25 de jocuri distractive pentru copii de toate vârstele

jocuri distractive pentru copii | jocuri pentru copii online | jocuri de miscare pentru copii

Ca părinte, știi foarte bine că viața copilului tău aproape că începe cu joacă. Mare parte din primii lui ani sunt plini de jocuri distractive. Practic, așa ajung copiii să crească mari. Așa încep să cunoască lumea și chiar și oamenii din jur. Joaca are roluri vitale pentru copilul tău și, cum altfel să te conectezi mai bine cu familia, dacă nu jucându-vă cu toții la un loc? 

Fie că ești în căutarea unor activități tocmai bune pentru vacanță, fie că vremea rea te provoacă să găsești ceva de făcut acasă alături de copii, ai venit în locul potrivit! În acest articol, luăm topul jocurilor vechi și noi la rând și-ți prezentăm opțiuni ce aduc distracție garantată. Gata de joacă? Să începem! 

De ce să ne jucăm? 

Unele dintre beneficiile majore pe care le au aceste jocuri distractive pentru copii și pentru cei mari sunt acestea:

 • activitatile distractive sunt adesea și educative;
 • abilitățile de socializare pot doar să se dezvolte;
 • gândirea, creativitatea și imaginația își fac apariția la fiecare sesiune de joacă;
 • se dezvoltă motricitatea.

Joaca e prima cale spre cunoaștere a copilului tău, fundamentul educației, primul mijloc esențial prin care învață să socializeze. Iar atunci când aceasta reprezintă o prioritate, copilul tău, dar și întreaga familie, are parte de echilibru emoțional, împlinire și fericire. Dar rămân aceste lucruri valabile pentru orice tip de jocuri?

Ce aduce joaca, mai nou?

Dezvoltarea tehnologică fără precedent din ultimii zeci de ani a transformat inclusiv modul în care ne jucăm, adăugându-i o nouă dimensiune: digitală. Așa se face că, de la o vârstă mai mare sau mai mică, copiii și tinerii încep să se mute cu joaca în acest mediu nou: sunt online, sunt în rețea, sunt virtuali – sunt avataruri. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

În aceste condiții, e normal ca noi, părinții, să ne punem întrebări legat de efectele pe care le are lumea digitală asupra copiilor noștri și să ne preocupăm pentru siguranța lor. Mediul digital e un mediu unde un copil poate fi ușor abordabil, ademenit sau chiar hărțuit. Problemele ce pot apărea aici vizează zone ca intimitatea personală, securitatea financiară, protejarea datelor private și chiar a integrității personale.

Pe lângă problema siguranței în mediul digital, joaca pe telefon sau pe calculator ridică la copiii noștri și problema adicției. Ca să o putem recunoaște mai ușor, experții de la Clinica Mayo din SUA ne-au dat cea mai bună definiție: „Adicția e incapacitatea unei persoane de a controla folosirea unei substanțe sau un comportament.” Iar în completarea ei, noi venim cu recomandarea să vă mențineți permanent bine informați legat dependența de internet și gaming.

Tipuri de joacă și jocuri distractive pentru copii

La vremuri noi, avem jocuri noi. Cu acestea ne și începem călătoria pentru acest articol: ce jocuri distractive pentru copii digitale, online sau offline, avem în prezent? Unele au o grafică mai complexă și experiența jocului nu e desăvârșită decât dacă e facilitată de computer. Altele sunt mai simple și poate mai recreative, iar copiii preferă să stea pe telefon ca să le joace. 

După ce vorbim despre jocurile noi, dăm puțin timpul înapoi și ne îndreptăm atenția către jocurile clasice, așa-zis tradiționale. Deși sunt mai vechi, unele dintre ele fiind jucate până și de noi, generațiile de părinți, acestea au reușit să-și păstreze prospețimea până azi și să-i îmbie la joc inclusiv pe copiii noștri.

