitiv]”, dar a remarcat, de asemenea, că este posibil ca declinul cognitiv să conducă la o participare mai mică la activități de implicare intelectuală.

Un studiu și mai mare realizat în 2009 a ajuns la o concluzie similară, sugerând că „persoanele care se angajează în activități de stimulare a creierului în anii următori își pot reduce riscul [și chiar pot amâna apariția] Alzheimerului și a altor tipuri de demență.” Printre activitățile care stimulează creierul se numără: lectura, scrierea, puzzle-uri, jocuri de masă și de cărți și joc de muzică. 

În cele din urmă, un studiu publicat în 2013 a constatat că doar anumite tipuri de implicare mentală acordă creierelor mai clare, și anume activități cognitive de înaltă cerere care implică dificultăți de învățare și intelectuale.

Desigur, este necesară o cercetare mai amplă, dar este greu să ne gândim la orice activitate cognitivă care este mai solicitantă și centrată pe învățare decât programarea.

În plus, în timp ce niciunul dintre aceste studii nu arată că activitățile care implică intelectual te fac mai inteligent sau mai capabil, ele arată însă că sarcinile cognitive la cerere înaltă îți extind sănătatea creierului actual și previn semnificativ deteriorarea neuronală.

Așadar, programarea este bună pentru sănătatea mentală!

3. PROGRAMAREA NU ESTE DOAR DESPRE MATEMATICĂ ȘI LOGICĂ

Conform unui studiu din 2014 care a folosit scanări RMN pentru a observa activitatea creierului în timp ce programatorii au încercat să lucreze și să înțeleagă fragmentele de cod, cinci zone distincte ale creierului sunt implicate în înțelegerea codului sursă. Aceasta înseamnă că lucrul prin codul sursă folosește în principal părți ale creierului, care sunt asociate în mod normal cu procesarea limbajului, memoria și atenția.

Ceea ce lipsește în mod deosebit sunt regiunile creierului asociate în mod normal cu matematică și calcule, care abia s-au înregistrat – chiar și atunci când înțelegeți fragmente de cod care au implicat bucle, condiționări, aritmetică și alte operațiuni algoritmice.

Desigur, acest studiu este oarecum incomplet, iar cercetătorii recunosc la fel de mult: Fragmentele din experiment au fost sub 20 de linii de cod și limitate de timp, ceea ce înseamnă că nu erau suficient de dificile pentru a contesta subiecții cu adevărat. 

Dovada nu sugerează că limbajele de programare sunt precum limbile străine, ci doar că implică regiuni similare ale creierului. Subiecții nu au scris niciun cod propriu, ceea ce ar implica, probabil, zone diferite ale creierului decât încercarea de a înțelege codul existent.

Află mai multe despre cursurile de programare Code School Clubs!

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.