Siguranța pe Internet: Ce trebuie să știe un părinte

siguranta pe internet

Copiii își petrec tot mai mult timp în mediul online, iar părinții nu știu ce fac ei, de fapt, acolo. Se joacă, învață, socializează? Răspunsul este da, da și da, dar prezintă informații ample despre bune practici și siguranță pe Internet, pe care le vei afla din acest articol. 

Siguranța online pentru copii: de ce este importantă? 

Care este adevăratul preț pe care părinții îl au de plătit pentru toate informațiile disponibile gratuit, accesate de un procentaj din ce în ce mai mare al populației, inclusiv cei mici? În cea mai mare parte – siguranța online a celor care navighează pe internet. 

În termeni simpli, siguranța online se referă la faptul de a fi protejați când folosim internetul. Ea implică conștientizarea riscurilor la care se supune individul atunci când este online și la luarea unor măsuri de prevenție în acest sens. 

Te-ai oprit vreodată și ai luat în considerare potențialele pericole care există în acest spațiu virtual, în ​​special pentru copiii? Ei se înțeleg foarte bine cu tehnologia de la vârste din ce în ce mai fragede, iar internetul a ajuns să poată fi accesat de oriunde, nu numai de acasă.

Un click greșit însă îi poate pune pe copii în mare pericol, atunci când ei nu conștientizează riscurile. Internetul poate fi un loc crud și neiertător când intră în peisaj personajele rău intenționate, iar copiii sunt mai vulnerabili în fața pericolelor din mediul online decât oricare altă grupă de vârstă. 

Ei încă nu au cunoștințele, abilitățile și resursele necesare pentru a se menține în siguranță online. Cu cât un copil petrece mai mult timp online și distribuie mai multă informație din viața sa privată, cu atât devine mai expus la un conținut potențial dăunător și/sau violent și la hărțuire cibernetică. 

Riscurile la care pot fi expuși copiii online

Pandemia de coronavirus a dus la o creștere fără precedent a timpului petrecut pe ecran.  Mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Iar închiderea școlilor și măsurile stricte de izolare au forțat tot mai multe familii să apeleze la soluții digitale pentru a-și menține copiii conectați la lumea exterioară și la sistemul de învățământ.

Din această cauză, siguranța pe internet e elevilor este și ea la fel de importantă, și funcționează după aceleași principii. Ea implică o asumare la fel de mare din partea sistemului de învățământ și a cadrelor didactice precum cea care ar trebui sa existe în cadrul fiecărei familii care dorește să își protejeze copii în mediul virtual.

În întreaga lume, un copil intră online pentru prima dată la fiecare jumătate de secundă. Creșterea cu acces ușor la mediul online oferă copiilor oportunități complexe și nelimitate de dezvoltare. Când este folosit în mod corect, internetul are un potențial uriaș de a lărgi orizonturile și de a stimula creativitatea oricui. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Lucrurile nu stau însă tot timpul astfel. Un detaliu foarte important despre securitatea cibernetică și despre pericolele internetului pentru copii este că amenințarea este reală, chiar dacă aceasta „nu se vede”. În plus, ce se urcă pe internet este „pentru totdeauna”. Orice postează un utilizator de-al acestuia va rămâne la dispoziția celor care știu cum să fure și să facă abuz de aceste date.

Există criminali cibernetici care nu vor face discriminări între indivizi și vor încerca să fure de la oricine, chiar și de la un copil. Acesta este unul dintre riscurile predominante ale internetului, aflat în continuă evoluție. De aceea, o educație sănătoasă și solidă asupra acestor riscuri este absolut necesară. În primul rând, copilul trebuie să identifice ce informații sunt catalogate drept personale și să înțeleagă importanța păstrării lor private. 

Încălcări a securității datelor cu caracter personal 

Copiii sunt, în prezent, mai implicați online decât au fost vreodată, iar numărul celor care dețin dispozitive inteligente este în creștere, în timp ce gama de conținut pe care o vizionează se extinde. Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă rețelele de socializare, iar copiii – utilizatori în număr mare ai rețelelor sociale – sunt deosebit de vulnerabili dacă nu știu la ce să fie atenți. 

