Totul despre dependența de internet la copii și adolescenți

La ceas de seară, când cina este gata, la întâlnirile de familie și câteodată chiar în mijlocul unei conversații importante, între tine și copilul tău apare un intrus. Îl știm cu toții! Adesea îi cădem în capcană fără să ne dăm seama. Este vorba de timpul petrecut pe internet. 

Cum pot părinții să își dea seama dacă internetul s-a transformat într-o dependență, care sunt cele mai importante semne pe care trebuie să le observe și cum pot să își ajute copiii să o lase mai moale cu online-ul, afli în rândurile de mai jos. 

Acest ghid despre dependența de internet la copii și adolescenți te poate ajuta și pe tine, ca adult, să construiești o relație cât mai sănătoasă cu internetul!

Ce este dependența de internet

Încă un video, încă 5 minute în joc sau doar mă uit la ceva și gata sunt replici tot mai des auzite acasă? Cu toate că internetul este benefic pentru educație, poate provoca dependență și există un număr mare de copii afectați emoțional și fizic din cauza timpului îndelungat petrecut pe device-uri. De aceea este important să știi cum să identifici dependența și cum să o gestionezi fără a afecta relația părinte-copil. 

Dependența de internet sau utilizarea excesivă a internetului se caracterizează prin preocupări și comportamente greu de controlat atunci când vine vorba despre utilizarea calculatorului, telefonului și accesului la internet. Aceste comportamente duc adesea la dezechilibre în viața socială sau stres. 

În prezent, nu există o recunoaștere a dependenței de internet în spectrul tulburărilor de dependență deci, prin urmare, nu există nici un diagnostic oficial corespunzător.

Social media și dependența de internet la copii și adolescenți

Copiii folosesc din ce în ce mai mult internetul pentru a conversa cu prietenii, pentru a-și face temele, dar și pentru divertisment. Luând în considerare vârsta lor vulnerabilă, aceștia pot fi predispuși la dependență de internet. 

Din teama de a pierde o postare a unui prieten, un meme amuzant sau un eveniment live de interes pentru ei, o parte din copii își petrec mai mult timp pe internet decât conectați la viața reală. 

De la ce vârstă devin copiii dependenți de tehnologie

Un studiu despre dependența de internet la copii a inclus un eșantion aleatoriu de 1.078 de adolescenți (534 băieți și 525 fete, între 11 și 18 ani) care frecventează școli din Croația, Finlanda și Polonia. Adolescenților li s-a cerut să completeze un chestionar anonim și să furnizeze date despre vârstă, sex, țara de reședință și scopul utilizării internetului.

Adolescenții au transmis că folosesc internetul în cea mai mare proporție pentru divertisment. Mai multe fete decat băieți au spus că folosesc internetul pentru școală. 

Nivelul de dependență de internet a fost cel mai ridicat în rândul subgrupului de vârstă de 15-16 ani și cel mai scăzut în subgrupul de vârstă de 11-12 ani. 

Concluziile studiului au fost că adolescenții între 15 și 16 ani, în special adolescenții de sex masculin, sunt cei mai predispuși la dezvoltarea dependenței de internet, în timp ce adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani prezintă cel mai scăzut nivel de dependență de internet. 

Este important să identifici din timp semnele dependenței de internet pentru a oferi ajutorul de care copilul tău are nevoie.  

Cum se manifestă dependența de internet la copii și adolescenți

Copiii între 8 și 18 ani au ajuns să petreacă în jur 6 ore pe zi în fața ecranelor, iar părinții sunt, pe bună dreptate, din ce în ce mai îngrijorați de faptul că internetului le răpește experiențele din lumea reală

Conform unui studiu realizat cu ajutorul a 1,178 copii și adolescenți din SUA, în jur de 23% dintre copii spun că se simt dependentii de jocuri video (31% băieți, 13% fete). 

Dr. Douglas Gentile, Director al Laboratorului de Cercetare Media de la Universitatea de Stat din Iowa, expert științific în efectele pozitive și negative ale mass-media asupra copiilor, raportează că aproape 1 din 10 copii care se joacă pe calculator prezintă simptome îngrijorătoare ce semnalează scăderea rezultatelor de la școală, afectarea relațiilor din familie și funcționării psihologice.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Evenimentele din copilărie influențează dezvoltarea unei persoane și pot determina atitudinile și comportamentul acesteia mai târziu în viață. Una dintre cele mai importante funcții ale adolescenței este de a-și găsi propria identitate și viziune asupra vieții. 

Deoarece adolescenții și unii copii sunt în conflict cu ceea ce consideră o autoritate, există factori ce le pot declanșa o serie de mecanisme de apărare. Crizele emoționale, schimbările de stare, anxietatea și depresia sunt elemente pe care o bună parte din copii încearcă să le combată prin evitarea contactelor sociale, prin reacții agresive și dependență. 

