Dezvoltarea personală pentru copii, sau cum să-ți ajuți copilul să devină versiunea lui cea mai bună

dezvoltare personala copii | cursuri dezvoltare personala copii | jocuri dezvoltare personala copii | exercitii dezvoltare personala copii | carti dezvoltare personala copii | ateliere dezvoltare personala copii | activitati dezvoltare personala copii | programe de dezvoltare personala pentru copii | centru dezvoltare personala copii

Sigur ai auzit de termenul ‘dezvoltare personala copii‘ până acum. Totuși, parcă nu mereu poți spune foarte clar ce e, nu-i așa? Dar conceptul în sine e destul de simplu. Gândește-te puțin: copilul tău vine pe lume ca un individ neformat. Oamenii, situațiile și lucrurile cu care interacționează contribuie toate, tot timpul, la formarea lui. La trans-formarea lui.

Asta în mod natural. Pe de altă parte, există și procese ghidate care pot ajuta în această direcție, iar unul dintre ele e chiar dezvoltarea personală pentru copii. Fie că vorbim de copii sau de adulți, scopul acesteia e să optimizeze capacitățile și potențialul unui individ, cu ajutorul unui specialist psiholog, de cele mai multe ori. 

Pentru că e un proces care, în mod natural, durează toată viața, dezvoltarea personală pentru copii, ghidată, e bine să înceapă de la vârste mici. Ea poate îmbunătăți considerabil capacitățile și personalitatea copilului tău, înzestrându-l, în final, cu încrederea de a se descurca aproape în orice situație.

O parte dintre cele mai renumite abilități specifice pe care le poate facilita dezvoltarea personală pentru copii sunt: 

 • managementul conflictelor;
 • gestionarea stresului;
 • gestionarea furiei;
 • cultivarea gândirii pozitive;
 • abilități de leadership activ;
 • îmbunătățirea concentrării;
 • prezență personală plăcută și adecvată;
 • igienă personală;
 • abilități de conversație zilnică;
 • rafinarea limbajului corporal;
 • consolidarea încrederii în sine.
Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Și lista ar putea continua. Dar de la ce vârstă poți opta propriu-zis pentru cursuri de dezvoltare personală pentru copilului tău? Având în vedere că personalitatea începe să capete cu adevărat contur și culoare între 3 și 5 ani, oricând din acest punct încolo poți avea în vedere o metodă de tipul dezvoltării personale, prin care să sprijini creșterea celui mic.

Dezvoltare personala copii: De ce este importantă ?

La ce e bună, până la urmă, creșterea personală? Iată ce spune o cercetare britanică recentă: „Fiecare om are un talent al lui, interior. Fiecare individ are propriile idei și calități. Dar cei mai mulți nu ajung să le exploreze din cauza lipsei de dezvoltare personală. Fără creștere, viața e o experiență plictisitoare. Din cauza situațiilor care stau sub semnul inautenticității, mulți oameni nu ajung să se dezvolte personal. Creșterea este o parte esențială în existența oricărui individ. Dezvoltarea personală ne ajută să explorăm lucrurile pe care suntem capabili să ni le însușim. Este foarte importantă și, prin ea, putem descoperi cum să ne facem viața mai bună.” În continuare, iată și ariile pe care le cuprinde aceasta:

 • Planul mental. Practic, la acest nivel se produce dezvoltarea minții, iar copilul tău deprinde un mod de a gândi și de a-și însuși învățarea.
 • Planul social. Aici vorbim în special despre rafinarea abilităților de comunicare: copilul o să învețe să asculte și să se exprime clar.
 • Planul spiritual. La acest nivel, copilul se conectează cu el în mod holistic și e capabil să-și găsească pacea interioară.
 • Planul emoțional. Partea aceasta vizează managementul emoțiilor și capacitatea copilului de a reacționa echilibrat în tot felul de situații.
 • Planul fizic. Copilul învață să aibă grijă de corpul lui și să-l trateze cu importanța cuvenită.

