Ce activități extrașcolare și extracurriculare să alegi pentru dezvoltarea copilului tău 

activitati extrascolare copii

Participarea la activități extrașcolare și extracurriculare este esențială pentru noile generații și se află în legătură directă cu performanțele academice și viitorul copiilor. Prin alegerea unor activități extrașcolare, părinții le oferă posibilitatea să își exploreze pasiunile, îi ajută să își dezvolte puterea de concentrare, spiritul de echipă, dar și încrederea în sine.

Opțiunile sunt însă multe, iar când programul familiei este încărcat, este important să alegi cu atenție ce primești în schimbul timpului investit. În acest articol venim în ajutorul tău cu exemple de activități extrașcolare, alese în funcție de avantajele oferite, dar și clasate în funcție de posibilitatea de a le urma online sau offline

Activități extrașcolare și extracurriculare online pe care copiii le iubesc

Vrei să economisești timp, renunțând la drumul spre locația ce promite să îți învețe copilul tot ce trebuie să știe pentru a excela la ce îi place? Sau, pur și simplu, îți dorești acea flexibilitate de a pune la dispoziția celui mic educație de oriunde? Vestea bună e că ai de unde alege!

Cu ajutorul tehnologiei, au apărut numeroase opțiuni online de dezvoltare personală pentru toate vârstele, de la activități extracurriculare pentru grădiniță, până la posibilități de internship ce țin locul activităților extrașcolare pentru liceu. 

Club de lectură online și offline pentru copii

activitati extrascolare si extracurriculare copii

Simplu, gratuit, clubul de lectură online sau offline e bun de pus pe lista de activități extracurriculare pentru grupa mică, școală generală, liceu, dar și pentru părinți. Chiar tu poți da startul unui club de lectură, urmând acești pași: 

1. Creează invitații pentru viitorii membri ai clubului tău. 

2. Alege o carte pentru copii, împreună cu ei.

3. Programați împreună o întâlnire online sau offline.

4. Citiți împreună cartea și discutați despre ea.

5. Alegeți o nouă carte despre care să discutați la următoarea întâlnire.

6. Repetați la intervalul dorit, de exemplu, de 2 ori pe lună.

Club de programare online pentru copii 

Ca activitate extrașcolară pentru ciclul primar, gimnaziu și liceu, copiii se pot înscrie la un club de programare în care învață limbaje de programare și cum să folosească calculatorul pentru un viitor de succes.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Astfel de activități extracurriculare sunt și pentru cei din clasa 1, oferind posibilitatea de a programa cu blocuri de cod vizuale. Pentru cei mai avansați există cursuri de programare în Python, Unity sau C++. 

Participarea la un curs de programare, ca tip de activitate extracurriculară, ajută copiii să își dezvolte competențe absolut necesare pentru viața profesională, precum:

 • creativitate,
 • munca în echipă,
 • gândire computațională,
 • rezolvarea logică a problemelor. 
activitati extrascolare si extracurriculare copii

Rolul activităților extracurriculare în dezvoltarea personalității școlarului mic este esențial, iar un club de programare vine la pachet cu un cerc de prieteni cu pasiuni comune și descoperirea unui element cheie – este mai bine să creezi, în loc să consumi conținut digital. 

Cursuri de limbi străine pentru copii online

Învățarea limbilor străine contribuie la înțelegerea diverselor aspecte culturare și la îmbrățișarea obiceiurilor diferite de ale noastre. Printre avantaje se mai numără:

 • mai multe posibilități de angajare,
 • descoperirea culturilor diferite, 
 • cunoașterea unor oameni noi,
 • creșterea încrederii în sine,
 • dezvoltarea abilităților de comunicare.

Crearea unui canal de YouTube, ca activitate extrașcolară online

Oficial, YouTube le interzice copiilor sub 13 ani să-și creeze propriile conturi, iar copiilor cu vârsta între 13 și 17 ani li se permite să deschidă conturi doar cu permisiunea părintească. 

