De vorbă cu ChatGPT: „Poate inteligența artificială să cucerească lumea?” 

Ce este inteligența artificială și ChatGPT? O întrebare tot mai întâlnită, care aduce fie curiozitate sau teamă. Vremurile se schimbă sub ochii noștri și mulți ar vrea să știe cum va arăta lumea peste câțiva ani, când inteligența artificială va îndeplini numeroase sarcini realizate acum de oameni. Ce se întâmplă? Se petrece o nouă „revoluție industrială”? Suntem martorii direcți ai revoluției digitale care va redefini radical viitorul? Mașinile vor prelua controlul? O să fie bine, o să fie rău? 

Am vrut să aflăm direct de la sursă răspunsurile și, pe principiul „întreabă orice inteligența artificială”, am decis să vorbim despre asta cu ChatGPT. Așa, ca de la inteligență umană… la inteligență artificială. Ne-am așezat liniștiți față în față cu el, cu o cafea și o farfurie de biscuiți între noi, și ne-am înțeles destul de bine! ChatGPT nu are emoții, dar e suficient de „prietenos” și poate fi chiar interesant să discuți cu el.

Code School Club: Salut, chat!

ChatGPT: Salut! Cu ce te pot ajuta?

Code School Club: Ce direct! Ai timp să vorbim puțin?

ChatGPT: Sigur că da, întotdeauna! Despre ce vrei să vorbim?

Code School Club: Uite, mai întâi, dacă-ți plac biscuiții, poți să iei niște biscuiți…, zic și-i întind farfuria cu dulce.

Deloc impresionat, ChatGPT pare puțin încurcat și chiar răspunde greu la gestul de amabilitate, spunând sincer că el e un simplu program de computer și că nu are capacitatea de-a mânca biscuiți, dar că poate ajuta cu răspuns la orice întrebare. Așa că am lăsat biscuiții la o parte și am intrat în… pâine! 

Ce este inteligența?

Code School Club: Uite, am vrut să stau de vorbă cu tine pentru că mi-ar plăcea să aflu mai multe despre inteligența artificială, dar pentru început poate îmi poți spune ce e inteligența pur și simplu. 

ChatGPT: Sigur! Inteligența e capacitatea de-a învăța, a înțelege și a emite judecăți sau a avea opinii rezonabile. Totodată, e și capacitatea de-a dobândi și a aplica cunoștințe și abilități. Inteligența te ajută să rezolvi probleme, să înțelegi concepte complexe, să te adaptezi la situații noi și să înveți din experiență. Conceptul e complex și e încă subiect de dezbatere în psihologie și în științele cognitive.

Code School Club: Poți să explici mai simplu?

ChatGPT: Da. Inteligența e capacitatea unei persoane sau a unei mașini de-a gândi, a învăța și a înțelege. Cu ajutorul ei, poți procesa informații, să dai sens și să acționezi adecvat. E un termen general care înglobează multe abilități cognitive.

Ateliere gratuite de programare

În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!

Code School Club: Tu ești inteligent, ChatGPT?

ChatGPT: Ca model de limbaj, am fost instruit printr-un set amplu de date text și pot înțelege și genera limbaj uman. Pregătirea mea îmi permite să îndeplinesc multe sarcini care ar necesita, de obicei, inteligență umană, cum ar fi să răspund la întrebări și să înțeleg contexte. Totuși „inteligența” mea se limitează la cunoștințele cu care am fost instruit și la capacitatea mea de-a procesa și genera text. 

Code School Club: Poți să răspunzi cu da sau nu la întrebarea mea? Te consideri inteligent?

ChatGPT: Da, pot răspunde cu da sau nu. Și nu, nu mă consider o ființă inteligentă, deoarece îmi lipsesc conștiința, emoțiile și conștiința de sine. Sunt un model de machine learning care poate procesa limbajul natural și genera răspunsuri pe baza modelelor învățate. 

Code School Club: Și totuși, oamenii te numesc „inteligență artificială”. Cum îți explici asta, dacă zici că nu ești inteligent?

Ce este inteligența artificială?

