Top idei de jocuri educative pentru copii de toate vârstele

jocuri educative copii acasa

De câte ori nu ai auzit că învățarea se face prin joacă? Poate că ai observat și tu că râsul și atenția sunt factori importanți, atunci când cel mic are de înmagazinat concepte noi. Și nu-i așa că cele mai productive explicații dau rezultate prin distracție, mai degrabă decât discuțiile serioase, de la care copiii pot fi distrași chiar și de un fluture care se vede pe geam? Poți opta pentru jocuri educative pentru copii care să le dezvolte inteligența, comunicarea și chiar gândirea logică și matematică.

Astăzi vorbim atât despre jocuri pentru copii mici, cât și despre jocuri interactive pentru copii aflați în pragul adolescenței, pentru care distracția capătă noi sensuri, iar atenția se mută din offline în online. 

Ce beneficii au jocurile pentru copii cu scop educațional?

Potrivit unui studiu, elevii se confruntă cu mai multe tipuri de emoții, atunci când vine vorba de învățare sau când au de făcut un proiect mai solicitant. Printre ele, se numără confuzie, plictiseală, frustrare. Învățarea prin joacă are capacitatea de a echilibra emoțiile negative și pe cele pozitive, astfel încât copiii să se bucure și de curiozitate, surpriză și încântare. 

Jocurile sunt folosite în educație prin trei metode:

 • La școală: Gamification, termen care înseamnă, potrivit EdTechReview, aplicarea elementelor dintr-un joc (design, puncte, un sistem de niveluri, clasament) în materii care nu au legătură cu jocul, cum ar fi educația civică sau educația financiară. În educația de tip gamification, învățarea vine ca rezultat al jocului. 
 • La școală: Învățarea pe bază de jocuri, unde se creează un mediu similar jocului, iar activitățile de învățare apar sub forma jocurilor de rol sau a teatrului. Învățarea pe bază de jocuri aduce elemente noi în activități tradiționale. 
 • Acasă: Jocurile educaționale sunt adesea folosite de părinți cu scopul de a-i învăța pe copii despre un subiect sau pentru a le dezvolta o abilitate. Pe lângă scopul lor principal, jocurile îi ajută pe copii să dezvolte o gândire concentrată pe rezolvarea problemelor, să se adapteze la situații diferite și să atingă obiective. 

Jocurile educaționale ajută copiii să se concentreze, să aibă o stimă crescută și o memorie dezvoltată.

Categorii principale de jocuri educative copii

Ce categorii de jocuri educative există? E simplu.

 • jocuri de societate, cum ar fi monopoly,
 • jocuri în natură, ca voleiul,
 • jocuri online, cum este Minecraft

Toate acestea au în comun regulile, rolurile personajelor, concentrarea pe rezultat, dar și pe proces. Altfel spus, impun o disciplină fără a o aborda ca atare. 

Cum alegi un joc pentru copii potrivit nevoilor tale?

Să alegi dintre atâtea jocuri interesante poate fi o provocare, mai ales când există o mulțime de opțiuni!

Ai nevoie să ții cont doar de doi factori.

Vârsta copilului este, de departe, cea mai importantă. Există o diferență uriașă între jocuri educative pentru copii de 4 ani și jocuri electronice de copii cu vârste mai mari.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Apoi,  ține cont și de ce îți dorești pentru dezvoltarea copilului tău.

 • Alege jocuri de inteligență pentru copii, dacă pentru tine e important ca cel mic să își dezvolte abilitatea de a înțelege lucrurile, într-un anumit moment. 
 • Există mai multe tipuri de jocuri cu ghicitori, puzzle, șah foarte populare în rândul copiilor, care le dezvoltă logica, perseverența și atenția.
 • Dacă imaginația este cea mai importantă în acest moment, integrează jocuri creative pentru copii în activitățile de familie. Acestea pot fi jocuri pentru copii în casă sau chiar improvizații în natură. 
 • Ai copii de peste 10 ani și vrei să îi “ajuți” să rezolve mai ușor problemele din temele pentru acasă? Ajutoarele tale pot fi chiar jocuri de logică pentru copii, jocuri de perspicacitate
 • Dacă, din contră, cel mic evită să învețe pentru școală, concentrează-te pe jocuri de memorie pentru copii
 • La vârstele mici, cele mai savuroase distracții sunt jocurile de îndemânare pentru copii. Desigur, și elevii de liceu se pot bucura de astfel de jocuri adaptate vârstei lor. 