Asta înseamnă dezvoltarea personală, fie că vorbim de copii sau de oameni în toată firea. Ca tipuri de instrumente prin care s-o facilităm, avem la îndemână o întreagă gamă: de la cursuri și ateliere de dezvoltare personală pentru copii, până la activități individuale și cărți de profil. Discutăm despre fiecare în parte, în rândurile imediat următoare.

Cursuri, ateliere și programe de dezvoltare personală pentru copii

Cursurile, atelierele și programele de creștere personală pentru copii urmăresc, în general, să le insufle încredere, să le contureze un limbaj corporal pozitiv, să producă ajustări sociale, facilitând în același timp interacțiunea, spiritul de inițiativă, adaptarea la mediu și alte abilități esențiale ce formează fundamentul unei personalități armonioase.

Accentul crescut pe psihologie din ultimii ani, iar odată cu asta pe psihologia și pe dezvoltarea copiilor, a făcut să apară o gamă largă de astfel de cursuri și programe, cel puțin în orașele mai mari din țara noastră, dar sigur și în rest.

E suficient să dai un search pe Google după cursuri dezvoltare personală copii București și vei primi un șir mare de rezultate din care să alegi varianta optimă pentru tine. De la programe pentru juniori până la programe pentru adolescenți sau chiar cursuri de dezvoltare personală pentru copii online ori în clasă, vei găsi de toate. Inclusiv ateliere predate în engleză, care mizează, la fel, pe construirea unui viitor de succes pentru copilul tău.

Iar dacă nu ești din București, nu-ți face griji. Există cursuri de dezvoltare personală pentru copii și în Iași, de exemplu! Modalitatea de lucru e aceeași: cel mai adesea, se lucrează în grup, în reprize de câteva ore, combinat cu joacă sau tehnici alternative, precum teatrul.

De asemenea, cursuri de dezvoltare personală pentru copii sunt și în Timișoara, Constanța, Craiova, Ploiești, Brașov, precum și în multe alte orașe din țară. Unele prevăd inclusiv programe pentru copii și părinți la un loc, dacă vrei să pornești și tu în această aventură. Tot ce contează e să găsești un centru de dezvoltare personală pentru copii care să ofere exact ce aveți voi nevoie!

Jocuri de dezvoltare personală pentru copii

Ce poate fi mai minunat decât dezvoltarea personală prin jocuri? E ușoară, prietenoasă, se face mai mult de la sine, iar când copilul prinde drag de joc, sigur va vrea să repete experiența. În categoria jocurilor ce sprijină procesul de creștere personală, putem include:

 • Puzzle-uri. Jocurile de tip puzzle și chiar și integramele adecvate pentru copii sunt excelente pentru dezvoltarea personalității la copii. Toate ajută capacitatea cognitivă și impulsionează gândirea și logica.
 • Spânzurătoarea sau Scrabble. Jocurile de acest gen sunt moduri extraordinare de dezvoltare a inteligenței lingvistice în timp ce copilul se simte bine și se distrează. 
 • Monopoly. E un joc apreciat îndeosebi de adolescenți, care îi poate învăța foarte multe despre bani și despre managementul lor. Nu mai zicem de matematică!
 • Mima. O formă excelentă prin care copilul să-și dezvolte abilități de lucru și de comunicare în echipă, atât verbală, cât și non-verbală.

Lista nu se dorește a fi exhaustivă. Mai sus sunt doar câteva tipuri de jocuri care stimulează diverse arii de dezvoltare personală. În categoria aceasta putem include și jocurile care promovează creșterea IQ-ului și chiar a EQ-ului. Sau chiar jocuri educative din sfera digitală, care pot cultiva gândirea logică a copilului sau îl pot face până și să învețe din propriile greșeli, dincolo de noțiunile de inteligență artificială sau informatice, de exemplu, pe care le înlesnesc.

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Exerciții și activități de dezvoltare personală pentru copii

Activitățile și exercițiile de dezvoltare personală sunt menite să-i ajute pe copii să-și cultive abilități esențiale de viață și să-și îmbunătățească propria stare de bine, de ordin emoțional și mental. De regulă, lucrul se desfășoară în sesiuni interactive și captivante. Câteva tipuri de activități din această categorie sunt:

Copăcelul iubirii

E un joc simplu și destul de renumit, prin care copilul prinde sau lipește într-un copac desenat pe o foaie o serie de bilețele pe care scrie lucrurile pentru care se apreciază, se iubește pe sine. Câteva exemple: „Sunt deșteaptă”, „Mă port frumos cu pisica noastră” etc.

