Jocul care pune în pericol copiii: cum se numește și care sunt riscurile?

Ca părinte, una dintre primele și cele mai mari preocupări ale tale e siguranța copilului. Mai ales că, nu-i așa, ce ființe aventuroase mai sunt și copiii noștri! Dar aventura poate veni la pachet atât cu distracție, cât și cu primejdii. Te-ai întrebat vreodată care e jocul care pune în pericol copiii? Sau poate chiar jocul care pune în pericol viața copiilor?

După o cercetare amănunțită declanșată de întrebările de mai sus, am găsit mai multe răspunsuri la ele decât ne-am fi așteptat. Ți le prezentăm pe toate mai jos, cu speranța că te vor ajuta să fii mai precaut, ca părinte. E bine să știm care sunt pericolele din zilele noastre. Vrei să afli de ce jocuri e recomandat să-ți ferești copilul azi și, mai ales, din ce motive? Atunci citește mai departe.

Părerea experților: tipuri de jocuri periculoase

Un studiu publicat în 2020 de National Library of Medicine evidențiază două mari categorii de jocuri periculoase, arătând care sunt riscurile majore pe care le implică acestea: 

 • Jocuri bazate pe întreruperea oxigenării creierului sau pe inducerea unei stări de leșin, care presupun compresii mecanice ori mecanisme de strangulare și sunt practicate pentru că pot da euforie, senzații pseudo-halucinogene. 
 • Jocuri „agresive”, sau „violente”, care presupun violentarea fizică și psihologică a unui individ de către un grup de oameni. Acestea pot da complicații neurologice acute, precum: edem cerebral, pierderea cunoștinței, leziuni cerebrale pe termen lung (surzire, orbire, imobilizare la pat), comă ireversibilă și moarte. Consecințele fizice ale jocurilor agresive nu sunt deloc de neglijat, cele mai întâlnite dintre ele fiind fracturile vertebrale sau traumatismele craniene. 

Înainte să ne afundăm pe deplin în lumea jocurilor periculoase, din categoriile de mai sus, și nu numai, hai să le trecem repede în revistă pe cele mai hazardate dintre ele la momentul actual. Parcurge-le și, dacă îți sună vreunul cunoscut, mai jos în acest articol vei putea afla în detaliu de ce e bine să-ți ții copilul departe de el. Pe lista jocurilor riscante și a pericolelor majore afiliate lor, avem așa:

 • Blue Whale, cu risc major de sinucidere;
 • Roblox, în special cu risc de abuz;
 • Surfing pe mașină, cu risc de rănire sau de deces;
 • Fire Fairy, ce prezintă risc de moarte prin gazare;
 • Provocarea cu tăiatul pe corp, cu risc de mutilare corporală;
 • Squid game, ce prezintă risc de deces;
 • Provocarea de a te sugruma, cu risc de moarte prin sufocare;
 • Joaca de-a împușcatul, cu risc major de lezare;
 • Provocări cu înghițit de substanțe sau lucruri, ce prezintă risc de leziuni majore și deces.

Jocuri periculoase sau mortale de pe internet

Și-acum să le luăm pe rând. Începem cu unele dintre cele mai de temut. E vorba de jocuri despre care s-a spus în repetate rânduri că le pot cauza copiilor noștri răni serioase sau chiar deces. Pur și simplu, le putem încadra la categoria „atentate la viață”.

Blue Whale suicide game este, așa cum o spune și numele, un joc online cu pericol mortal pentru copii. De altfel, se știe deja că acesta „e responsabil pentru sute de sinucideri printre adolescenții din întreaga lume, în special din Rusia”. În realitate, Blue Whale este un soi de conspirație: o provocare ascunsă la sinucidere. 

Jocul încurajează participanții să facă lucruri cu potențial de autodistrugere, cum ar fi să se uite la filme horror sau să se mutileze fizic. Iar în cele din urmă le lansează provocarea de a-și lua propria viață. Totul după modelul balenei albastre (de unde și numele de blue whale), care la final, în existența sa, naufragiază pe o plajă, în scopul „sinuciderii”. În decembrie 2017 au fost identificate „în total 1339 de grupuri suicidale afiliate jocului, care, împreună, aveau o audiență de 12.000 de oameni, cu peste 2.000.000 de postări”. Și asta acum aproape 5 ani! 