Mai ții minte castelul din cărți de joc? Părea o simplă activitate. De fapt, el făcea parte din categoria de jocuri de gândire logică pentru adulți, deoarece îți punea la încercare atât atenția și îndemânarea, cât și gândirea strategică și anticiparea următoarelor mutări, astfel încât construcția să nu se dărâme.

Hai să vedem care este cel mai bun joc interactiv pentru copii, în funcție de vârstă. 

jocuri educative copii

Cele mai îndrăgite jocuri pentru copii mici

Jocuri pentru copii de 1 an

Există jocuri interactive chiar și pentru copii de 1 an! La această vârstă, cei mici sunt dornici să exploreze, să descopere, să afle cât mai multe despre animale, obiecte, culori, forme, chiar și mașini. Dacă ești în căutare de jocuri pentru copii de 1 an, iată câteva recomandări care le intră rapid în suflet celor mici:

Jocuri cu orice din mediul copilului: Fructe, legume, casolete, ustensile de bucătărie de plastic care capătă un rol simplu în joacă. De exemplu, poți “amesteca” împreună cu copilul, poate pune caserolele dintr-un set una în cealaltă.

Alte jocuri de copii în casă sunt cele care imită hrănirea animalelor. Aceste jocuri de copii de 1 an pot fi privite, mai degrabă, ca jocuri pentru minte. Le dezvoltă înțelegerea proceselor simple, cum ar fi hrana, somnul, spălatul.

Cauți jocuri distractive pentru copii mici disponibile oricând, fără investiții? La această vârstă, cele senzoriale sunt prioritare, pentru că simțurile lor sunt în continuă dezvoltare. Apa din cadă poate fi distractivă, dar și educativă, pentru că micuțul tău învață cum să o manevreze.

Jocuri 2 ani

Cele mai la îndemână jocuri pentru copii de 2 ani sunt puzzle-urile. Apoi, urmează trenurile cu șină, care îi ajută să înțeleagă traseul unui obiect, astfel încât el să funcționeze corect. 

Există și alte tipuri de jocuri interactive pentru copii de 2 ani, printre care menționăm imitația gătitului sau chiar intervențiile, atunci când acestea nu reprezintă un pericol, jocurile de rol pe baza cărților pentru copii. 

Jocuri educative pentru copii de 3 ani

La această vârstă, cei mici sunt plini de energie și curioși despre mai toate subiectele care îi pasionează. Câteva jocuri pentru copii de 3 ani ușoare și tocmai bune pentru orice moment al zilei pot fi:

 • Caută dinozaurul: Ascunde în spațiul de joacă un dinozaur, astfel încât să aibă sens locul lui acolo. De exemplu, dinozaurul doarme în patul pisicii. 
 • Întrecerea lucrurilor opuse: Cei mici au șansa să învețe despre lucrurile opuse cel mai bine atunci când un adult este implicat în jocul lor. Aceste jocuri interactive pentru copii de 3 ani sunt distractive, chiar dacă uneori înseamnă să “pierzi” intenționat. 
 • Cine balansează cântarul? Sau cine pune cel mai greu obiect? Aceste jocuri pentru copii de 3 ani le stârnesc imaginația și le dezvoltă gândirea spontană. 
Vrei să îi oferi încrederea că poate să aibă succes?

Descoperă clubul de tehnologie care ajută copiii să se specializeze.

