Meserii de viitor – Abilități digitale de care părinții și copiii au nevoie 

meserii de viitor

Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Sau ce te faci când ești deja mare și vrei să știi care sunt cele mai bune meserii de viitor și pentru vremurile în care trăim?

Află din acest articol de ce skill-uri au nevoie copiii pentru meserii de viitor bănoase și flexibile, care sunt abilitățile pe care părinții trebuie să le dezvolte pentru a putea lucra oricând și de oriunde. Dar și ce cursuri pentru meserii de viitor bine plătite sunt recomandate.

Răspundem la întrebări despre meserii pentru copii și despre cele mai bine plătite joburi din lume, cu ajutorul studiilor și experților în domeniu. Citește mai departe și vei avea la dispoziție o listă cu joburile viitorului și podcasturi cu invitați din domenii de mare succes pe piața muncii. 

Meserii de viitor într-un prezent nesigur

După o lungă perioadă de pandemie și după schimbările economice și sociale aduse de conflictul din Ucraina, este indicat să analizezi ce știi deja să faci și în ce abilități trebuie să investești pentru viitorul tău și al familiei. 

Situațiile dramatice ne-au arătat că mulți părinți, în special mame singure, s-au găsit în situația în care, doar cu bagajul de cunoștințe deja făcut, au trebuit să se descurce. Fie că au lucrat remote sau au ales, nu mereu de bună voie, noi domenii de activitate, schimbarea nu a fost nici așteptată, nici ușoară. Siguranța unui loc de muncă nu a mai existat.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Ca urmare a globalizării, a dereglementării piețelor muncii și a concurenței în creștere, multe companii din întreaga lume au fost forțate să apeleze la restructurari, reduceri și fuziuni și să introducă contracte temporare sau pe termen scurt. În timpul pandemiei și în urma situației din Ucraina, realitatea pieței muncii a devenit și mai îngrijorătoare pentru mulți. Nesiguranța unui job a creat, de-a lungul timpului, neîncredere în companii, dar și probleme de sănătate în rândul angajaților.

În prezent, pentru stabilitate și o siguranță a viitorului, joburile din IT, dar și o serie de alte specializări sunt recomandate. 

Printre cele mai bine plătite joburi din România, conform website-urilor de locuri de muncă se numără:​​

 • Chief Technology Officer, acest job decide infrastructura tehnologică necesară pentru succesul unei companii;
 • IT Architect;
 • Director Financiar;
 • Programator PHP;
 • Medic, iar cele mai bine plătite specializari medicale sunt: anestezie şi terapie intensivă, oncologie, medicină de urgenţă, radiologie, medicină de laborator, neurochirurgie, anestezie și chirurgie;
 • Inginer Software;
 • Programator, printre care programator Java, PHP, C#, Python;
 • Project Manager în IT;
 • Product Manager în IT;
 • Specialist în Securitate IT;
 • Key Account Manager;
 • Director de Marketing; ;
 • Meserii în engleză, precum Customer Service;
 • Brand Manager.

Această listă de meserii se intersectează cu cele mai căutate meserii în România, atunci când vine vorba de IT, în mod special, dar și medicină și vânzări.

Joburi dorite de adolescenți

Noile generații s-au adaptat rapid tehnologiei și își doresc acele joburi care te fac bogat încă din liceu. O bună parte din ei au deja mici proiecte precum canale de YouTube sau conturi de Instagram, prin care arată lumii abilitățile și pasiunile lor, iar alții creează website-uri, programe și jocuri. 

Dacă ai un adolescent acasă care vrea să se angajeze, îți recomandăm să îl îndrumi, la rândul tău, către domenii ce țin de tehnologie, pentru că fac parte dintre cele mai bine plătite joburi din Europa și din lume, oferă flexibilitate și mobilitate. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Unde te poți angaja la 14 ani

Răspunsul este unul scurt: nicăieri. Conform Uniunii Europene, tinerii cu vârsta sub 15 ani nu se pot angaja. Această limită de vârstă poate fi ridicată în țările UE în care învățământul obligatoriu de zi continuă și după vârsta de 15 ani. 

Copiii care au mai puțin de 15 ani pot, însă, să participe la activități culturale, artistice, sportive sau publicitare, cu autorizare prealabilă sau pot participa în programe de formare teoretică și practică. 

Unde te poți angaja la 15 ani sau mai mult

Citând în continuare tot regulile Uniunii Europene, adolescenții se pot angaja sub protecția unor norme stricte. 

Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, care au încheiat învățământul de zi obligatoriu prevăzut de legislația națională pot lucra maximum 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Ei nu pot lucra între ora 22 și ora 6 și nici între ora 23 și ora 7. Unele țări din UE permit derogări de la aceste limite în condiții excepționale legate de natura muncii. 

Mici joburi, pentru elevi de 15 ani sau mai mult, le pot oferi o viziune amplă despre ce înseamnă piața muncii. Dar cursuri în diferite domenii, vizite la mari companii și implicarea în proiecte le pot aduce, de asemenea, avantaje tinerilor.

Vremurile moderne le oferă șansa adolescenților să se dezvolte în domenii creative și posibilitatea de a se implica în activități extracurriculare benefice pentru bunăstarea lor. Important este să se țină cont de pasiunile și de planurile lor.

Meserii noi și joburi din viitor

Digitalizarea continuă și inteligența artificială aflată într-o continuă dezvoltare sunt factori ce transformă piața muncii. Numeroase joburi dispar și apar altele noi, în special în tehnologie. 

Printre joburile care pot dispărea în viitor se numără: 

 • telemarketer, 
 • casier, 
 • șofer de taxi, 
 • bucătar la fast food. 
Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Iar printre joburile noi, ce se presupune că vor fi la mare căutare, se numără: 

 • operatori și dezvoltatori pentru turism spațial, 
 • designeri pentru implanturi digitale, 
 • ethical hackers se vor extinde și vor fi mult mai căutați, 
 • mecanici și dezvoltatori de roboți, 
 • gamification designeri,
 • dezvoltatori software. 

Discuții cu experți despre joburi de viitor 

Situația din Ucraina a demonstrat că, într-o clipă, totul se poate schimba și că educația și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a putea construi, de la zero, o nouă viață. 

meserii de viitor

Milioane de femei și copii au plecat din calea războiului și acum trebuie să se descurce cu ce au sau să lase copiii singuri în locuri străine în timp ce își caută de muncă. Aceste vremuri au demonstrat – cea mai bună investiție a momentului este investiția în tine – în educație, în abilități. 

Împreună cu Asociația Adfaber, am pus la dispoziția părinților o serie depodcasturi live, cu invitați de seamă. În cadrul podcasturilor s-a discutat despre joburi moderne și meserii de viitor interesante, despre abilități care permit lucrul de oriunde și oricând, despre necesitatea digitalizării la locul de muncă și despre nevoile noilor generații. Printre cele mai căutate meserii de viitor au fost prezentate.

Ce abilități ajută părinții și copiii să facă față provocărilor viitorului

Prima ediție a podcastului live Meseriile Viitorului a răspuns la întrebări precum:

 • care au fost cele mai cerute competențe, în ultimii ani, pe piața muncii,
 • ce skill-uri digitale sunt necesare pentru a crea conținut scris, 
 • ce meserii de viitor sunt bine plătite,
 • care sunt recomandările de meserii pentru femei care au nevoie să lucreze de acasă,
 • cum se pot pregăti părinții pasionați de IT, dar și copiii, pentru un job în domeniu. 

Invitați au fost:

Robert Mitroi are o experiență de peste 6 ani pe partea de recrutare și training. Și-a început activitatea în 2012, ca vânzător de apă. Acum este Recruitment and Development Lead într-o companie de logistică. 

Cătălin Ionașcu  este pasionat de scris. Atât de pasionat încât a lucrat cu peste 400 de companii pe content marketing și copywriting. A dezvoltat comunitatea și apoi agenția Romanian Copywriter, apoi o serie de traininguri pe content writing și copywriting (peste 1.000 de ore susținute deja) și continuă să scrie. 

Marian Stan este  inginer de virtualizare de 13 ani. Lucrează cu clienți cărora le oferă soluții digitale, care să le ușureze procesul de lucru. Lucrează singur, dar și cu ingineri, dezvoltatori web, arhitecți de platforme digitale și îi învață pe ceilalți cum să folosească tehnicile și soluțiile propuse de el.

Urmărește prima ediție a podcastului cu meserii de viitor, accesând linkul de mai jos și află de la invitați noutăți de pe piața muncii în domenii digitale.

