Cum să înveți programare de la zero, fără efort și într-un timp scurt? Dacă ești aici și citești acest articol, înseamnă că deja cochetezi cu informatica sau ești un părinte gata să afli tot ce trebuie să știi despre IT pentru copilul tău! De fapt, posibil să fii chiar în punctul în care visezi să devii tu însuți sau să îți pregătești copilul să devină programator. Un vis foarte ambițios, felicitări!
Ești în locul potrivit. Am făcut acest ghid ca să-ți arătăm cum să înveți programare ușor. Ți se adresează în mod sigur ție, dacă ți-ai spus măcar o dată: Vreau să învăț programare!
De ce să înveți programare?
În continuare, îți vom arăta cum să ai cel mai bun start în domeniu și cum să discriminezi între informațiile fondate și cele exagerate. E foarte bine să știi de la bun început ce te așteaptă. Drumul îți va aduce nenumărate recompense.
Programarea e un domeniu aflat la mare căutare astăzi și asta a făcut să fie înconjurat de multe ipoteze nerealiste. La Code School Club suntem foarte buni prieteni cu lumea programării și, pe lângă a construi un set de instrucțiuni care să-ți asigure un start bun în domeniu, vom încerca să demascăm aceste ipoteze false. În continuare o să construim un tablou realist și cât mai complet despre cum poți deveni un bun programator, indiferent de vârsta de la care te apuci. Să începem!

În afară de faptul că știm cu toții că te pregătește pentru unul dintre cele mai importante joburi ale viitorului și că e un domeniu extrem de util pentru tehnologizarea în creștere, programarea are multe alte avantaje dovedite prin studii. Da, înveți să programezi, dar cel mai important e că această activitate influențează gama abilităților conexe pe care le deprinzi.
Există multe cercetări asupra introducerii programării în școli și a beneficiilor sale, iar un studiu care ne-a atras atenția recent a fost derulat de Shahira Popat și Louise Starkey. În cercetarea lor, Learning to code or coding to learn? A systematic review, cei doi susțin următorul lucru: „Descoperirile demonstrează că, pe lângă programare, există o serie de alte aspecte educaționale ce pot fi deprinse sau practicate odată cu învățarea acestui domeniu. Printre ele se numără: rezolvarea problemelor matematice, gândirea critică, abilitățile sociale, autoorganizarea și abilități de ordin academic.”
Studiul pune însă în lumină și importanța designului educațional pentru dobândirea și cultivarea acestor rezultate prin intermediul programării. Ceea ce constituie un bun argument pentru etapa în care o să te gândești prin ce metode să-ți însușești acest domeniu. Vom ajunge imediat și acolo în acest articol. Să luăm lucrurile pe rând.

Ateliere gratuite de programare
În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!
În cât timp înveți programare?
Iată una dintre cele mai comune și spinoase întrebări pe care și le pune cineva care vrea să înceapă pe acest drum. Cum spuneam mai sus: la ce te înhami, în materie de timp? Poate știi deja sau poate ai citit despre promisiuni care spun că poți accelera procesul de învățare, devenind programator în numai 7 zile!
Ne pare rău să te dezamăgim, dar nu există așa ceva. Într-o săptămână poate poți să-ți faci cât de cât o idee asupra domeniului și, eventual, să-ți dai seama în ce măsură ți se potrivește sau nu. Dar în niciun caz nu vei deveni expert într-un timp atât de scurt și nu vei învăța să dezvolți un joc sau să programezi așa de bine, cât să ajungi să lucrezi pentru Apple!

Cele mai realiste trei reguli referitor la cât îți ia să devii programator sunt acestea:
- Ai nevoie de circa 3 luni ca să deprinzi bazele programării.
- E extrem de importantă practica zilnică, altfel spus contează enorm să lucrezi susținut, câte puțin zi de zi.
- Te vei putea numi cu adevărat programator când ești gata să dezvolți cu încredere programe sau jocuri.
Ce e programarea și ce limbaj de programare să înveți?
După ce îți spui prima dată: Vreau să învăț programare!, vine inevitabil un moment în care intră în scenă întrebarea firească: Ce limbaj de programare să învăț? Sau: Cu ce limbaj de programare să încep? Vestea bună e că îți pui întrebările potrivite, la momentul potrivit.
Un bun punct de pornire, ca să descoperi răspunsurile la întrebările tale, e să te gândești ce pasiuni ai și, eventual, ce visezi să faci în viitor. Vrei un job bine plătit, vrei să dezvolți o aplicație cap-coadă, vrei să lansezi un joc? Și o veste bună, contrar zvonurilor, e că nu-ți trebuie matematică la nivel expert. Informatica nu e matematică, ci e, mai degrabă, un proces de logică.