Adolescenții sunt excepțional de vulnerabili și pot deveni atrași de internet ca o formă de eliberare. În timp, acest lucru poate duce la o dependență. Ei sunt sunt atrași de tehnologie deoarece le oferă:

 • interacțiune cu ceilalți și, în același timp, oferă anonimat, 
 • impresia de apartenență la o comunitate,
 • un sentiment de acceptabilitate socială.

Semnele dependenței de internet

Este important de menționat că fiecare familie are o dinamică diferită și că părinții pot să analizeze toți factorii ce pot duce către un comportament diferit al copilului.

Printre semnele ce indică dependența de internet la copii și adolescenți se numără:

 • nu se mai implică în activități ce le făceau plăcere înainte,
 • petrec toată noaptea în fața unui ecran,
 • devin furioși sau agitați atunci când nu mai au acces la dispozitive conectate la internet,
 • mint în legătură cu timpul petrecut online,
 • sunt obosiți și suferă de insomnie,
 • își schimbă considerabil greutatea corpului,
 • nu se pot concentra și au probleme cu memoria,
 • se izolează social.

Cauzele dependenței de internet

Dependența de internet nu este încă o afecțiune recunoscută oficial, însă mulți psihologi susțin că utilizarea excesivă a internetului trebuie să aibă parte de aceeași atenție ca și alte tipuri de dependență.

Ca orice alt comportament compulsiv, petrecerea timpului îndelungat pe internet, poate produce dopamină, substanța chimică a creierului asociată cu plăcerea. Acest lucru creează o experiență ce poate contribui la dezvoltarea simptomelor dependenței de internet.

Printre cauzele apariției dependenței de internet se numără:

 • anxietatea,
 • depresia,
 • genetica.

Cum devin copiii dependenți de internet

Copiii care nu parte de relații sănătoase, ce le răspund nevoilor emoționale sau care nu au abilități sociale bine dezvoltate prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependența de tehnologie și internet. 

dependenta de internet la copii si adolescenti

Singurătatea și dificultățile pe care le au atunci când își doresc să lege prietenii îi împing către căutarea atenției de care au nevoie, pe internet. Străinii din mediul online, recompensele din jocuri și validarea instantă pe care o primesc pe internet vin ca un răspuns la nevoile lor neîmplinite din lumea reală.  

Dependența de internet se poate naște în familii cu probleme de comunicare sau în care se simt hărțuiți. Și dificultățile de socializare în activități școlare și extracurriculare, își găsesc rezolvarea în mediul online ce poate părea prietenos pentru un copil care se simte singur și neînțeles. 

Dependența de internet – factori de risc

Există studii care sugerează că persoanele care suferă de dependența de internet au modificări ale creierului similare celor care se confruntă cu o dependență de droguri sau de jocuri de noroc. 

S-a observat că această dependență poate cauza modificări în zona creierului asociate cu: 

 • atenția, 
 • planificarea,
 • prioritizarea. 

Aceste schimbări ale creierului explică de ce persoanele cu dependențe pun acele dependențele înaintea lucrurilor de bază de zi cu zi, cum ar fi mâncatul sau dormitul.

Copiii timizi pot avea un risc crescut de a dezvolta o dependență de tehnologie, deoarece utilizarea internetului și a rețelelor sociale facilitează comunicarea fără a fi nevoie să interacționeze față în față.

Dependența de internet afectează adesea:

 • băieții,
 • adolescenții,
 • persoanele cu dificultăți de integrare în societate,
 • persoanele cu deficit de atenție, care suferă de anxietate sau depresie.

Semnele de alarmă ale dependenței de internet

Atenție, unele semne pot apărea din numeroase cauze și nu atenționează mereu o dependență de internet. Pot, mai degrabă, să ofere indicii și să semnalizeze faptul că un copil are nevoie de mai multă înțelegere, de relații mai sănătoase și poate chiar de ajutor de specialitate. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Dr. Kimberly Young, expert în dependența de internet, a identificat următoarele semnale ale dependenței de internet la copii și adolescenți:

 • pierdea noțiunii timpului atunci când sunt online,
 • renunțarea la orele de somn pentru a petrece timp pe internet,
 • agresivitate sau furie atunci când timpul petrecut pe internet este întrerupt,
 • verificarea emailurilor și mesajelor primite de mai multe ori pe zi,
 • iritabilitate atunci când nu le este permis accesul la internet,
 • alegerea internetului în locul prietenilor sau familiei,
 • petrecerea timpului online în perioadele destinate temelor sau treburilor din casă,
 • nerespectarea limitelor de timp stabilite pentru utilizarea internetului,
 • apariția minciunilor în legătură cu timpul petrecut online,
 • preocuparea intensă pentru revenirea la calculator atunci când nu sunt online,
 • tristețe atunci când nu sunt online.

Efectele dependenței de internet la copii

Insomnii, prietenii pierdute, rezultate slabe la școală, creșterea în greutate sau pierderea semnificativă a kilogramelor, anxietatea și depresia sunt doar o parte din efectele negative ale dependenței de internet. 