Ca răspuns la întrebarea de mai sus, ChatGPT a spus că termenul „inteligență artificială” (AI) e folosit pentru a descrie simularea inteligenței umane de către mașini, ce sunt programate să gândească și să învețe precum oamenii. Cu ajutorul algoritmilor și al programelor de calculator, ce pot procesa și analiza cantități mari de date, sistemele de inteligență artificială reușesc să îndeplinească sarcini ce ar necesita, în mod normal, inteligență umană: percepție vizuală, recunoașterea vorbirii, luare de decizii și traduceri de text. Spre deosebire de inteligența umană însă, sistemele de AI nu au conștiință și nu sunt conștiente de ele, iar abilitățile lor sunt limitate la cunoștințele și la programarea pe care o au. Sistemele de AI sunt antrenate și programate de om, în limite stabilite de om.

Ca domeniu, inteligența artificială ține de știința computerelor, iar termenul în sine a fost inventat în 1956 de John McCarthy, la prima conferință despre AI de la Dartmouth College. O definiție extrem de simplă și de clară despre ce înseamnă AI găsim la Shane Legg, cofondator la DeepMind Technologies. Conform lui, „inteligența e capacitatea unui agent de-a seta obiective și a rezolva diferite probleme într-un mediu schimbător. Dacă agentul e om, vorbim de inteligență naturală, iar dacă agentul e mașină, avem de-a face cu inteligență artificială.”  

Un sistem AI nu are toate calitățile inteligenței umane; e în special setat pe funcționalitate și poate fi folosit pentru a rezolva probleme și a îndeplini sarcini ce necesită în mod normal inteligență umană, cum ar fi percepția vizuală, recunoașterea vorbirii și luarea de decizii. Inteligența artificială simulează deci inteligența umană, dar e mai limitată ca aceasta. Cel puțin deocamdată. Crezi că această formă de inteligență ar putea deveni nelimitată și ar putea ajunge să controleze tot? E momentan doar o supoziție, dar are deja un nume: superinteligența. 

Ce este superinteligența?

Când l-am întrebat pe ChatGPT ce e superinteligența, a răspuns că e un tip de AI ipotetic ce depășește cu mult inteligența oricărui om. Prin „ipotetic” înțelegem că deocamdată nu se știe dacă această formă de inteligență va deveni vreodată realitate, însă avem deja cercetători, ca Nick Bostrom de la Oxford, care au dezvoltat destule ipoteze legat de ea și de viitorul omenirii. Pe site-ul lui, Bostrom spune că superinteligența e un intelect „mult mai inteligent decât cel mai bun creier uman în practic orice domeniu, inclusiv în materie de creativitate științifică, înțelepciune generală și abilități sociale” și că ar putea fi implementată oricum, de la un simplu computer digital la un ansamblu de computere conectate în rețea sau chiar la țesut cortical prefabricat!

Ateliere gratuite de programare

În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!

Superinteligența pare o superputere colosală, de care nu știm dacă să ne temem sau nu, mai ales că încă nu știm dacă aceasta va exista sau nu. Dar faptul că ea ar putea îndeplini orice sarcină intelectuală demnă de un om, cu o competență pe care noi nici nu ne-o putem imagina, e bulversant! Se spune că superinteligența ar putea chiar să facă predicții despre viitor sau să ia decizii mai raționale și mai bune decât noi. Un adevărat oracol digital, pentru care viitorul poate să nu mai fie o enigmă!

Momentan însă, superinteligența e la stadiul de subiect de dezbatere între cercetători și experți în domeniu și nu au ajuns încă la un consens asupra ei. Unii susțin că e puțin probabil ca omenirea să creeze vreodată un astfel de AI, pe când alții afirmă cu tărie că n-ar strica să ne pregătim pentru apariția ei!

Să ne temem sau nu de schimbările aduse de inteligența artificială?

Code School Club: Ce crezi, ar trebui ca noi, oamenii, să ne temem de inteligența artificială?

ChatGPT: Asta depinde de modul în care e folosită și dezvoltată AI. Unii oameni pot fi îngrijorați de posibilele consecințe negative ale inteligenței artificiale, ca transformarea pieței muncii sau dezvoltarea de arme autonome. Totuși, sunt multe voci experte care spun că AI poate face mult bine în lume, îmbunătățind arii ca: diagnosticarea medicală, procesele industriale și sistemele de transport. Societatea trebuie să cântărească între potențialele riscuri și beneficii ale inteligenței artificiale și să aibă principii etice după care s-o dezvolte și s-o folosească.

Code School Club: Că tot veni vorba de etică, tu ce crezi: AI e bună sau rea?