Ateliere gratuite de programare
În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!
De ce logică? Pentru că programarea e ce-i spui tu unui calculator să facă. Iar pentru asta e necesar să te gândești cum să descompui și să compui corect un set de instrucțiuni pe care să i le dai computerului, ca să facă ce-ți dorești tu: tema la matematică, de exemplu. Cum ai face tu asta, concret, dacă ar fi să desparți procesul în etape? Iei un caiet și manualul, îl deschizi la pagina 56 și te apuci să faci exercițiul 7, să zicem. Doar că, vezi tu, ai uitat ceva, iar asta contează pentru procesul de logică. Ai uitat să iei un pix!
La fel e și în programare, dacă uiți o instrucțiune importantă, trebuie să depistezi care e, iar uneori chiar s-o iei de la capăt. Procesul acesta se numește trial and error, și nu poți deveni programator fără să treci prin el. De fapt, o să treci mereu prin el, odată ce alegi acest drum.
Dar ce e programarea, mai precis? O excelentă comparație e că e exact o limbă străină, ca engleza, spaniola sau… chineza. Dar până și chineza se învață! Fiecare limbaj de programare nu e decât o limbă diferită prin care îi spui calculatorului tău să facă ceva. De asta se vorbește adesea de sintaxă, în acest domeniu.
Așadar, când înveți un limbaj de programare, practic înveți o limbă străină. Bun… dar cu care să începi? Foarte mulți recomandă Python pentru debutanți, deoarece are o sintaxă mai simplă, că tot aminteam mai sus de acest concept. Iată în continuare o listă cu cele mai importante limbaje de programare și câteva arii unde sunt folosite, ca să-ți fie mai ușor să alegi unul potrivit acum pentru tine:
- Python e primul pe listă, fiindcă e un limbaj perfect de început: îți asigură o bază universală și are o sintaxă ușoară, ceea ce înseamnă că poți apuca destul de repede să lucrezi cu el. Iar asta îți va da încredere și motivație. Recomandăm să înveți Python începând cu vârsta de 12 ani.
- CSS și HTML sunt cele mai cunoscute când vine vorba de dezvoltare site-uri și aplicații, deci dacă visezi la vreuna dintre aceste variante, cele două limbaje sunt o alegere excelentă! Încă de la 9 ani poți să începi să înveți HTML & CSS.
- Java e, și el, bun pentru aplicații de mobil și e și un limbaj de programare foarte popular azi. Îți recomandăm să începi să înveți Java când ai aproximativ 14 ani.
- C++ poți să înveți dacă te gândești, de exemplu, că ți-ar plăcea să modifici un computer de bord. Începe de la 12 ani să programezi cu C++!
Dar dacă vrei să devii un super programator și să lucrezi pentru companii de top? Ei bine, atunci se cheamă că vrei să devii un programator IT full stack și, în acest caz, trebuie să știi cel puțin trei limbaje de programare, iar unele dintre cele mai căutate pentru acest rol sunt: Python, C++, Java, HTML.
Dar pentru un mic viitor programator care tocmai a învățat să citească? Programarea vizuală, Scratch și robotica sunt bune alegeri încă de la vârsta de 7 ani!
De unde poți învăța programare?
Ți-ai răspuns la multe întrebări până acum: știi că vrei să te faci programator și poate deja intuiești cu ce limbaj să începi. Următoarea ta nedumerire poate că e: De unde pot învăța programare? Din fericire, ai nenumărate opțiuni la acest capitol. Le listăm mai jos, cu tot cu avantajele lor majore:
- Cursuri de programare pentru copii. Constituie un format grozav de programare pentru începători, are și beneficiul comunității și al lucrului în echipă și poate dura până la câteva luni, suficient cât să deprinzi principiile de bază ale domeniului. Doar alege unul dintre cluburile noastre de programare și înscrie copilul la cursuri de informatică pentru începători.
- Studii superioare. Sunt multe voci care spun că, pentru a deveni programator, nu ai neapărat nevoie de studii formale. Și așa e! Însă studiile în domeniu pot constituie biletul tău de intrare într-o companie mare.
- Cursuri de programare online. Dacă te întrebai cum să înveți programare ușor, iată răspunsul! Cursurile online sunt versatile și, din multe puncte de vedere, pot fi opusul studiilor superioare amintite mai sus, fiindcă se axează foarte mult pe practică. Găsești cursuri IT pentru începători inclusiv la noi, la Code School Clubs, unde avem un stil de lucru personalizat, pliat pe nevoile programatorilor noștri mici sau mari. Începem cu o ședință gratuită de evaluare și continuăm cu o serie de cursuri de programare pentru începători, care inspiră curaj, putere și independență. Treptat, îi ducem pe cursanți până în punctul în care pot spune răspicat: „Sunt programator și accept oferta ta!” Am făcut aici un top al celor mai bune cursuri de informatică pentru copii, în funcție de vârstă, dacă vrei să afli mai multe.
- Content video sau audio. Sau cum să înveți programare acasă. Mai precis, de pe YouTube, prin ateliere gratuite de programare și chiar ascultând podcast-uri. Sigur că prima opțiune e mai bună și mai recomandată ca a doua, în primul rând pentru că e vizuală. Dar poți învăța destul de multe și dintr-un podcast.
- Comunități online. Sunt esențiale azi, gândește-te numai la grupurile de Facebook și mai ales la Reddit. De aici înveți cum să programezi cu ajutorul celorlalți: poți să-i consulți când te poticnești sau când vrei să împărtășești un rezultat fain la care ai ajuns cu greu și care știi că ar fi apreciat de mulți alții ca tine. Împărtășiți aceeași pasiune, în final!
- Jocuri și aplicații. Amândouă sunt o modalitate distractivă de a deveni un programator mai bun. CodeCombat & CodinGame ar fi foarte interesante, iar aplicația Py poate fi utilă dacă vrei să înveți Python într-un mod mai neconvențional.
- Cărți de programare IT. Populare sau nu, cărțile de programare pot fi instrumente folositoare și, mai ales, extrem de bine documentate. Ele te pot iniția în domeniu începând cu limbaje extrem de simple, precum Scratch. Dar vei găsi și poți consulta cu încredere și manuale foarte complexe de C++, ca idee.