Jocuri de copii de 4 ani

Ce posibilități ai, atunci când cauți jocuri de 4 ani, iar copilul tău are deja niște preferințe clare? Dacă încă nu știi ce să alegi, cele mai populare teme pentru copii de 4 ani, atunci când vine vorba de joacă, țin fie de mijloace de transport, fie de personaje din povești. 

Iată câteva exemple: 

 • Jocuri de inteligență pentru copii de 4 ani: Puzzle-uri constructive pe anumite teme, cum ar fi casele animalelor, asocieri de culori și nuanțe, asocieri de forme. 
 • Jocuri interactive pentru copii de 4 ani: Provocări de modelare a plastilinei sub diferite forme. Cine știe, câștigă. 
 • Jocuri cu puzzle ușoare pentru copii mici: Tetris de lemn, puzzle cu 20 – 30 de piese, puzzle incastru cu alfabetul.
 • Joc educativ pentru 4 ani: Ce-ar fi să încerci un mini labirint de lemn? La această vârstă, poți încerca și jocuri pe bază de emoții, cum ar fi cele de potrivire a fețelor animalelor.  
 • Jocuri online pentru copii de 4 ani: Oftalmologii recomandă limitarea timpului petrecut la ecran până la vârsta de 4 -5 ani. Totuși, unele jocuri disponibile online pot fi educative, cum ar fi cele din Google Play. 

Jocuri educative pentru copii de 5 ani

Care sunt primele jocuri pentru preșcolari care îți vin în minte, atunci când te gândești la copilăria ta? Ce pasiuni aveai la acea vârstă? S-ar putea ca ele să fie similare cu cele ale copilului tău.

Pe piață sunt disponibile o mulțime de jocuri inteligente pentru copii de 5 ani, bazate pe magnetism și construcții logice. Poți găsi fie jocuri de băieți de 5 ani, cu utilaje sau dinozauri, fie jocuri pentru fete, cu castele și scenarii de poveste. Telefonul fără fir și fazan devin, de asemenea, interesante pentru cei mici de acum.

Nu uita că aceasta este vârsta când ei pot alege jocuri distractive pentru copii de 5 ani care implică un întreg mecanism, cum ar fi “Ți-e scris în frunte” sau Tangram. Poți apela, de asemenea, la joculețe pentru copii de pe computer tematice și să te bucuri că ai copii care se joacă pentru a-și îmbogăți educația, nu a o altera. 

Jocuri educative pentru copii de 6 ani

Un copil de 6 ani deja cunoaște elemente de bază din științele naturii, poate face mici experimente și are o gândire analitică mai dezvoltată decât cei mai mici decât el. Pentru acest copil, deja te poți gândi la abilități ce țin de gândirea computațională, matematică, strategie. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Câteva jocuri pentru copii de șase ani pe care s-ar putea să le știi și tu sunt X și 0, dicție și silabisire, dar și jocuri de cărți despre corpul uman, România sau cuvinte mai dificile. 

Dacă te gândești să achiziționezi un laptop pentru copii de 6 ani, începe de la ce îți transmite copilul tău. Dacă îi place matematica, alege jocuri pe baza calculelor și fracțiilor simple, atunci poți lua în calcul și jocuri online bazate pe științele exacte, ca activități pentru copii de 6 – 7 ani. Cel mic îți va fi recunoscător. 

Jucării interactive pentru copii de 7 ani

Poți găsi jocuri pentru copii de șapte ani pe baza personajelor preferate ale copilului tău. Știai că Harry Potter beneficiază de Turnirul celor 3 vrăjitori, un labirint care îi captivează pe copii și adulți? 

Poveștile educative pentru copii de 7 ani pot fi oportunități de discuții constructive sau bazele următoarelor jocuri educative pentru copii de 7 ani care le dezvoltă matematica. 

Acum, deja, copilul tău cunoaște cum funcționează un laptop, care îi sunt opțiunile principale și ce îl face să performeze. Este momentul optim să-l înscrii la cursuri de programare prin blocuri și să observi cum i se dezvoltă gândirea computațională, strategică. 