Numeroși copiii își creează canale de YouTube, cu ajutorul părinților, unde își prezintă pasiunile. Fie că distribuie tutoriale despre Lego sau discută despre creațiile lor în materie de programare și robotică, cei mici dau dovadă de creativitate și deschidere către mediul online.

Dacă te numeri printre părinții care vor să își susțină copilul în acest proiect de activitate extracurriculară, iată, mai jos, ce este important să știi.

Informațiile despre siguranța online pentru copii sunt esențiale. Documentează-te și asigură-te că discuți deschis cu cel mic despre pericolele mediului online, despre ce poate să posteze și ce nu și cum este indicat să reacționeze atunci când o persoană străină interacționează cu el.

 • Ca să creezi un canal pentru copilul tău vei avea nevoie de o adresă de Gmail, apoi poți crea un cont selectând meniul numit “Canalul meu”, pe YouTube. 
 • Îți recomandăm să nu pui datele personale ale copilului la dispoziția publicului și să analizezi cu atenție setările de securitate și confidențialitate. 
 • Videourile pot fi publicate ca nelistate, astfel, doar cei care primesc linkul către video îl pot vizualiza. 
 • O altă măsură pe care o poți lua este să oprești comentariile la videourile pe care cel mic le urcă.

Astfel, va avea un canal de YouTube cât mai sigur, pe care doar cei apropiați îl pot viziona. 

Briana, cursantă Code School Clubs, are propriul canal de YouTube. Acolo, ea prezintă recenzii pentru o selecție de cărți captivante.

Activități extrașcolare și extracurriculare offline

Activitățile extrașcolare online din pandemie au fost cu siguranță constructive, însă, în special pe timp de vară, cei mici au nevoie de socializare, de o schimbare a mediului și de noi prieteni. 

Este din ce în ce mai recunoscut că timpul petrecut offline și în special în natură, contribuie la bunăstarea și sănătatea adulților și copiilor. Un studiu a analizat efectele participării la activități în aer liber asupra studenților. 

Activitățile extracurriculare offline, în aer liber oferă ocazii pentru activități fizice, dezvoltare emoțională și cognitivă, întărirea relațiilor sociale și ameliorarea efectelor fiziologice negative ale diferiților factori de stres. Natura îi ajută pe elevi să reflecteze asupra vieții lor și chiar să dobândească o mai bună cunoaștere de sine.

Încurajarea recreerii în aer liber în toate etapele vieții este necesară pentru a promova o conexiune cu natura pe tot parcursul vieții și experiențe inedite ce cresc sentimentul de bunăstare.

Proiect activitate extracurriculara – excursie în natură 

Pornește într-o mică aventură și descoperă natura alături de familia ta și prietenii copiilor sau organizează, alături de școală, un proiect inedit – o excursie cu părinți, copii și profesori. 

Scopul excursiei? Crearea unei mici enciclopedii. Notați insectele, animalele, copacii, florile, orice element vă atrage atenția și descrierea lor. Adunați cât mai multe informații despre descoperirile voastre și continuați proiectul și acasă apoi, completând datele, ca să faceți o enciclopedie cât mai amplă.  

Mica mea grădină – o activitate de neuitat pentru gimnaziu 

Definiția pentru activități extrașcolare spune așa: 

o activitate extracurriculară sau activitate extrașcolară este o activitate, efectuată de elevi, care se încadrează în sfera curriculumului normal al învățământului școlar sau universitar. Astfel de activități sunt în general voluntare, sociale și implică adesea mai mulți participanți de aceeași vârstă. 

Pentru o activitate de neuitat, conform definiției, poți organiza pentru toată clasa o ieșire în care fiecare elev plantează leguma preferată. Împreună, veți da viață unei grădini cu fel și fel de bunătăți. Astfel, cei mici vor afla ce înseamnă munca în echipă, vor avea parte de educație ecologică și vor aprecia, poate, mai mult legumele din farfurie. 