Cum vor arăta joburile copiilor noștri

Această ediție a podcastului live Meseriile Viitorului a răspuns la întrebări precum:

 • cum pui bazele unei afaceri în România,
 • care sunt acele meserii căutate în digital,
 • pentru ce profesii de viitor trebuie să ne pregătim copiii,
 • care sunt acele idei de meserii pentru femei aflate în situația în care trebuie să se adapteze unor noi situații,
 • ce meserii de viitor pentru femei există,
 • cum arată piața muncii pentru tineri,
 • ce joburi sunt la căutare și vor fi mult timp de acum încolo,

La cea de-a doua ediție a podcastului Meseriile Viitorului, invitații au oferit insight-uri valoroase pentru cei aflați la început de drum sau încă pe băncile școlii. 

Invitații au fost:

Cristian China Birta este blogger, antreprenor, consultant. A început în urmă cu 14 ani, cu un blog pe care l-a făcut cunoscut în mai toată România. În prezent, scrie în continuare pe blog, este asociat într-o agenție de comunicare integrată și oferă consultanță și cursuri de social media.

Radu Bălăceanu, alături de antreprenorii Florin Scarlat şi Lukasz Kuzniar, a pus bazele platformei de healthy food delivery LifeBox, dedicată persoanelor care îşi asumă un stil de viaţă sănătos. 

Alexandru Sandu este inginer de dezvoltare de software de 5 ani. În prezent, automatizează și dezvoltă software în zona de cloud. Spune despre el că își concentrează munca pe rezultate, rezolvarea problemelor și performanță. Are 11 certificări, dintre care 3 în Python, unul dintre cele mai cerute limbaje de programare în acest moment.

Urmărește podcastul accesând linkul de mai jos.

Cum ne pregătim din timp pentru viitor

Ce-a de-a treia ediție a prezentat ce înseamnă pregătirea pentru meseriile viitorului chiar și din poziția de elev de liceu. Printre subiectele atinse s-au numărat:

 • meserii căutate,
 • meserii pentru copii și abilități necesare pentru un viitor de succes,
 • profesii de viitor,
 • care vor fi printre cele mai căutate meserii în viitor,
 • ce meserii se caută în prezent,
 • meserii noi apărute.

Invitații au fost:

Corina Neagu, mai mult decât un consultant HR, are peste 20 de ani de lucru cu corporații și este mentor HR de peste 10 ani. A fondat DARE, o platformă de dezvoltare organizațională și consiliere în carieră. 

Briana Mușat are 16 ani și este bookstagrammer, absolventă a cursurilor Code School Clubs și participantă în competiția Technovation Girls. A învățat programare, și-a construit singură un site de recenzii de cărți și apoi două pagini de Instagram despre recenzii de cărți, în română și engleză. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Ioana Piron este senior expert în data modelling și a lucrat în zonele de dezvoltare de aplicații și software. Este și trainer pentru copii și deja copiii de la Code School Clubs, care i-au fost cursanți, dezvoltă proiecte pentru NASA. Este mentor în cadrul competiției Technovation Girls și se implică mult în educația tinerilor.

Urmărește podcastul accesând linkul de mai jos.

De la tehnologie la educația pentru viitor și meserii de viitor

Ultima ediție a podcastului Meseriile Viitorului a prezentat informații despre tehnologie și noutăți media, procesul de reorientare profesională și ce înseamnă educația pentru copiii din zilele noastre. Subiectele podcastului au numărat:

 • meserii bine plătite în România,
 • cele mai bune joburi pentru cei care vor țină pasul cu digitalizarea,
 • meserii și profesii moderne,
 • meserii de viitor,
 • ce cursuri aleg copiii și de ce,
 • cum se pregătesc copiii pentru viitor.

Invitații podcastului au fost:

Dragoș Stanca a fondat platforma Upgrade 100, dedicată impactului tehnologiei în afaceri și societate. Are peste 20 de ani de experiență în media. A fost jurnalist, iar acum este și președintele BRAT, instituția care se ocupă de audiențele presei scrise și a posturilor de radio.

Ancuța Cosma – este consilier vocațional și are 2 ani de experiență pe partea de coaching cognitiv-comportamental. În trecut, a fost trainer și avocat. 

Tina Braha – este Club Manager la Code School Clubs. Interacționează cu părinții, copiii, trainerii lor din club și cunoaște foarte bine preferințele celor mici, atunci când vine vorba de cursuri de programare. 

Urmărește ultima ediție a podcastului Meseriile Viitorului accesând linkul de mai jos. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.