82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani conform Netnanny.com

Rețelele sociale sunt atractive, pentru că sunt platforme online unde utilizatorii țin legătura cu familia și cu prietenii pentru a împărtăși virtual experiențe. Cea mai populară platformă rămâne, pentru moment, Facebook. Aici utilizatorii pot partaja știri, comentarii, imagini și video. Alte rețele sociale populare printre tineri sunt YouTube și TikTok pentru videoclipuri și Instagram pentru fotografii. 

Articolul 38 din Regulamentul general privind protecția datelor al Uniunii Europene afirmă următoarele: „Copiii merită o protecție specifică în ceea ce privește datele lor personale, deoarece aceștia pot fi mai puțin conștienți de riscurile, consecințele și garanțiile în cauză și de drepturile lor în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal. O astfel de protecție specifică ar trebui să se aplice, în special, utilizării datelor cu caracter personal ale copiilor în scopuri de marketing sau crearea de profiluri de personalitate sau de utilizator și colectarea de date cu caracter personal cu privire la copii atunci când se utilizează servicii oferite direct unui copil”. 

Pentru a folosi orice rețea de socializare este suficientă crearea un cont folosind adresa de email şi introducând date personale precum numele, genul și data naşterii. Pe lângă afişarea informaţiilor de profil furnizate de către copil şi a intereselor sale, rețelele de socializare permit utilizatorilor săi să posteze statusuri, să se joace, să vorbească pe chat, să comenteze pe profilurile altor persoane şi multe altele. 

O amprentă digitală permanentă

Fiind tot mai prezenți în mediul virtual via rețelele de socializare, copiii împărtășesc cu entuziasm și deschidere informații sub diferite forme din viețile lor private în încercarea de a oferi experienței virtuale un suflu real și de a experimenta relaționarea cu prietenii lor într-un mod cât mai autentic și bogat, negociind cu granița dintre real și virtual. 

Astfel, ei creează o amprentă digitală care nu mai poate fi ștearsă, lăsând în spate poze sau comentarii pe care pot să le regrete mai târziu în viață. Ceea ce poate părea amuzant și inofensiv într-un anumit moment poate să afecteze viaţa personală şi profesională mai târziu.

De asemenea, aceste informații pot deveni arme împotriva lor în acte abuzive de șantaj sau orice alte intenții ascunse. Fotografiile împărtășite cu ei, cu animalele lor de companie, prietenii și familiile lor, comentarii la diferite postări sau statusuri, afișarea locației și multe altele pot fi colectate cu ușurință de către criminalii cibernetici. Aceștia pot inventa o înșelătorie personalizată, pe baza a ceea ce copiii au distribuit online. 

Ce înseamnă cyberbullying

Cyberbullying-ul este un tip de hărțuire posibilă prin utilizarea mediului digital. Poate avea loc pe orice platformă online. Reprezintă un comportament repetat, intruziv, care urmărește să sperie, să înfurie, să rușineze și chiar să îi amenințe pe cei vizați. Exemplele includ:

 1. răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii sau videoclipuri înjositoare cu cineva pe rețelele sociale
 2. editarea în photoshop a unor fotografii sau videoclipuri cu cineva pentru ca victima să pară că este într-o altă situație decât cea originală
 3. postarea publică a unor informații împărtășite în privat
 4. trimiterea de mesaje, imagini sau videoclipuri dăunătoare, abuzive sau amenințătoare prin intermediul platformelor de mesagerie 
 5. furtul identității unui utilizator și trimiterea unor mesaje răutăcioase altora în numele său sau prin conturi false cu numele victimelor
 6. catfishing – crearea unor conturi cu date personale false în vederea inducerii în eroare a victimelor și a manipulării acestora

Hărțuirea cibernetică însă lasă o amprentă digitală – o înregistrare care se poate dovedi utilă și poate oferi dovezi pentru a ajuta la stoparea abuzului. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Uneori poate deveni greu pentru copii să discearnă între un „doar glumesc” și ce se întâmplă cu adevărat. Toți prietenii glumesc între ei, dar este greu de spus dacă cineva doar se distrează sau încearcă să rănească, mai ales online.