exemple actiivtati extrascolare si extracurriculare copii

Activități extracurriculare online și offline – exemple și idei

Conform NCES, nici importanța activităților extrașcolare și nici implicarea părinților în activitățile extrașcolare nu trebuie subestimate. Aceste activități oferă elevilor oportunități de a învăța valorile muncii în echipă, responsabilitatea individuală și de grup, de a-și dezvolta forța fizică și rezistența, spiritul competitiv, diversitatea și simțul culturii și comunității. Activitățile extracurriculare oferă o bază pentru consolidarea lecțiilor învățate la școală și acasă, deoarece le dau elevilor posibilitatea de a aplica abilitățile academice într-un context real și, prin urmare, sunt considerate parte a unei educații complete. Cercetări recente sugerează că participarea la activități extracurriculare poate crește rata de atașament și implicare al elevilor față de școala lor și, prin urmare, poate scădea probabilitatea de eșec și abandon școlar. 

Iată o listă de idei cu tipuri de activități extracurriculare și extrașcolare, ce pot fi făcute în grădiniță, acasă, online sau offline sau ca proiect de activitate extracurriculară în excursie. Te vor ajuta și dacă, pur și simplu, ai nevoie de o listă pentru un eseu despre rolul activităților extrașcolare!

 1. Întâlniri online sau offline pentru a dezbate subiectele de la cluburile școlare sau extrașcolare;
 2. Cursuri online și offline de informatică;
 3. Întâlniri online sau offline cu un profesor vorbitor nativ de o altă limbă pentru a învăța;
 4. Crearea propriului club de gaming, lectură, construcții de roboți Arduino sau orice altă pasiune pe care o are copilul tău;
 5. Voluntariat în cadrul unui ONG;
 6. Învățarea limbajului de programare Scratch, ca activitate extracurriculară pentru clasa 1, 2, 3 sau 4;
 7. Crearea propriului website folosind HTML, un limbaj ce poate fi învățat încă de la 9 ani;
 8. Învățarea unui membru al familiei – de exemplu, ca activitate extrașcolară poți să îți încurajezi copilul să te învețe jocul Minecraft;
 9. Scrierea unei cărți sau a unei rubrici în ziarul școlii, ca activitate extracurriculară;
 10. O oră de pictură de săptămână – acest tip de activitate extrașcolară este bună pentru toate vârstele;
 11. Sculptat acasă sau la un atelier specializat;
 12. Teatru – poți înscrie copilul la un club unde învață actorie;
 13. Muzică – încurajează-ți copilul să învețe să cânte la un instrument muzical. Chiar dacă nu va urma o carieră în acest domeniu, cu siguranță se va putea mândri că poate să cânte, de exemplu, la chitară;
 14. Experimente științifice pentru copii;
 15. Construirea unei zone de relaxare în grădină, cu materiale reciclate, ca formă de educație ecologică realizată prin activități extracurriculare.
 16. Sport;
 17. Dans;
 18. Balet;
 19. Înot;
 20. Crearea unui podcast alături de colegii de la școală. Pot crea apoi împreună o fișă de activitate extrașcolară pe care o pot prezenta la școală. 
În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Rolul activităților extrașcolare și extracurriculare în dezvoltarea copiilor 

Activitățile extracurriculare oferă adesea adevărate lecții de viață, care nu sunt des întâlnite la școală sau acasă, cum ar fi acceptarea eșecului și învățarea din greșeli. 

Abilitățile de gestionare a timpului și munca în echipă fac parte din lecțiile aduse de multe tipuri de activități extracurriculare! 

Unii copii sunt talentați într-un anumit domeniu, iar acest aspect îi poate motiva să participe la activități extracurriculare în directă legătură cu pasiunea lor. De exemplu, dacă cel mic este bun la matematică sau îi place să construiască, atunci un curs de programare și robotică poate să fie potrivit pentru el. Dacă are o atracție pentru artă, atunci lecțiile de pictură și desen îl vor încuraja să se dezvolte, din pură pasiune, în domeniu. Important de înțeles este că rolul activităților este dezvoltarea și învățarea din plăcere. 

Prin participarea la activități diferite, copii își dezvoltă abilități de gândire critică, se vor simți mai bine cu ei înșiși și vor avea curajul să încerce. Să încerce să facă ceva nou pentru propria bunăstare. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.