Jocuri video pe calculator sau jocuri pe telefon 

Începem cu o listă scurtă cu câteva dintre jocurile video preferate azi de o foarte mare parte dintre copii și adolescenți: 

 • Rainbow Six Siege – un joc multiplayer, pentru copiii care au cel puțin 13 ani;
 • Apex Legends – multiplayer, pentru cei care au minimum 16 ani;
 • Fortnite – multiplayer, recomandat de la 13 ani în sus;
 • The Witcher – role-playing game, potrivit începând cu 17 ani;
 • Overwatch 2 – multiplayer, recomandat de la 13 ani;
 • GTA 5 – single și multiplayer, de la 17 ani în sus;
 • Asphalt 9 – single și multiplayer, de la 12 ani;
 • Assassin’s Creed – recomandat pentru cei care au împlinit 18 ani.

În fruntea listei însă plasăm Minecraft, care poate fi clasat la jocuri de construit pentru copii. Poate este chiar cel mai bun joc de construcție 3D. Un studiu foarte recent, publicat de International Forum of Educational Technology & Society (National Taiwan Normal University, Taiwan), consolidează corelația directă a jocului cu creativitatea, la copii: „Minecraft e unul dintre cele mai populare jocuri video din istorie, cu peste 200 de milioane de copii vândute și 131 de milioane de utilizatori lunari activi (Watts, 2021).

Minecraft e în general caracterizat ca un joc de tip sandbox, unde jucătorii sunt într-o proporție foarte mare agenți și au libertatea de a-și urmări propriile obiective și de a explora sau de a se angaja în activități creative (Brand & Kinash, 2013).”

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Dar să mergem mai departe și să aruncăm o privire la un alt joc celebru: Fortnite. Mulți îl arată cu degetul pentru violența la care își expune jucătorii, dar și pentru că înlesnește apariția adicției. Cum e posibil una ca asta? Provocarea de a supraviețui și senzaționalul facilitat de scenarii digitale presante pe viață și pe moarte fac să fie eliberată dopamină, neurotransmițătorul care poate da dependență la nivelul creierului. Cu cât creierul jucătorului eliberează mai multă dopamină și cu cât simte mai multă plăcere după o repriză de Fortnite, cu atât mai tare își va dori să mai joace încă una.

Lăsând asta la o parte, totuși cum poți face ca experiența Fortnite: Battle Royale să fie una mai sigură pentru copilul tău? Poți ține cont de câteva recomandări simple, precum acestea:

 • controlează durata jocului;
 • schimbă opțiunile pentru chat: poți opri voice chat-ul de tot sau poți seta ca mesajele să se audă la boxe, și nu în căștile copilului – ca să-l poți supraveghea mai ușor;
 • și poate cel mai bun sfat: joacă Fortnite împreună cu copilul tău – vei avea mai mult control, vei întări legătura voastră și poți lua pulsul distracției împreună cu el!

Dincolo de problema atât de intens discutată a dependenței și a siguranței, și asta pe bună dreptate, în online găsim însă tot felul de alte jocuri distractive pentru copii, inclusiv unele educative și foarte constructive. 

Cele mai apreciate jocuri educative

DuoLingo este, poate, unul dintre cele mai vehiculate azi, la această categorie. Prietenos, simplu, sigur și extrem de util, jocul își dovedește popularitatea inclusiv printre copii. E un instrument incredibil de facil și de bun prin care poți învăța o limbă străină și poate fi de mare ajutor în special pentru achizițiile lingvistice de început. Funcționează magnific în combinație cu un curs susținut de un profesor și, așa cum spune o cercetare făcută chiar anul acesta, poate avea rezultate comparabile cu cursurile de limbă predate la nivel universitar! 

Dincolo de acest efect remarcabil al aplicației, DuoLingo n-a scăpat de câteva mici reproșuri ce i s-au adus. Cel mai comun dintre ele e acela că aplicația n-ar fi întotdeauna racordată la „realitate”, că soluțiile furnizate de ea n-ar fi neapărat și cele mai uzuale. Poate că așa este, dar totuși acesta pare un minus mic, pe lângă marele plus pe care-l oferă app-ul ca întreg.