Cel mai important barometru folosit pentru a identifica când un copil cade pradă acestor atacuri este să-și pună această întrebare simplă: „Mă amuz sau mă simt rănit?”. Iar dacă copilul se simte rănit și nu găsește gluma amuzantă, atunci s-a mers prea departe. În cazul în care continuă chiar și după ce a cerut persoanei să se oprească și încă se simte supărat din cauza asta, atunci aceasta ar putea fi un caz de hărțuire. 

Efectele cyberbullying-ului pot afecta un copil în mai multe moduri: 

Mental – copilul nu se mai poate concentra, nu are o stare generală bună sau își pierde interesul pentru lucrurile pe care le iubește. 

Emoțional – senzație de tristețe, jenă, rușine, frică, furie sau, în cazuri extreme, depresie sau anxietate. 

Fizic – oboseală fizică, afectarea somnului, simptome fizice precum dureri de cap sau de stomac sau oboseală cronică. 

Sentimentul de a se face de râs poate împiedica tinerii să vorbească sau să încerce să rezolve problema. Renunțarea la școală este un alt efect comun al hărțuirii cibernetice și poate afecta sănătatea mintală a tinerilor, care apelează la substanțe precum alcoolul și drogurile sau la un comportamentul violent pentru a face față durerii lor psihologice și fizice. În cazuri extreme, hărțuirea cibernetică poate duce chiar la suicid. 

Pentru ca cyberbullying-ul să înceteze este esențial ca acesta să fie identificat și raportat. Copilul trebuie să înțeleagă că oricine poate cădea pradă cyberbullying-ului și că discuția cu un prieten, un membru al familiei sau un consilier școlar în care are încredere este un prim pas pentru a obține ajutor.

Ce înseamnă sexting

Sexting se referă la situația în care cineva trimite sau solicită fotografii sau videoclipuri explicite din punct de vedere sexual prin intermediul online-ului. Studii recente arată că practica este din ce în ce mai comună, datorită accesului nelimitat la smartphone-uri și la internet. El devine normalizat în rândul multor grupuri de tineri, prevalența crescând în fiecare an până când ei împlinesc vârsta de 18 ani. 

În plus, odată cu accesul mai ușor la pornografie, din ce în ce mai mulți sunt expuși la această industrie a internetului și tind să o propage, participând activ la asta. Tinerii trimit mesaje, fotografii sau videoclipuri de natură sexuală create în propria intimitate. Există o îngrijorare semnificativă cu privire la efectele negative ale acestora asupra stării lor mentale. Dacă ei nu primesc răspunsul pe care și l-au dorit de la trimiterea imaginii sau a videoclipului, acest lucru poate avea un impact negativ asupra stimei de sine și asupra imaginii corporale a expeditorului. 

În prezent este foarte ușor să faci o fotografie sexual explicită și să o trimiți fără riscul ca adulții să o vadă. Procesul este identic cu acela al trimiterii oricărei alte fotografii sau videoclipuri. 

Mulți cred, de asemenea, că fotografiile lor se vor autodistruge rapid dacă sunt trimise folosind anumite aplicații sau dacă sunt pur și simplu șterse din aplicații sau din memoria telefonului. Ei nu își dau seama de permanența acțiunilor lor și de potențialele repercusiuni. Este foarte ușor ca interlocutorul să salveze aceste imagini sau să facă niște capturi de ecran. 

Există și riscul ca materialele lor să fie puse la dispoziția altora. Iar când tânărul în cauză află, el este predispus la suferință, rușine, vinovăție și multe alte emoții negative, determinându-l să recurgă la mecanisme de coping în moduri nesănătoase, cum ar fi auto-vătămarea, izolarea, limitarea aportului alimentar. 