Fire Fairy este un alt joc ce reprezintă un adevărat pericol mortal. În esență, acest joc își propune să te învețe să devii zână. Dar mijlocul prin care ajungi la această transformare e absolut crunt: copil fiind, ești sfătuit să lași noaptea aragazul deschis și să inhalezi gazul, ca să te transpui apoi în mult visata zână. Riscul major e decesul, iar printre riscurile mai mici, ca să zicem așa, putem menționa daune cerebrale și psihologice de necontestat. 

Alte trei activități cu potențial mortal sunt, de fapt, trei provocări. Una presupune să te strângi de gât, pentru plăcerea senzațiilor halucinogene pe care ți-o poate procura acest lucru. A doua presupune să faci surfing pe capota unei mașini, adică să stai în picioare sus pe mașină, în timp ce se deplasează cu viteză.

Această activitate teribilistă e populară în special printre adolescenții din America, dar nu numai. Și a treia provocare e aceea de-a înghiți scorțișoară fără să bei apă după – un gest inconștient care îți poate afecta serios plămânii, făcându-te să ajungi de urgență la spital sau chiar să te sufoci. Toate aceste provocări sunt popularizate prin canale de social media sau prin filmări postate pe YouTube, Tik Tok și alte rețele similare, de care copiii noștri nu sunt străini sau nu pot fi mereu feriți în totalitate.

Squid Game: pericol mortal pentru copii?

Dar cum rămâne cu Squid Game? În ce constă pericolul în cazul lui? Squid Game e un serial sud-coreean de pe Netflix destinat categoriei adulte de public. Dar la acest serial au apucat deja să se uite copii din întreaga lume! A avut premiera în septembrie 2021 și are în centru o serie întreagă de jucători care încearcă să scape de datorii, în timp ce concurează în jocuri pentru copii. Deși jocurile sunt asemănătoare cu cele pe care le jucau generațiile anterioare de copii, serialul este violent. De exemplu, în primul episod, cine e prins că se mișcă în cadrul jocului „semaforul roșu, semaforul verde” e împușcat mortal.

Problema majoră cu Squid Game e că are violență extremă repetitivă. Iar după cum afirmă experta Rebecca Cowan, „violența repetitivă duce la creșterea agresiunii la copii. În plus, acest tip de conținut poate fi traumatizant pentru unii, ducând la creșterea anxietății.” 

Popularitatea pe care o are Netflix și tot ce difuzează e de necontestat, iar potențialul de imitare a comportamentelor asimilate de aici de către copiii noștri e direct proporțional. Ca atare, în Belgia, de exemplu, conducerea unei școli a raportat că unii copii și-au bătut colegii de clasă după ce au vizionat scene din acest serial.

Alte jocuri cu risc major pentru copii

Dar să revenim puțin la provocări, pentru că mai avem cel puțin una de pus pe listă: tăiatul pe corp cu lama de ras sau cu cuțitul. Practic, prin intermediul acestui challenge care se desfășoară online, copiii sunt încurajați să se taie pe brațe, pe  picioare sau în orice altă parte a corpului. În mod sinistru, ca să fie în ton cu moda și chiar cu anturajul, după ce se taie, ei se și filmează, ca să le arate prietenilor cum a decurs totul sau să posteze pe rețele de socializare.

Mergem mai departe acum și amintim în această categorie și de faimosul joc online Roblox.  Jocul e foarte atractiv pentru cei mici, iar una dintre îngrijorările majore pe care le ridică e abordarea copiilor de către necunoscuți, chiar și de către publicul pedofil despre care s-a spus că ar exista pe platformă. 

În ciuda faptului că poate copilul tău e puternic incitat de acest joc atât de popular printre cei de vârsta lui, e bine să discutați împreună despre potențialele pericole. Iar dacă te întrebi când ar fi indicat să-l avertizezi legat de asta, recomandarea noastră e: imediat ce afli tu de pericole! E mai bine să-i spui din timp cum stau lucrurile și să cauți să previi consecințele nefericite, decât să aștepți să experimenteze, poate, singur acel risc. 