Un alt instrument educativ care-și face treaba… în joacă este Kahoot!, cu mențiunea că sunt țări în care platforma a reușit să pătrundă inclusiv în instituțiile oficiale de predare și aparent se bucură de o încredere formală mai mare ca DuoLingo. Kahoot! este un mijloc extrem de relaxant de a-ți verifica cunoștințele sau de a sedimenta unele noi, alături de alți jucători. 

Jocuri video pe calculator 

Pe lângă exemplele utile și educative de mai sus, avem însă pe listă și jocuri distractive pentru copii care au în special rolul să ne relaxeze. Ele pot fi o activitate distractivă în familie, dar e bine să le monitorizezi atent la copilul tău și, poate, ca alternativă, să-l îndrumi spre a învăța să programeze singur propriile jocuri. N-ar fi interesant să-l vezi că devine autorul unui joc Triple A, de exemplu? 

Pentru că, da, despre ele vorbim în categoria jocurilor video cu scop de relaxare: Triple A, sau AAA. Câteva dintre cele mai cunoscute azi sunt jocurile cu mașini pentru copii sau jocurile sportive online precum: 

 • FIFA 22 – pentru single și multiplayer, recomandat de la 6 ani în sus;
 • Forza Horizon 5 – single și multiplayer, potrivit de la 6 ani în sus;
 • Six Siege – multiplayer, potrivit de la 11 ani.

De regulă, în categoria Triple A intră jocuri distractive pentru copii cu buget foarte mare, care sunt produse și distribuite de producători foarte renumiți. Sunt extrem de populare, au grafică excepțională, sunt marketate puternic și reprezintă adevărate blockbusters

O bună joacă digitală

Ca alternativă la jocurile AAA și poate chiar și la alte jocuri digitale, poți să-ți orientezi copilul către o activitate în care să investească timp și din care să aibă și de câștigat, pe termen lung: un exemplu ar fi cursurile de programare. Cursurile de IT, programare si robotica dezvoltă creativitatea, gândirea logică și capacitatea de adaptare, iar copilul poate începe cu o platformă precum Scratch și își poate continua hobby-ul folosind limbaje de programare mai complexe, ca HTML, C++, C#, Python.

Copiii pot face programare și în Roblox, care e atât un agregator de jocuri, cât și o comunitate de developeri. Aplicația e extrem de populară azi, auzim aproape peste tot despre ea, iar copiii par s-o prefere multor altora. Dar e o alegere sigură și bună? 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

E deja recunoscut că Roblox e o platformă de joc adictivă, care-i poate da dependență copilului dacă nu folosești instrumentele de control parental și nu-i limitezi timpul de joacă. De asemenea, Roblox are accente de violență și nu e recomandat pentru cei sub 12 ani, deși mulți mai mici de atât îl joacă. Jocul poate produce, în timp, schimbări în comportament, ieșiri nervoase, dureri de cap și distragere. 

Limitarea timpului petrecut pe ecran este, de altfel, o recomandare generală, în special cu cât copilul e mai mic. De asemenea, alte indicații susțin să ținem tehnologia departe de copil în momente ca: servitul mesei, ieșitul în aer liber, înainte de culcare și chiar în incinta dormitorului. 

Realitatea ne arată însă că aceste recomandări simple nu sunt întotdeauna posibile, ceea ce ne reamintește până la urmă că viitorul e tot mai digital și că în final copiii noștri vor avea o altă capacitate de a jongla și de a se adapta vremurilor care îi așteaptă. Tranziția însă este importantă, iar copiii și tinerii de acum încă o marchează. Însă de unde a plecat această tranziție? Care sunt vechile jocuri și cine le mai joacă?