Repercursiunile acțiunilor lor, și anume angajarea în sexting, devine astfel extrem de periculoasă. Si le afecteaza inclusiv siguranta pe Internet. Imaginile pe care tinerii le-au trimis ar putea reapărea pe site-uri ani mai târziu, ducând încă o data la deteriorare a stării mentale a persoanei vizate și ajungând chiar să interfereze cu perspectivele lor de viitor.

Discuțiile și prieteniile online cu necunoscuți

De când cu mutarea în mediul online a unui procent din ce în ce mai mare a vieții sociale a copiilor, împrietenirea și comunicarea pe internet devine o cale tot mai folosită de a crea și a păstra legătura cu noi sau vechi prieteni. 

În mediul online, oamenii pot pretinde și demonstra însă, foarte ușor, că sunt altcineva. Cineva s-ar putea preface că este un copil care interacționează virtual cu un alt copil, pentru ca mai apoi să îl păcălească. De la o aparentă prietenie online până la un pericol iminent este doar un pas, iar copiii sunt un public țintă al acestui tip de prădători. 

În timpul în care este online pe telefon, șansele ca un copil să fi întâlnit o solicitare de la un străin online sunt mari și există, de asemenea, șansa ca acele mesaje să fie nepotrivite sau lascive. Există câteva site-uri sociale care promovează conversații cu străini, iar părinții ar trebui să se familiarizeze cu acestea, astfel încât să poată recunoaște dacă copiii lor le folosesc.

Pe lângă platformele care au exact acest rol, de a pune în contact utilizatori care nu se cunosc în prealabil între ei – Omegle, Imeetzu, Tohla, Bazoocam –  copiii mai pot intra în contact virtual cu străinii și prin intermediul aplicațiilor și a jocurilor pentru telefoane mobile și computere cu opțiuni multiplayer.

Este ușor și obișnuit pentru copii să invite un străin pentru a le fi adversar sau coechipier în jocuri video. Aplicațiile și jocurile în rețea au adesea camere de chat și alte funcții pe care prădătorii le-ar putea folosi cu mare ușurință. Prin urmare, părinții nu ar trebui să presupună că jocul, aparent inocent, pe care îl permit copiilor să îl joace nu este, de asemenea, un mediu care permite copiilor să discute cu străinii. 

Sfaturi pentru siguranța copiilor pe internet

Indiferent dacă învață virtual, urmăresc YouTube sau joacă jocuri, copiii devin cetățeni digitali de la o vârstă fragedă. Deci, niciodată nu este prea devreme să fie familiarizați cu câteva sfaturi pentru siguranța pe internet, pentru că există multe amenințări iar în general nu există o educație în acest sens venită fie din partea familiei, fie din partea instituțiilor de învățământ. 

Este foarte important ca părinții să le explice copiilor cum să identifice și să evite fiecare amenințare cibernetică pentru a rămâne în siguranță online, oricât de dificilă ar putea fi această conversație. 

Criminalii cibernetici au o varietate de tactici pentru a-și duce atacurile la bun sfărșit. În general, ei vor avea tendința de a:

 • alege platformele unde sunt copii. Cu tehnologia actuală, aceasta înseamnă rețele sociale, camere de chat, bloguri, e-mail, mesaje instant și orice loc unde pot interacționa cu copiii.
 • Căuta profiluri ale copiilor pe rețelele sociale care includ fotografii cu ei, sexul, vârsta și locul în care locuiesc. Copiii care oferă profiluri detaliate dau în același timp prădătorilor informațiile pe care le caută.
 • Seduce. Prădătorii online vor încerca să atragă atenția, simpatia și afecțiunea copiilor.