ChatGPT: AI nu e nici bună, nici rea. Bun sau rău poate fi doar modul în care e utilizată și proiectată, doar asta poate naște îngrijorare. Dezvoltatorii și cercetătorii ar trebui să facă sisteme de AI transparente, să transmită deschis publicului ce implicații au. În plus, sistemele de inteligență artificială au nevoie și de un management extrem de bun.

Ce este ChatGPT?

După ce îi pui câteva întrebări mai mult sau mai puțin aleatorii, după ce stai puțin de vorbă cu el, îți poți da seama destul de ușor că ChatGPT e un foarte bun compilator de informație. Are o voce neutră și-ți furnizează, cel mai probabil, un răspuns corect pe baza informațiilor la care are acces. E un foarte bun sintetizator de informație, care te poate ajuta cu sarcini de cercetare sau cu idei. ChatGPT e ca o enciclopedie vorbitoare – pardon, scriitoare! – care îți dă, probabil, cea mai bună informație legat de ce te interesează să afli.  

Nu e neapărat nevoie să-ți dai cu presupusul referitor la „identitatea” acestui chat. Dacă-l întrebi pe șleau despre asta, îți răspunde la fel:

Code School Club: Ce ești tu?

ChatGPT: Sunt un model de limbaj dezvoltat de OpenAI. Sunt proiectat să răspund la intrările de tip text și pot înțelege și genera limbaj uman. Scopul meu e să înțeleg sensul textului și să generez un răspuns similar cu cel dat de om.

Code School Club: Mulți se tem că un AI ca tine ar putea cuceri lumea. Crezi că ai putea face una ca asta?

ChatGPT: Fiind un model de machine learning, nu am capacități ca a planifica, a-mi dori sau a avea ambiția de a cuceri lumea. Scopul meu e să ajut utilizatorii cu răspunsuri la întrebări și să ofer informații utile. Acțiunile și deciziile mele sunt determinate de modul în care sunt programat. Nu am obiective, motivații sau convingeri, exist pentru a ajuta utilizatorii și a le furniza informații corecte și utile. Capacitățile mele sunt limitate la asta.

Code School Club: Crezi că vreun sistem de AI ar putea vreodată să cucerească lumea?

ChatGPT: E puțin probabil ca un sistem de AI să „cucerească lumea” în sensul clasic al cuvântului. Chiar dacă sistemele avansate de inteligență artificială pot să îndeplinească sarcini considerate anterior exclusiv umane, cum ar fi luarea de decizii și rezolvarea de probleme, ele nu au capacitatea fizică de-a prelua controlul asupra lumii. În plus, dezvoltarea și implementarea sistemelor de AI e reglementată și monitorizată serios, pentru a preveni posibilele daune. Totuși, un sistem de AI ar putea produce prejudicii semnificative dacă obiectivele sau scopurile sale nu sunt aliniate cu valorile umane sau dacă sistemul nu e controlat cum trebuie.

Cum prinde viață inteligența artificială? 

Cine poate dezvolta un sistem AI și cum? În principiu, asta pot face organizațiile de profil, dar o poate face și un copil, dacă îl îndrumi să devină inginer în domeniul inteligenței artificiale. Adică un expert care creează modele de AI. Sunt câteva etape de parcurs, pentru asta:

  • să identifice problema pe care își propune să o rezolve
  • să colecteze datele potrivite
  • să creeze algoritmi
  • să antreneze modelul de AI
  • să aleagă o platformă potrivită
  • să implementeze și să monitorizeze funcționarea sistemului de inteligență artificială

De ce are nevoie ca să facă toate astea? De studii de specialitate și de abilități tehnice. În plus, această activitate e foarte bine plătită. Și poate cel mai important: dacă se numără printre cei care învață de pe acum să creeze tehnologii, se va număra, practic, printre cei care vor trasa direcția viitorului. Poate schimba lumea, imaginează-ți! Dar nu are cum să pornească pe acest drum fără să învețe programare. Așa că, dacă te tentează ideea

înscrie-l la cursul pentru copii de RPA, e foarte interesant și antrenant!

Ce soluții de inteligență artificială sunt folosite în prezent?