Dezvoltarea stimei de sine în joacă

Practic, aici e vorba de o ștafetă în care fiecare copil va completa un enunț neterminat, de genul: „Sunt foarte priceput la…”, „Cele mai bune trei calități ale mele sunt…” E un joc foarte bun pentru conștientizarea propriilor abilități.

Sportul

N-am putea omite sportul de pe lista activităților recomandate de dezvoltare personală pentru copii! E esențial pentru sănătatea corpului și a minții, iar la cei mici e chiar fundamental pentru o creștere armonioasă. Toate acestea își lasă amprenta asupra adultului care devine copilul ulterior.

Art & crafts

Imaginația copiilor nu are limite și e o superputere pentru ei! Iar creativitatea e unul dintre instrumentele principale prin care o pot activa. Amenajează-i copilului tău un colț special cu cele necesare, unde să-și facă de lucru cu mintea și cu mâinile, construind căsuțe, hăinuțe pentru păpuși și câte și mai câte.

Bucătăritul și treaba prin casă

Iată două activități de întreprins oricând, pentru că sunt foarte la îndemână. Marele lor atu e că-l vor învăța pe copilul tău să fie responsabil. O capacitate care-l va ajuta și-i va fi utilă toată viața!

Cursuri de programare, IT si robotica

Dezvoltarea personală înseamnă stimularea multor tipuri de inteligență dintre cele cu care suntem înzestrați fiecare dintre noi, inclusiv a celei digitale. Cursurile de programare si IT pentru copii, pe lângă faptul că sunt extrem de utile azi, îi pot cultiva copilului tău 3 abilități esențiale: creativitatea, gândirea logică și adaptabilitatea.

Cititul

Cei mai mulți dintre noi știm sau măcar intuim ce potențial modelator fantastic are pentru copii faptul de a citi! Dar să vedem mai jos, în detaliu, de ce e aceasta o preocupare atât de importantă.

Cărți de dezvoltare personală pentru copii

Cititul e, după toate probabilitățile, unul dintre cele mai bune hobby-uri pe care să i le cultivi copilului tău. Timpul în care citește nu e timp pierdut, ci e un timp în care își construiește un vocabular mai amplu și deprinde abilități mai bune de înțelegere și de comunicare. Unde mai pui că obiceiurile bune de lectură sunt ca mersul pe bicicletă: rămân pentru totdeauna!

dezvoltare personala copii | cursuri dezvoltare personala copii | jocuri dezvoltare personala copii | exercitii dezvoltare personala copii | carti dezvoltare personala copii | ateliere dezvoltare personala copii | activitati dezvoltare personala copii | programe de dezvoltare personala pentru copii | centru dezvoltare personala copii

Cititul poate fi inclus în rutina zilnică a copilului încă de timpuriu, prin cărți specifice vârstei sale: primele la care apelează, de obicei, părinții sunt cele senzoriale, dedicate bebelușilor. Acestea au mai mult rol de familiarizare, atât cu ideea de carte, cât și cu texturile sau culorile. Cărțile ulterioare, mai complexe, vor ajuta la creșterea puterii de concentrare a copilului, ceea ce poate fi un atu extraordinar azi, cu atâtea surse de distragere a atenției.

După cum spune Christine Seifert, într-un articol din Harvard Business Review, ficțiunea, ca tip de lectură, „îi ajută pe oameni să-și cultive empatia, teoria minții și gândirea critică”. Inutil să subliniem importanța gândirii critice: e esențială pentru fiecare alegere pe care o facem de-a lungul vieții și pentru capacitatea de a discrimina între calitățile lucrurilor și ale persoanelor care ne vor înconjura. Fără ea, nu distingem binele de rău, de exemplu.