Sfaturi utile pentru părinți:

 • Fiți conștienți de faptul că internetul este un loc extrem de periculos pentru copii. Ei trebuie monitorizați online, iar regulile și reglementările referitoare la comportamentul online acceptabil sau inacceptabil ar trebui negociate în mod regulat.
 • Învățăți-vă copilul despre pericolele și riscurile pe care le implică prezența online.
 • Oferiți alternative sănătate pentru timpul petrecut online. Cursurile de programare pentru copii sunt mereu o idee bună. 
 • Educați-vă singur, ca părinte, despre siguranta pe internet și stați la curent atât cu metodele folosite de prădători, cât și cu metodele de a-i proteja împotriva acestora.
 • Căutați metode alternative de a reduce riscul ca copilul să devină o victimă a prădătorilor online.
siguranta pe internet

Este de asemenea de dorit ca părintele să fie atent la unele semnale de alarmă cu privire la relația dintre copil și mediul online. 

Verificarea constantă a telefonului și furia irațională apărută atunci când altcineva le verifică telefonul este adesea un semn de avertizare că lucrurile nu sunt în regulă. Haine noi, telefoane sau alte obiecte de origine inexplicabilă sunt, de asemenea, un alt motiv de îngrijorare. 

Este extrem de important ca părinții să rețină faptul că timpul pe care copilul îl petrece online are o corelație directă cu sănătatea sa mintală. Astfel, episoadele de anxietate, auto-ura, comportament auto-vătămător sau tulburările de alimentație sunt și ele un strigăt de ajutor de luat în seamă. 

Cu cât copiii sunt lăsați nesupravegheați pe internet, cu atât se află mai mult în pericol și devin mai vulnerabili la prădătorii online.

Cum să protejați datele online ale familiei

 • Faceți-vă un cont pentru fiecare aplicație pe care copilul o folosește și urmăriți-l. Îi puteți monitoriza activitatea contului public de la o distanță rezonabilă și, de asemenea, va fi mai conștient de ceea ce postează. Nu numai că vă va ajuta să vă mențineți copilul în siguranță pe internet, dar îl veți cunoaște mai bine. 
 • Nu începeți să faceți reguli care par arbitrare. Explicați-le riscurile și pericolele de a nu-și proteja confidențialitatea online. 
 • Nu îi spionați. Acest lucru nu va face decât ca ei să-ți piardă încrederea. Când luați o măsură care necesită o oarecare supraveghere, fiți transparent în privința ei.
 • Spuneți-i copilului să evite acele jocuri și chestionare promovate pe rețelele de socializare deoarece multe dintre ele extrag date din profilul lui și sunt folosite de companii și de terți pentru a viza reclame sau în alte scopuri îndoielnice.
 • Ajustați setările de confidențialitate ale copilului. Aproape fiecare aplicație de social media va avea opțiuni pentru setări de confidențialitate. Învățați-le. Citiți politicile de confidențialitate. Acum că aveți aceleași aplicații ca și copilul dvs., dezactivați ceea ce trebuie dezactivat. Eliminați conturile din rezultatele căutărilor, astfel încât străinii să nu poată trimite cereri de prietenie. Eliminați cât mai multe informații publice de profil – adresa, școala, numărul de telefon, adresa de e-mail.
 • Dezactivați serviciile de localizare ce permit producătorilor de aplicații să monitorizeze locația utilizatorului.
 • Activarea controlului parental. Acesta poate fi activat fie printr-un mecanism încorporat, fie printr-un instrument terță parte. Aceste comenzi nu numai că vă protejează copilul de conținutul neadecvat, ci îl pot împiedica și să divulge din greșeală detalii personale despre el însuși sau despre familia dvs. 
 • Utilizați un VPN. Acesta criptează tot traficul dvs. de intrare și de ieșire și, de asemenea, direcționează acel trafic printr-un server într-o locație pe care o alegeți. Întreaga activitate de pe internet va fi astfel anonimă, în timp ce ascunde atât conținutul conexiunii, cât și adresa IP și locația reală.

Cum discutați cu cei mici despre metodele de securitate online pentru copii? 

Este important ca părinții să păstreze legătura și să comunice constant cu copiii lor pentru a le asigura siguranta pe internet. Iar cei mici trebuie să fie conștienți că nu vor fi judecați, că discută într-un mediu sigur atunci când cer ajutor în cazul în care au devenit victima unui atac online. 

