Totul despre Roblox pentru copii. E sigur sau periculos?

roblox pentru copii | roblox copii | roblox periculos pentru copii | roblox pericol pentru copii | roblox joc periculos | ce se intampla cu roblox | roblox sinucidere | roblox interzis in romania

Numele Roblox este cunoscut printre copiii din toată lumea. Platforma de jocuri video are priză la copiii care abia descoperă jocurile, dar și la cei pasionați de anumite genuri sau decoruri, care vor să se joace în timp real cu alți utilizatori din toată lumea. Dar câte știu părinții despre platforma Roblox pentru copii? Este una sigură, ce îi ajută să se distreze și să se dezvolte sau, din contră, le deschide lumea pericolelor? 

Din acest articol vei afla ce este Roblox pentru copii, care sunt riscurile la care poate fi expus copilul tău în timp ce se joacă și cum le poți evita, dar și care sunt posibilitățile pe care le oferă platforma pentru micul tău pasionat de jocuri.

Ce este Roblox

Roblox este o platformă online internațională de jocuri create de utilizatori, disponibile pentru toată lumea. Lansată în 2006, platforma iese în evidență pentru că cele mai multe jocuri de acolo sunt create în limbajul de programare Lua. Deși în continuă dezvoltare încă din 2015, platforma a explodat în popularitate odată cu pandemia. Potrivit CNBC, Roblox a avut o creștere de peste 40% doar în luna martie a lui 2020.

Ce înseamnă Roblox astăzi? Potrivit TechJury, peste 202 miliarde de utilizatori din 22 de țări folosesc platforma în fiecare lună și peste 43 de milioane apasă Log in în fiecare zi. Un utilizator petrece, în medie, 2,6 ore jucându-se online în fiecare zi. În SUA, Roblox a devenit aplicația de jocuri cu cele mai mari câștiguri, depășind Candy Crush și Coin Master. 

Roblox este și un nume cunoscut în lumea celor pasionați de evoluția tehnologiei, deoarece acolo se creează, încet – încet, universul metaverse. 

Cine stă pe Roblox? Statisticile TechJury spun că jucătorii au vârste cuprinse între 13 și 17 ani, însă platforma are și utilizatori sub limita medie de vârstă. Totuși, platforma nu specifică o vârstă minimă admisă, ci doar aplică un sistem diferit de setări copiilor sub 13 ani, cum ar fi opțiunea de a alege dacă vor să primească mesaje private. 

Câți dezvoltatori de jocuri se află pe Roblox? Peste 9,5 milioane. Aceștia sunt cei care văd platforma și ca pe un spațiu de creație și învățare iar, uneori, rezultatele sunt spectaculoase. Există deja utilizatori care au creat case tradiționale românești sau chiar întregi sate transilvănene 3D, ba chiar au integrat și metroul bucureștean în jocuri dedicate. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Este Roblox periculos pentru copii?

La nivel internațional, au fost semnalate cazuri de prădători online care au acostat copii pe platformă și i-au plătit, în schimbul unor imagini sau clipuri explicite. Un astfel de prădător a acostat 150 de copii pe platforme precum Facebook, FaceTime, Roblox, Skype și Minecraft și a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Platforma a mai fost acuzată, în presa internațională, de exploatare a copiilor, care sunt cooptați de alți developeri de jocuri și puși fie să construiască jocuri prin ore lungi de muncă, fie nu sunt plătiți pentru munca lor. Platforma are o monedă proprie, Robux, ce poate fi convertită în bani reali. 

E vreun joc periculos în Roblox?

Deși are un sistem de revizuire a imaginilor, clipurilor și sunetelor ce apar pe platformă, Roblox este, uneori, păcălit de dezvoltatori care reușesc să ocolească sistemul. Astfel, pentru scurte perioade de timp, apar jocuri care nu ar trebui să ajungă sub ochii copiilor. 

Un astfel de joc a văzut lumina zilei pe 15 februarie 2022 și le-a arătat copiilor imagini grafice explicite și texte cu propuneri sexuale, până când a fost eliminat de către administratorii platformei. 

Ca răspuns, reprezentanții platformei au spus, într-un articol, că au un sistem de revizuire complex și filtre riguroase pentru chat.

”Avem toleranță zero față de conținut și comportament nepotrivit, luăm acțiuni rapide și imediate ca să adresăm orice conținut sau dezvoltator care violează termenii de utilizare, inclusiv orice încercări de a ocoli politicile și protocoalele noastre de siguranță”. 

E Roblox un pericol pentru copiii din România? 

La sfârșitul anului 2022, un comunicat de presă al Poliției Române apărea în presa online. 

În urma unui avertisment din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, Poliția a trimis către Inspectoratul Școlar al Municipiului București o notă prin care semnala existența mai multor amenințări cu suicidul, în rândul minorilor europeni care folosesc Roblox. Motivul amenințărilor a fost că celor mici li se închideau conturile de către administrator.