În ceea ce privește tematica, pentru copiii mici ar putea fi cu adevărat indicate cărțile despre emoții, care-i învață să le recunoască din timp și să le gestioneze mai ușor. În cazul preadolescenților, de interes ar putea fi cărțile despre corp și despre transformările care apar acum, de exemplu. Pentru adolescență, există cărți foarte bune inclusiv pentru părinți, ca să înțeleagă și să gestioneze cu succes schimbările ce apar în relația cu copilul. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Pentru a găsi cartea potrivită pe care să i-o dai copilului tău, indiferent de vârsta lui, e suficient să fii atent la preocupările sale de moment și să cauți un material de citit care să se plieze pe ele. Sigur se va dovedi de interes!

Cum poți sprijini, ca părinte, dezvoltarea personală a copilului tău?

În afară de instrumentele enumerate până acum, aportul tău, ca părinte, e vital. De fapt, dezvoltarea personală a copilului tău, la fel ca viața lui, începe cu tine. Iată în continuare câteva recomandări care să facă acest proces mai plăcut și mai bun de ambele părți:

 • Ține cont de unicitatea copilului tău! Fii atent la punctele forte și la nevoile lui individuale și nu căuta neapărat să-l uniformizezi, să-l faci să fie ca alții din jur. Diferențele se pot dovedi cel mai mare atu personal!
 • Nu-ți limita copilul prin etichete! Încearcă să-l lași să se dezvolte cât mai liber și, mai ales, nu-i pune etichete ce pot avea valențe negative, precum: „dur”, „sensibil”, „timid”, „arogant” etc. Copilul tău poate deveni exact acea etichetă!
 • Contează enorm ce model îi dai! Totul pleacă de acasă. Copilul te va imita (aproape) la fiecare pas. Sădește în el ceea ce vrei să devină: încredere, politețe, răbdare, atitudinea pozitivă etc.
 • Fii foarte atent! Nu-l scăpa din ochi, rămâi racordat la el la modul relaxat. Fii în special atent la interesele și la activitățile lui! Astfel, vei ști ce nevoi concrete de dezvoltare are.
 • Acceptă că are limite și nu-l critica! Copilul tău are, și el, limitele lui. Când nu reușește ceva, încurajează-l. Asta îi va spori încrederea în sine!
 • Ascultă-l! Copiii au nevoie de multă atenție din partea noastră, ca părinți. Ascultă cu răbdare ce-ți povestește copilul tău și insuflă-i încredere și siguranță, ca să devină la rândul lui un bun ascultător.
 • Încurajează-l să se joace! Prin joacă, copilul se dezvoltă emoțional, fizic și mental. Jocul îl învață lucrul în echipă, abilități sociale, să rezolve probleme, să fie imaginativ, să ia decizii, să se apere, să exploreze și să fie lider. 
 • Ajută-l să fie autonom! Părinții au uneori tendința să-i cocoloșească pe cei mici. Învață-ți copilul să-și asume responsabilitatea, începând cu lucruri simple: să-și pregătească ghiozdanul, să-și strângă jucăriile și să-și facă temele din proprie inițiativă, preferabil.
 • Înscrie-l la cursuri de dezvoltare personală! Exact ce spuneam în acest articol. Înscrie-ți copilul la un centru de profil, ca să deprindă abilitățile esențiale de care are nevoie pentru a-și asigura un viitor de succes.

Prin dezvoltare personală copilul tău va reuși inclusiv să definească ce înseamnă noțiunea de succes pentru el, deoarece unii poate vor să fie celebri, iar alții poate vor un job bun și liniște în viață. Contează mai puțin la ce se rezumă fiecare în final, mai importantă e satisfacția personală ce derivă din asta.

Dezvoltarea personală crește șansele să ai un copil care, odată devenit adult, va fi mulțumit de viața lui și de alegerile făcute. Motivul e simplu: odată ce te cunoști, știi destul de bine unde vrei să ajungi și ce te împlinește. Odată ce ești în legătură cu tine, știi să-ți iei pulsul și să schimbi macazul. Când e cazul. 

Oferă-i această șansă frumoasă copilului tău și apoi privește-l zburând! 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.