 • Discutați cu copilul despre ce este și ce nu este „normal”. Acest lucru se poate face prin conversații în care părinții relatează copilului povești reale care se găsesc în mass-media despre online, profiluri false și alte escrocherii online. 
 • Faceți-vă copilul conștient de modul în care prădătorii contactează minorii. Părinții trebuie să se asigure că el este conștient de faptul că prădătorii pot folosi chiar și jocurile video pentru a intra în contact cu copiii.
 • De asemenea, părinții trebuie să le explice copiilor lor limitele pe care adulții ar trebui să le respecte atunci când interacționează cu copiii; că este ilegal să ameninți pe cineva online și că împărtășirea datelor personale cu străinii nu este niciodată o idee bună.
 • Dacă părinții discută adesea cu copiii lor despre comportamentul online, atunci aceștia își pot educa copiii cu privire la comportamentul online inadecvat.

Fiind un subiect mai sensibil, iată și mai concret câteva direcții despre cum să vorbiți cu copiii despre sexting:

 • Alegeți un moment în care copilul dumneavoastră nu este într-o stare emoțională extremă sau distras de alte activități, ci este calm, rațional, atent și disponibil.
 • Abordați problema de la o vârstă fragedă. Nu așteptați până când este prea târziu.
 • Stabiliți regulile de acces la telefonul mobil și internet atunci când copilul are parte pentru prima dată de asta într-un mod nesupravegheat.
 • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră este conștient de ceea ce nu este acceptabil în ceea ce privește trimiterea de fotografii sau video-uri, și că nu ar trebui să fie forțat niciodată să-și împărtășească intimitatea cu nimeni.
 • Discutați în mod explicit despre cât de inadecvat și ilegal este să li se ceară orice serviciu de natură sexuală, online sau offline, și despre presiunea în acest sens a multor tineri de vârsta lor. Ajutați-i să simtă că nu sunt siguri , în caz că au căzut pradă infractorilor de acest tip și oferiți-le sprijin moral.
 • Explicați-le că este în regulă să nu facă ce fac alții. 
 • Vorbiți cu copiii despre exemple din viața reală în care imagini sau videoclipuri private au fost arătate lumii și despre consecințele acestor acțiuni.
 • Întăriți copiilor încrederea că pot vorbi despre orice presiune pe care o primesc în mediul online, că sunt ascultați, susținuți și că nu sunt judecați.
 • Asigurați-vă copiii că a vorbi despre sexting și a rezolva o situație în care aceștia poate s-au regăsit nu înseamnă că trebuie să renunțe la telefon/dispozitiv pentru totdeauna; ajutați-i să recâștige încrederea în mediul online și în sine prin întărirea educației în acest sens.

Reguli de siguranță pe internet pentru copii

A-ți pierde cumpătul și a interzice complet accesul la dispozitive pentru o anume perioadă de timp nu rezolvă o problemă, ba chiar poate întări dorința copilului de rebeliune. El poate chiar să ajungă să se răzbune pe părinți prin sfidarea voită a regulilor. Este mult mai util pentru părinte să ofere copilului o educație în ceea ce privește siguranța sa online și să-l învețe că unii oameni nu sunt cine par online. 

Dacă copilul se simte amenințat sau dacă conversațiile online sugerează un comportament de prădător, atunci părinții ar trebui să meargă la poliție pentru a depune o plângere. 

Majoritatea părinților știu unde și cu cine sunt copiii lor în orice moment al zilei. La fel de necesar ca părinții să știe ce se întâmplă și în lumea lor virtuală. Unii părinți verifică în permanență, în timp ce alții respectă intimitatea copiilor și, prin urmare, preferă să aibă canalele de comunicare întotdeauna deschise, astfel încât copilul să discute cu ei dacă sunt îngrijorați de anume situații online în care s-ar putea regăsi. Indiferent de metodă, cel mai important e ca aceștia să fie complet implicați în activitatea online a copilului lor și să aibă ei înșiși educația și instrumentele necesare pentru a interveni în cazul în care siguranța pe Internet a copilului este atacată. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

În plus, următoarele reguli cu privire la siguranța copiilor în mediul online sunt bine de urmat:

 • Vorbiți cu copiii dvs. despre străinii și prădătorii online. Este un subiect foarte înfricoșător, dar nu îl ignorați. Când vorbiți despre străini, asigurați-vă că aceștia înțeleg că străinii există atât în ​​lumea reală, cât și în lumea online.
 • Securizați-vă dispozitivele și rețeaua de acasă cu control parental. Utilizați soluții de control parental pentru computere, telefoane mobile și alte dispozitive. 
 • Nu ocoliți limitele de vârstă de pe site-uri. Nu este o greșeală dacă nu vedeți pe listă vârsta copilului tău. Majoritatea rețelelor sociale și a site-urilor de chat nu permit copiilor sub 13 ani să se alăture. Dacă copilul dvs. nu are vârsta necesară pentru a folosi un anumit site, atunci nu ar trebui să-l folosească. 
 • Nu permiteți copiilor mici să folosească singuri, fără sfaturi de siguranță online, chaturile online.
 • Copiii mici ar trebui să folosească servicii de e-mail adaptate copiilor, care le permit părinților să monitorizeze și să aprobe e-mailurile. Copiii mici nu ar trebui să aibă propriile conturi de e-mail prin intermediul principalelor servicii de e-mail. 
 • Învățați-i pe copii că nu ar trebui să răspundă niciodată la mesaje, la cereri de prietenie de pe rețelele sociale sau e-mailuri de la străini. De fapt, ar trebui să vă spună imediat dacă primesc vreo astfel de solicitare de la cineva pe care nu-l cunosc.
 • Acționați rapid, dar cu dragoste. Chiar dacă ați urma toate măsurile de precauție posibile, copilul dvs. tot ar putea deveni ținta unui prădător. În cazul în care asta se întâmplă, nu-l învinovățiți. Prădătorii sunt cei care caută în mod activ copiii, iar prădătorii sunt întotdeauna cei responsabili. 

Spre exemplu, iată mai jos ce ar trebui să faceți dacă credeți că copilul este o victimă a sexting-ului și a trimis o imagine nepotrivită unui străin:

 • Reacționați calm dacă copilul vă dă o astfel de veste. Ascultați-l și oferiți-i sprijin, validați cât de dureros trebuie să fie pentru ei. În această discuție, copilul nu ar trebuie să se simtă nici o clipă vinovat, ci ascultat și încurajat să comunice.
 • Aflați detalii despre cui a fost trimisă imaginea și păstrați dovezi dacă puteți pentru a putea acționa mai departe.
 • Dacă imaginea a fost distribuită pe un website, contactați site-ul respectiv pentru a o raporta.
 • Luați în considerare schimbarea numărului de telefon al copilului dumneavoastră.
 • Dacă copilul dumneavoastră a fost forțat să întrețină raporturi sexuale, contactați poliția locală.
 • Dacă copilul dumneavoastră și-a împărtășit imaginea intimă de bunăvoie, discutați din nou cu copilul despre pericole și luați în considerare să discutați problema și cu persoana care a primit-o. Dacă imaginea a fost trimisă unui adult, raportați acest lucru la poliție. În cazul în care situația a implicat și alți colegi, informați școala, astfel încât să poată monitoriza situația. 
 • Oferiți sprijin copilului dumneavoastră. Dacă sunteți îngrijorat și simțiți că nu vă descurcați într-o astfel de situație, consultați un specialist.