Mesajul a ajuns și la Ministerul Educației, unde s-a vorbit despre Roblox pentru copii. Radu Szekely, secretar de stat în Minister, a declarat pentru News.ro că ”în România, într-unul din jocurile de pe această platformă care s-au traduce ca simulare a sinuciderii sunt înregistraţi şi foarte mulţi minori români, majoritatea din Bucureşti”.

Potrivit polițiștilor, o singură amenințare de suicid a existat în țara noastră. 

Un alt aspect care mai poate părea îngrijorător este dependența de ecrane. Ce poți face dacă crezi că micul tău pasionat de tehnologie petrece prea mult timp în fața ecranelor? Află din acest articol cum să gestionezi dependența de internet!

În prezent, Roblox nu este interzis în România. Însă, e nevoie ca părinții și profesorii să le vorbească copiilor despre riscurile din mediul online, inclusiv din platformele de jocuri și să îi îndrume către un comportament care să le ofere siguranță. 

Programul Asociației Adfaber, Eroii internetului, adresează fix acest subiect. Mai mult, cu ajutorul Caravanei Siguranței Online și mulțumită unui parteneriat cu Poliția Română, copii din peste 120 de școli au aflat mai multe despre siguranța online. Cluburile de tehnologie din țară Code School Clubs s-au implicat voluntar în proiect și au discutat cu profesori și elevi despre siguranța online. Doar în Galați, mulțumită voluntarilor Code School Clubs, circa 5.000 de elevi și 200 de cadre didactice au aflat despre sfaturile Eroii Internetului.

Ce se întâmplă cu Roblox în prezent?

Platforma testează un nou design și le oferă copiilor din toată lumea o experiență de joc care îi conectează. 

Pagina despre politicile de siguranță ale Roblox e completată adesea cu noi informații. Printre ele, se găsesc și detalii despre comportamentele pe care nu le acceptă:

  • punerea în pericol a copiilor, 
  • amenințări cu violență de orice fel,
  • bullying și hărțuire,
  • suicid și automutilare,
  • conținut sexual,
  • conținut violent și abuz fizic sau psihic,
  • terorism si violență extremistă,
  • activități ilegale sau controversate, 
  • activități ce pot deveni periculoase fizic.

Tot pe platformă se menționează că sunt interzise discriminarea de orice fel, conținutul romantic, limbajul vulgar și șantajul. Atâta timp cât există reguli, poate exista și cineva care caută metode prin care să le încalce, așa că platforma poate include, pe viitor și mai multe categorii de comportamente față de cele menționate mai sus.

Cum își apără platforma utilizatorii? Prin sistemul de securitate care a durat peste un deceniu să fie construit și prin politicile site-ului. 

Ce beneficii are Roblox pentru copii? 

Principalul mesaj de pe pagina Roblox este Alimentând imaginația. Sub acest slogan, dezvoltatorii acestuia își propun să prezinte toate aspectele și serviciile Roblox. 

Metaverse

Alături de Sandbox, HyperVerse și Second Life, Roblox face parte din metaverse, lumile virtuale despre care specialiștii în tehnologie spun că fac trecerea de la web 2.0, așa cum îl știm, la web 3.0. Copilul tău poate accesa jocuri ce îi prezintă lumi întregi, culturi necunoscute altfel și poate învăța chiar mai multe despre cultura țării noastre, prin imagini cu obiective turistice pe care nu le întâlnește frecvent. 

Prin jocurile de pe Roblox, copilul tău se intersectează cu viitorul spațiului virtual. Iar prin performanța în aceste jocuri se acomodează cu schimbările care apar în online și învață cum să le abordeze.

Creativitate 

Roblox își încurajează utilizatorii să dezvolte jocuri și să le prezinte și altor jucători. Mai exact, platforma susține creativitatea. Ca să construiască un joc, copilul are nevoie să dezvolte o poveste a acestuia, să creeze decoruri și să portretizeze personaje. Pentru ca toate acestea să ducă la un joc de succes, este nevoie de creativitate.

Soft-ul pe care îl folosește platforma, Roblox Studio, le oferă jucătorilor control total asupra felului în care va arăta jocul lor și îi ajută să creeze întregi structuri de elemente din câteva click-uri. Atunci când au de construit o lume întreagă, copiii își pot pune imaginația la lucru și adăuga fel de fel de detalii. De exemplu, într-un joc poți vedea o muscă cum traversează decorul, în timp ce în altul poți citi numele unei gări dintr-o altă țară. 

roblox pentru copii | roblox copii | roblox periculos pentru copii | roblox pericol pentru copii | roblox joc periculos | ce se intampla cu roblox | roblox sinucidere | roblox interzis in romania

Chiar dacă cel mic nu a încercat până acum să creeze un joc, el este expus la munca celorlalți contribuitori din comunitate. Astfel, descoperă stiluri diferite de jocuri, personaje arătate altfel, dar și decoruri și povești care îi pot dezvolta imaginația tocmai prin complexitatea și diversitatea lor. 