Dar câte nu folosim deja! Unele sunt chiar extrem de cunoscute! Probabil ai auzit și ești și tu familiarizat cu Siri de la Apple sau cu Alexa de la Amazon. Ambele sunt sisteme de inteligență artificiale cu care putem comunica azi, deși mai limitat decât comunicăm cu ChatGPT. Soarta sistemelor de AI e să fie optimizate permanent, așadar multe vor deveni din ce în ce mai eficiente și mai complexe, dar avem chiar și acum unele destul de bune și de folositoare în tot felul de arii:

  • Customer service: probabil că ai intrat pe site-uri cu chatbot integrat, care te poate ajuta cu tot felul de informații sau chiar să-ți faci cumpărăturile de pe un shop online. Datorită acestui chatbot, experiența de cumpărare pot fi mult mai bună, mai sigură și mai ușoară!
  • Industria auto: aici un exemplu bun îl constituie mașinile care se conduc singure, ele fac asta cu ajutorul inteligenței artificiale. 
  • Spam-ul din e-mail. Da, până și sistemul de spam e un AI! Și, apropo de asta, știai că Gmail are o capacitate de filtrare a spam-urilor de 99,9%? De-a dreptul impresionant! 
  • Funcția de facial recognition de pe telefonul tău. E foarte eficientă când vine vorba de securitate, motiv pentru care e folosită și în industrii largi, nu doar pentru telefoane.
  • Funcții de pe social media: poate știi deja că un AI analizează like-urile tale de pe Instagram și, în funcție de ele, îți arată mai mult content pe placul tău. Sau, pe Facebook, un AI îți poate traduce postările în diverse limbi. Iar pe Twitter un sistem de inteligență artificială are grijă să înlăture propaganda și știrile false.
  • În sistemele de transport. De exemplu, Uber folosește AI în sistemul lui de navigație ca să analizeze traficul și să optimizeze traseul pe care ajungi la destinație.

Dincolo de toate aceste arii, AI se folosește și la bursă, mai ales de când cu criptomonedele ca bitcoin! Se folosește și în medicină, pentru cauze extrem de bune, ca identificarea mai rapidă a celulelor canceroase. Nu mai zicem de gaming: aici AI e la loc de cinste, e aproape omniprezent! Iar metaversul n-ar putea exista, nici el, fără AI! Lumea viitorului e o lume a inteligenței artificiale. Dar întâlnim asta și în câmpul muncii: avem AI și în domeniul angajării, unde aceste sisteme scanează și triază CV-uri. Și pentru că am ajuns în acest punct, oare o să ne lase roboții fără locuri de muncă? 

Cum o să schimbe AI lumea?

Vezi, inteligența artificială face deja foarte multe lucruri bune pentru omenire! Dar ce se va întâmpla cu lumea când AI va înlocui multe joburi? Iată ceva la care oamenii se gândesc cu îngrijorare. Poate de asta se și spune că viitorul inteligenței artificiale este, de fapt, viitorul muncii.

Vom sta degeaba? Nu neapărat, dar posibil să avem mai mult timp liber și/sau să facem mai multe dintre lucrurile care ne plac. Inteligența artificială este o sursă bună de muncă pentru sarcini automatizate, de pildă se poate descurca bine cu diverse lucruri de făcut într-un depozit sau cu treburi administrative. Cu sarcini scalabile, care presupun procese repetitive de lucru. Dar un AI s-ar putea să nu fie prea bun să îngrijească o ființă umană pe un pat de spital, fiindcă îi lipsesc abilitățile soft care sunt esențiale în acest proces. „Din perspectiva muncii, sistemele de AI specializate sunt orientate pe sarcini; adică execută seturi limitate de sarcini, și nu un set complet de activități care constituie un job întreg”, scrie într-un articol recent publicat de MIT Sloan School of Management, Cambridge.

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

AI ne poate scăpa de sarcinile redundante din activitățile noastre profesionale, pentru început. Poate prelua ceea ce poate fi robotizat. Dar robotizarea nu a ajuns încă să acopere factorul uman în totalitatea lui și nu știm încă dacă așa ceva e posibil. Dar știm că inteligența artificială poate face în locul nostru o muncă de cercetare pentru care poate nu avem chef azi. Poate ne dorim mai degrabă să tragem concluziile pe baza a ce au făcut alții înaintea noastră și să ducem cercetarea mai departe. Se spune, de altfel, că AI va schimba enorm metoda științifică, prin capacitatea sa fără precedent de a analiza seturi uriașe de date și de a descoperi relații și modele complexe. 

Inteligența artificială, augmentând-o pe cea umană, are puterea de a ne transporta într-o perioadă viitoare încă de neimaginat pentru noi. Bucură-te de călătorie, descoperă viitorul cu AI! 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.