Înainte de joaca digitală, au fost jocurile în aer liber

Înainte de jocurile pe computer și pe telefon, au fost, de exemplu, jocurile de mișcare pentru copii, jocuri distractive pentru copii în aer liber, care promovează și mențin starea fizică. Ele există și sunt practicate, din fericire, și acum. Poate că un motiv pentru asta e că un corp uman e menit să fie activ, încă de la naștere. 

jocuri distractive pentru copii | jocuri distractive copii | jocuri pentru copii online | jocuri cu masini pentru copii | jocuri de miscare pentru copii | jocuri in aer liber | jocuri de construit pentru copii | jocuri video pentru copii | jocuri pe calculator pentru copii | jocuri sportive pentru copii

Copiii au o nevoie foarte mare să se joace efectiv, fizic, să deruleze activități ludice care să-i pună în mișcare. Asta îi învață să-și folosească corpul și le întărește conexiunile din creier. De asemenea, e o formă excelentă de exercițiu fizic, care promovează menținerea în formă și sănătatea.

Jocuri de mișcare iubite de copii

Indiferent de abilitățile și de interesele unui copil, jocul fizic îl ajută să-și ascută reflexele; să lucreze la rafinarea și la controlarea mișcării; să îmbunătățească abilitățile motorii grosiere; să dezvolte un echilibru mai mare; să facă mușchi puternici; să optimizeze densitatea osoasă și funcționarea inimii. Și toate astea în timp ce se distrează! Plus că, de la joacă și după exercițiu fizic, copiii vin acasă mai fericiți și mai relaxați.

Câteva jocuri distractive pentru copii foarte simple și foarte celebre, care sunt încă iubite de juniori și de părinți, sunt:

 • prinselea;
 • de-a v-ați ascunselea;
 • cursa broscuțelor;
 • pasul piticului;
 • mima, care e ideală pentru multe categorii de vârstă.

Jocuri sportive pentru copii

Jocurile fizice, ca alergatul, săritul în trambulină și mersul pe bicicletă, îi ajută pe copii să aibă o stare fizică bună, susținută de abilități precum:

 • agilitate;
 • rezistență;
 • coordonare; 
 • echilibru.
Vrei să îi oferi încrederea că poate să aibă succes?

Descoperă clubul de tehnologie care ajută copiii să se specializeze.

Acestea sunt lucruri pe care copiii nu le obțin în mediile de joacă digitale. Așa că poate fi extrem de benefic să-ți dai copilul la fotbal, la înot, la tenis, la scrimă sau la orice alt sport similar despre care consideri că i se potrivește. Nu știi niciodată când poate ajunge campion!

Să ducem joaca mai departe! 

Dincolo de jocurile concrete, fie ele sportive sau din categoria „de-a v-ați ascunselea” și „prinselea”, un alt joc natural și foarte benefic cu care putem completa lista noastră este jocul de rol. Fie că te prefaci că ești un supererou, că te joci de-a magazinul ori de-a doctorul sau că porți o conversație adultă din postura păpușilor tale, toate aceste roluri au o putere extraordinară de a ne face să ne însușim lucruri despre lume, încă de mici.

Pot fi o sursă de sănătate psihologică, atunci când prin sceneta imaginată filtrezi un episod neplăcut sau mai complex emoțional, sau o sursă de fixare a informației și de dezvoltare intelectuală.

Iar ultimul joc de pe listă e cel de… parenting în joacă! Dar nu parenting ca joacă. Fie că te joci Minecraft cu copilul tău, că învățați amândoi japoneza pe DuoLingo sau că schimbați câteva pase pe terenul de fotbal, joaca e una dintre componentele esențiale pe care se fundamentează relația voastră. Prin intermediul ei, poți sădi încredere, permisivitate și limite bune între voi.

Alege-ți celelalte valori importante pentru tine în ceea ce privește creșterea copilului tău, adaugă-le celor trei de mai sus și crește-l în cel mai bun mod pentru el! Fără să uiți însă că totul pornește de la tine.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.