Lucru în echipă 

Ți-am menționat până acum că Roblox este o platformă exclusiv multiplayer? Indiferent de ce joc alege copilul tău, el va face parte dintr-o echipă. Deși există și opțiunea de a juca singuri, mulți utilizatori aleg variantele cu mai mulți jucători tocmai pentru socializare și pentru faptul că participanții la acțiune se pot ajuta între ei să își atingă obiectivele de joc. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Jucătorii pot crea echipe pe parcursul unor nivele și se pot crea prietenii între jucători, care se învață reciproc mecanismele rezolvării obstacolelor pe care le întâlnesc.

Cei mici au și opțiunea de a forma echipe ca să construiască împreună o lume virtuală. Ei se pot ajuta cum să ridice o clădire digitală, să construiască un oraș sau chiar să dezvolte un sistem de transport. Membri echipei își pot delega sarcini, pot oferi idei și pot face lucrul mai eficient. De asemenea, ei pot reuși să scoată la iveală și să utilizeze talentul fiecăruia către o anumită zonă, design sau codare. 

Programare

Ca să construiască jocuri, copiii vor folosi Lua, un limbaj de programare dezvoltat de Roblox Studio. Acesta este ușor și versatil, spun cei care l-au testat deja. 

Lua le permite utilizatorilor să folosească meniuri vizuale, să integreze linii proprii de cod, să creeze și să controleze obiecte și să contureze, prin programare, un joc care interacționează cu jucătorii și le oferă o experiență plăcută. 

Pe măsură ce avansează, copilul poate alege să construiască elemente din ce în ce mai complexe, să folosească linii de cod în locul obiectelor deja construite din meniu și să modifice doar bucăți dintr-un joc creat de ei. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Cariera copilului tău în game development poate începe ca hobby, cu Roblox! Ca să urmeze parcursul profesional, este important să cunoască limbaje de programare răspândite și valabile pe mai multe platforme, cum ar fi C++, Java sau programare în Unity. 

Cum poate învăța copilul tău programare cu un curs potrivit pentru vârsta lui? Descoperă cursul de programare destinat vârstei micului tău programator!

Monetizare

Dezvoltatorii câștigă, pe măsură ce jocul creat de ei devine popular. Astfel, își pot dezvolta jocul și mai mult, astfel încât să includă upgrade-uri și produse în joc ce oferă experiențe diferite. 

Achizițiile în Roblox se numesc microtranzacții și se plătesc în moneda platformei, Robux. Copiii peste 13 ani își pot schimba Robuxii în bani reali. 

Matematică

Programarea și matematica merg mână în mână. Una o susține pe cealaltă, dar amândouă sunt exersate fără aspectul academic, ci în joacă. În Anglia, există chiar și tabere de vară unde copiii pot învăța programare pe Roblox și, implicit, matematică. 

Roblox poate fi folosit și ca suport de învățare, întrucât susține calculele matematice mentale, cum ar fi estimarea dimensiunii unei lumi virtuale, de câte elemente are un jucător nevoie ca să treacă de un obstacol, câți Robuxi sunt necesari pentru achiziția unor obiecte de pe platformă. 

Pe Roblox se găsesc inclusiv jocuri create special pentru folosirea matematicii. Ele sunt, de obicei, sub formă de provocări sau puzzle-uri ce conțin probleme matematice de rezolvat. 

Educație

Roblox Education este platforma de învățare online unde se estimează că, până în 2030, peste 100 de milioane de studenți vor fi învățat în metaverse. Platforma conține cursuri de programare, robotică, dezvoltare de jocuri, artă 3D, matematică și multe altele. 

Lecțiile sunt fie independente, la îndemâna copilului, fie ghidate de un profesor. Platforma găzduiește și tabere virtuale de tehnologie și experiențe de învățare ce durează un semestru școlar. 

Cum te poți bucura doar de beneficiile Roblox?

Adoptă, în familia ta, un comportament sănătos legat de timpul petrecut la ecran. Securizează interacțiunile copilului cu internetul prin control parental. Comunică deschis cu cel mic despre ce se întâmplă pe internet, ce se poate întâmpla chiar pe Roblox. 

Roblox este o platformă populară așa că, deși poate cel mic încă nu ți-a spus că vrea să o încerce, este posibil să audă de ea de la colegi. Cu precauție și comunicare, micul tău gamer poate avea o experiență pozitivă pe Roblox, care îl poate chiar îndrepta înspre programare. 

Atunci când copilul tău adoră să petreacă timp în fața calculatorului, poate deveni un profesionist în tehnologie. Roblox este una dintre platformele din care cel mic poate învăța, atâta timp cât cei mai îi sunt alături. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.