În completare, dacă vrei să fii și mai bine înarmat împotriva amenințărilor din online, poți să faci echipă cu Eroii Internetului. Programul e gratuit și e o soluție la îndemână pentru jocurile periculoase de pe internet. De asemenea, prin intermediul lui poți să afli lucruri ce țin de siguranța în online a copilului, despre care școlile și alte autorități nu sunt încă pregătite sau interesate să vorbească. 

Pericole reale de pe Tik Tok

Tik tok-urile sunt foarte populare printre copiii mai mici, deși aceștia nu au voie, legal, pe platformă înainte de 13 ani. Părinții însă le mai permit accesul și până să atingă acest prag. Așa se face că filmulețele de pe rețeaua de entertainment ajung să se răspândească de la unii la alții, prin diverse alte canale de mesagerie, cum ar fi WhatsApp. Și așa se face că, printre copii mai mari sau mai mici, ajung să circule și filmulețe cu provocări periculoase. Iată mai jos la ce să fii atent, în special:

jocul care pune in pericol copiii | jocul care pune in pericol viata copiilor | joc online pericol mortal pentru copii | squid game pericol mortal pentru copii
 • Provocarea Orbeez. Sau jocul de-a împușcatul cu un pistol plin cu bile de apă, din care unele sunt chiar înghețate, pentru un impact fizic mai mare. Jocul are un potențial real de lezare și așa cum spune un comunicat de poliție: „Acest tip de provocare răspândit pe rețelele de socializare constituie o ilegalitate. A îndrepta o armă de foc către o persoană, chiar și un pistol cu ​​bile, nu e o glumă și poate avea consecințe periculoase.”
 • Provocarea Blackout. Această „distracție” nu e chiar nouă și am amintit-o în treacăt și mai sus, la categoria jocurilor mortale. A apărut în 1995, inițial sub alt nume. De curând a fost însă reluată pe TikTok, provocând moartea mai multor copii care s-au angrenat în joc. Practic, cine acceptă provocarea trebuie să-și țină respirația sau să se sugrume de unul singur până își induce o stare de leșin, ca să aibă un sentiment „euforic”, ca recompensă.
 • Provocarea cu spray-ul nazal care bronzează. La un moment dat pe Tik Tok a devenit viral un video ce susținea că utilizarea unui spray nazal poate face ca pielea să se bronzeze. Tot mai mulți oameni au preluat obiceiul, în timp ce medicii au avertizat numaidecât legat de pericolul de îmbolnăvire. Multe tinere au acuzat senzație de greață, dureri de stomac și chiar apariția unui melanom, care e cea mai mortală formă de cancer de piele.
 • Spartul ușilor cu piciorul. Sau kick door challenge, cum se numește, de fapt, provocarea. Aceasta presupune, practic, să te apuci să dai cu piciorul în ușile de la intrare ale oamenilor, ca să le distrugi. Pericolul e că nu știi niciodată ce reacție poate avea omul căruia îi produci dauna. Ca să se apere, un om ce se simte amenințat poate să te ia la bătaie sau chiar mai rău.
 • Provocarea cu Benadryl. Practic, acesta e un trend ce circulă printre adolescenți, care se provoacă reciproc să ia doze mari din medicamentul antialergic Benadryl, ca să aibă halucinații. Ca efect secundar, pastilele dau în general doar somnolență, dar consumate în doze foarte mari, ele pot duce la probleme grave ale inimii, convulsii, comă sau chiar la deces.
 • Moneda rusească. E un joc foarte popular chiar și în școlile de la noi, prin care practic rotești o monedă pe o suprafață precum catedra. Dacă nu reușești s-o menții în mișcare, ești lovit brutal cu moneda peste mâini de către celălalt jucător. Și ca și cum asta nu era și-așa de-ajuns, copiilor le place să se mai și filmeze jucând jocul, pentru ca apoi să se laude cu rănile lor pe Tik Tok.
 • Riscul popularității. Un trend care ne pune pe mulți pe gânduri în ultima vreme e expunerea copiilor, care mai de care mai frumoși, pe Tik Tok sau pe alte canale similare. În general, mămicile se pot simți măgulite de cumulul impresionant de reacții și vorbe bune emise la adresa copiilor lor, însă în spatele acestora se poate ascunde cu totul altceva. Câteva cazuri recente au dat la iveală că unele conturi ce expuneau copii mici aveau followeri ce ridicau îngrijorări majore, printre care se număra și pedofilia.  