Practică și îndrumare în programare pentru copii!
Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer
Cum înveți programare?
Instrumentele enumerate mai sus fac parte din două categorii de învățare: 1. pe cont propriu, ca YouTube, de exemplu; 2. cu ghidaj din partea unui profesor, a unui instructor de curs. Programarea e o abilitate ce te învață să te și organizezi, ca mod de lucru. E axată destul de mult pe modul de lucru independent și deci e potrivită pentru un spirit autodidact.
Dar nu toți suntem autodidacți și nu vei reuși totul fiind autodidact, iar un adaos excelent e mentoratul. E grozav să ai un mentor! Practic, acesta e o persoană care te inspiră, care îți oferă ghidaj fără să te preseze, cum pot face profesorii la școală. Mentorul poate fi o persoană care să-ți fie alături pe durata procesului de trial and error care îți va defini creșterea profesională. Te poți gândi la cineva care te inspiră pentru rolul de mentor – inclusiv la un YouTuber! – și poți încerca să-i ceri sprijinul. Cei mai mulți se vor bucura să împărătășească din experiența lor!
Învață programare începând chiar de acum
Te-ai decis. Ai pornit deja pe drumul programării, știi cu ce limbaj să te apuci, știi și de unde să înveți tot ce ai de învățat, poate te-ai gândit deja și la un mentor. Mai e ceva? De ce mai ai nevoie, ca să te menții pe drum?
Există o serie de calități personale care te pot ajuta destul de mult în demersul de deveni un bun programator. Cei care au pășit deja pe acest drum și au ajuns destul de departe pe el vorbesc de lucruri precum determinare și perseverență, dar și de multă practică în combinație cu multă răbdare. Iar ceva ce face întotdeauna diferența, indiferent de demers și de drumul ales, e motivația personală.
Faptul că tu, acum, visezi să devii programator contează! E, de fapt, cel mai bun start pe care ți-l poți oferi singur!