La rândul lor, copiii ar trebui să devină pregătiți atunci când vine vorba de a evita prădătorii online. Iată câteva sfaturi generale:

 • Copiii trebuie să poată vorbi cu un adult de încredere. De preferat, acela ar trebui să fie părintele. Uneori însă, copiii s-ar putea să nu se simtă confortabil să apeleze la acesta. Prin urmare, spuneți-i că este în regulă să se apropie de consilierul școlar, profesorul lor sau orice adult de încredere.
 • Copiii nu ar trebui să dezvăluie niciodată vârsta, sexul sau informațiile personale despre familia lor nimănui online sau în profilurile online. Dacă trebuie să introducă informații pentru a crea un cont, atunci aceste informații ar trebui să fie restricționate și private, astfel încât nimeni altcineva să nu le poată vedea.
 • Copiii ar trebui să spună imediat părinților lor sau altui adult de încredere dacă cineva online începe să-i ceară informații personale sau devine sugestiv sexual. Orice comunicare online cu acea persoană ar trebui să înceteze imediat, iar situația să se rezolve legal.
 • Copiii trebuie să știe că, dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, atunci probabil că este o înșelătorie. Ei trebuie să nu se lase păcăliți de trucurile pe care alții le pot folosi asupra lor.

Mituri și adevăruri despre siguranța online

Dacă navigarea pe internet se dovedește a fi dificilă, este important pentru început să puteți face distincție între ce este adevărat și fals. Pentru asta, miturile demontate de mai jos vă vor veni în ajutor.

Mit 1. Generația nouă s-a născut informată

Este adevărat că cei mici sunt mult mai predispuși spre a înțelege și utiliza cu ușurință tehnologia și internetul, însă aceștia au în continuare nevoie să fie ghidați de adulți pentru a dobândi competențe digitale si a fi in siguranta pe internet. Lipsa de experiență îi face vulnerabili, chiar dacă provin din era informațională. Aceștia mai au încă de învățat relația cauză-efect și de descoperit lumea digitală în toată complexitatea sa, așa că trebuie supravegheați îndeaproape. 

Mit 2. Internetul este dăunător celor mici

Deși am dezbătut pe larg care sunt riscurile asociate folosirii internetului, nu trebuie ignorate nici beneficiile lumii digitale. Aceasta oferă și un mijloc rapid de accesare a informațiilor utile pentru învățare, mijloace de interacțiune socială, chiar și cu prietenii/rudele aflate la distanță și opțiuni nenumărate de petrecere a timpului liber în mod constructiv.

A-i priva de acestea înseamnă a le reduce opțiunile de explorare, a le îngrădi creativitatea, posibilitățile de socializare și nu în ultimul rând, a-i întoarce împotriva voastră. Folosit în mod rațional, cu limite, aceasta contribuie la dezvoltarea copiilor și adulților deopotrivă. 

Mit 3. Toate informațiile din online sunt adevărate

Această afirmație este echivalentă cu „Tot ce zboară se mănâncă”, deci opusul ei este adevărat. Internetul a devenit accesibil oricui, creându-se până în prezent milioane de site-uri, iar validitatea conținutului ce se publică pe ele este imposibil de verificat în totalitate. Astfel, se recomandă consultarea mai multor surse pentru a stabili care informație este mai credibilă. 

Mit 4. Social media favorizează transformarea copiilor în hărțuitori cibernetici

Canalele sociale oferă doar un cadru de comunicare. Ele nu au influență și asupra conținutului din mesaj. Copiii predispuși la acest comportament o vor face pe toate căile posibile, nu doar în online, ci și la școală sau în mediul lor de joacă. Lipsa lor de empatie își va pune amprenta asupra relațiilor cu alți copiii indiferent de locul în care se află și modalitățile prin care aleg să comunice. Odată identificat acest tip de comportament, este indicat să se intervină asupra lui pentru a-l putea corecta. 

Mit 5. Controlul parental previne toate riscurile din online

O singură metodă de protecție poate să nu fie suficientă pentru a-i proteja pe cei mici. Falsul sentiment de siguranță pe care părinții îl au în acest caz lasă loc altor riscuri – cel mai indicat este ca ei să poată prelua controlul asupra propriilor fapte, acționând responsabil, respectuos, în baza unor reguli dinainte explicate și stabilite de comun acord. În plus, copiii foarte pricepuți pot cu ușurință să înlăture aceste setări care, în final, filtrează prea mult informațiile disponibile, făcând de multe ori inutil întregul demers. 

Te invităm să descoperi mai multe informații despre siguranța online sau siguranta pe Internet prin programul Eroii Internetului. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.