 • Utilizarea excesivă a internetului are adesea ca efect singurătatea și izolarea socială. 
 • Adolescenții dependenți de pornografie online pot avea în viitor dificultăți în menținerea relațiilor.
 • Un număr mare de copii sunt afectați de cyberbullying, iar efectele pot fi devastatoare.
 • Interacțiunile umane offline devin un task bifat online, iar printre ele se numără socializarea cu prietenii.

Aceste efecte negative se extind la nivel de comunități, conform unui studiu despre dependența de internet realizat la nivelul Uniunii Europene.

Cum îi poate afecta dependența de internet pe copiii 

Cu toate că internetul este o sursă inepuizabilă de informații pentru tot ce ne punem imagina, printre efectele dependenței de internet se numără și o supraîncărcare de informații.

Supraîncărcarea de informații este asociată cu o pierdere a controlului și cu un sentiment de copleșire. Efectele avalanșei zilnice de informații pot duce la:

 • deficit de atenție,
 • capacitate scăzută de a lua decizii,
 • erori în alegerea informațiilor corecte.

Internetul expune copiii și la infracțiuni cibernetice și nu doar în calitate de victime. Aceștia pot cădea în capcană tentativelor de phishing și a furtului de identitate sau pot chiar ei să comită aceste nelegiuri ale lumii online. 

Chestionar dependența de internet la copii și adolescenți 

În această lume digitalizată, în care multe dintre activitățile noastre s-au mutat în online și numeroși factori de stres ajung pe umerii copiilor, poate fi greu să identifici dependența de internet la un copil.

Completează chestionarul de mai jos și află dacă ai un copil dependent de internet și calculator.

În chestionar vei găsi o serie de întrebări ce reflectă comportamentul copiilor care sunt dependenți de ecrane. Alege cât de des copilul tău a experimentat aceleași provocări.

Chestionar pentru dependența de internet 

Ce pot face părinții pentru o utilizare echilibrată a internetului

Limitarea timpului în fața ecranelor pare o acțiune foarte simplă. Pur și simplu îi spui copilului că poate să petreacă X timp la calculator, nu? Nu! – Realitatea este că suntem înconjurați de ecrane și chiar și noi, adulții, ne confruntăm cu această dependență și ne scuzăm că folosim timpul la ecran pentru a ne relaxa și învăța. Iată cum poți să echilibrezi balanța și să îți ajuți întreaga familie să petreacă mai mult timp offline. 

 1. Ieșiți din casă

Toată familia afară! Mergeți la plimbare, jucați-vă într-un parc sau mergeți la un muzeu. Sunt numeroase activități de familie pe care le puteți face afară din casă, le puteți căuta pe internet – glumă intenționată. 

 1. Schimbă scopul ecranelor

Alege activități educative, care oferă control copilului. Scoate-l din rolul de consumator și încurajează-l să creeze el tehnologie. Cursurile de programare pentru copii sunt mereu o bună alegere pentru un timp de calitate la ecran. 

 1. Fii un exemplu

Lasă telefonul jos și alege alte activități pentru tine și familia ta. O carte, o sesiune de bucătărit împreună sau, pur și simplu, o oră de povestit despre ziua fiecăruia sunt activități offline bune pentru familie. 

Metode de a evita dependenta de calculator

Pentru părinții care vor să prevină dependența de internet, aceste sfaturi pot fi puse în aplicare începând chiar de acum.

 • Discută cu copilul tău despre internet, fără rețineri. Spune-i despre beneficii, despre pericolele online și despre cum poate să își petreacă timpul online.
 • Spune-i copilului tău să țină un jurnal cu timpul necesar fiecărei activități. Va observa singur cât timp are la dispoziție pe zi pentru hobby-uri și va alege să facă ce îi place cel mai mult, în loc să piardă timpul urmărind pisici pe internet.
 • Scoate device-urile din dormitoare. Pentru a evita tentații în timpul nopții, mută calculatorul în camera de zi și discută cu familia ta despre importanța unui somn odihnitor.

Cum se tratează dependența de internet 

Primul pas către tratare este recunoașterea dependenței de internet. Vorbește calm cu familia ta și oferă-i copilului tău ajutor, nu critici sau pedepse. 

Dependența de internet se poate trata printr-o combinație dintre cele menționate mai jos. Fiecare copil este unic, iar o rețetă universală nu există. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

 1. Terapie
 2. Activități distractive în familie
 3. Exerciții fizice/ practicarea unui sport
 4. Susținerea hobby-urilor offline
 5. Încurajarea folosirii tehnologiei pentru a învăța și crea

Dependența de internet – un strigăt pentru ajutor 

Alege să fii alături de copilul tău atunci când se confruntă cu o astfel de problemă. Interzicerea timpului la calculator îi poate agrava unele probleme deja existente, precum depresia și anxietatea. 

Discută deschis și oferă-i soluții care îi aduc bucurie. Până la urmă, trăim în era tehnologiei și este normal să își petreacă o parte din timp în online. La fel ca timpul dedicat oricărei alte activități, echilibrul este cheia. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.