La jocuri diverse, pericole diverse

Mare parte dintre ponderea jocurilor discutate până acum au ținut de online. Însă nu doar aici avem pericole. De fapt, primejdiile există de când lumea și… jucăriile. Important e să știm să le identificăm și să ne ferim de cele nedorite. Dintre jucăriile riscante pe care le-am putea considera clasice, atragem atenția asupra pericolului pe care pot să-l ridice următoarele:

 • Jucăriile cu baterii. Nu bănuim neapărat, dar acestea sunt unele dintre cele mai periculoase jucării, mai ales pentru copiii mici, sub 3 ani. Bateriile pot fi înghițite, iar elementele din ele pot provoca mari probleme gastro-intestinale. În plus, acumulatorii pot lua foc. Cel mai bine ar fi să securizezi jucăriile cu baterii, inclusiv telecomanda, pentru siguranța copilului tău!
 • Jucăriile cu magneți. Dezavantajul major cu magneții e că, mai ales cei mici, din jucării, pot fi înghițiți de copii, ducând la perforarea intestinelor. Situația se poate agrava atât de tare, încât să nu mai fie loc de salvare, survenind decesul.
 • Jucăriile cu elice. De regulă, ele sunt destinate adolescenților, întrucât cei mici nu au dexteritatea necesară ca să le manevreze în siguranță. Pentru categoria lor de vârstă, poți cumpăra jucării cu elice din materiale moi.
 • Fidget spinner. În acest caz, pericolul ține de materialele din care e făcut spinner-ul. Unele modele pot conține cantități îngrijorătoare de mercur și plumb, ce prezintă riscul de a cauza leziuni pe cale cutanată, digestivă și inhalatorie.
 • Jucăriile de doctor. Sunt foarte apreciate de copii, iar pericolul în privința lor nu e dintre cele mai evidente. Specialiștii avertizează cu privire la o potențială înclinație ulterioară spre seringi, de exemplu.
 • Jucării pentru apă. Cine nu iubește celebrele rățuște galbene care plutesc în cadă? Sau pistoalele cu apă? Pe cât de inofensive și de amuzante par inițial, pe atât de periculoase se pot dovedi în timp. Apa care se depozitează în ele e un mediu propice pentru ciuperci, care, ulterior, pot constitui adevărate focare de infecție pentru copilul tău. Poate e greu să te lipsești de aceste jucării, dar e ușor să le înlocuiești des. 
Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Ce ajută? Să-ți previi copilul legat de jocurile periculoase

Am adus în discuție atâtea provocări până acum, încât putem presupune că mai e loc de una. Ultima, de data aceasta. Pentru că avem și noi, părinții, provocarea noastră, și anume să depunem toate eforturile ca să ne protejăm copiii de pericolele din online și uneori chiar și din anturajul lor. Prevenția e o strategie tare bună, iar acum, că știm care sunt unele dintre cele mai mari primejdii asociate jocurilor, ne putem și avertiza copiii cu privire la ele. E bine să le știe.

Recomandarea e să vorbim deschis cu copiii noștri, pe limba lor și potrivit vârstei lor, despre riscuri pe care ei, cel mai probabil, nici nu și le imaginează. Nu au cum. Cu timpul, vor avea destul discernământ, experiență și perspicacitate cât să le identifice tot mai bine pe cont propriu.

Până atunci însă, noi suntem siguranța lor, noi le arătăm cum să se apere și că unii oameni și unele lucruri sunt bune, dar nu toate și nu mereu. Contează însă să înveți să te înconjori de oameni și de întâmplări care cultivă binele în jurul tău și te ajută să te dezvolți, să ai aripi. Iar lecția aceasta valoroasă de viață poate începe încă de când copilul tău e mic. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.