Jocuri educative pentru copii de 8 ani

În zilele ploioase ori friguroase, poți apela cu încredere la jocuri pentru copii de 8 ani care sunt potrivite pentru timpul petrecut în casă și distractive pentru întreaga familie. Poți apela la jocuri cu zaruri pentru copii care îți sunt cunoscute, cum ar fi Nu te supăra, frate, Catan sau chiar Gustă și ghicește, al cărui mecanism poate porni de la învârtirea zarurilor. 

Copiii atrași de tehnologie se vor bucura de jocuri pentru copii de 8 ani online. Pentru ca acestea să fie educative, alege jocuri pe bază de programare. Poți începe cu construcții Minecraft ușoare, din care copilul tău va învăța noțiuni de strategie și gândire computațională. Chiar dacă, uneori, poți crede că acestea sunt jocuri de băieți de 8 ani, Minecraft este popular și printre fete, care se pot bucura de beneficiile programării prin blocuri. 

Scratch este un limbaj de programare prin blocuri care nu doar că îi învață pe copii mai multe despre informatică, dar le și pune la încercare imaginația. În platforma dedicată, ei pot crea orice, de la felicitări pentru părinți și până la mini-jocuri personalizate. Nu-i așa că e wow că cel mic poate face propriul joc, nu doar să îl utilizeze pe cel dezvoltat de alți programatori?

Jocuri educative pentru copii de 9 ani 

Care sunt cele mai potrivite jocuri pentru copii de 9 ani? Aceasta este o întrebare comună printre părinți, mai ales când deja cel mic descoperă la școală câte un joc de copii și, apoi, vine acasă și vrea să îl joace, fără să-ți lase timp să te documentezi.

Un joc popular la această vârstă este Among Us, din care copilul tău poate dezvolta abilități de comunicare, dezbatere și discurs public în care își susține argumentele. 

Dacă optezi pentru jocuri pentru copii de 9 ani offline, câteva opțiuni distractive și care îl ajută să dezvolte diferite abilități sunt Simon spune pe dos, Joaca de-a detectivul, Ghicește cuvântul, scrabble sau șah. Cele mai multe jocuri în doi îi antrenează celui mic spiritul competiției, perseverența, gândirea strategică, anticiparea mișcărilor celuilalt și abilitatea de a lupta pentru un premiu pe care și-l dorește.

Puzzle-urile din 200 – 500 de piese pot fi o adevărată provocare pentru cei mici. Odată făcute, le poți înrăma și transforma în amintiri prețioase.

Jocuri inteligente pentru copii de 10 ani

Chiar dacă pare că cel mic a crescut și nu mai ia în serios învățarea prin joacă, își poate dezvolta abilități în nenumărate feluri. La această vârstă, deja îl poți înscrie la cursuri de robotică Arduino sau chiar la cursuri de programare ce folosesc limbaje care îi vor fi utile în viitor, dacă își alege o carieră în tehnologie. Python, C++ și HTML + CSS sunt limbaje de programare cu ajutorul cărora copilul tău poate învăța să creeze aplicații, site-uri sau chiar soluții inteligente pentru diferite probleme pe care le poate întâlni.

Poți transforma o seară în familie la film într-o seară de distracție cu jocuri de societate pentru copii de 10 ani. Darts, Lego sau Dame sunt opțiuni de care vă puteți bucura câte doi jucători. Dacă ești în căutare de jocuri în 5 sau mai mulți, poți alege dintre toate opțiunile interesante pe care le oferă cărțile de joc!

Unele dintre cele mai populare jocuri pentru fete de 10 ani sunt vânătorile de comori, teatrul de păpuși și pictura tematică sub formă de competiție. 

Dar ce jocuri pentru băieți de 10 ani să alegi? Jocurile de memorie, construcțiile complexe magnetice ori cele bazate pe operații matematice sunt competitive și distractive.  

Aceste jocuri de interior pentru copii sunt potrivite chiar și când mergi la un picnic, iar cei mici au obosit după activitățile în natură. 

Jocuri pentru copii mari

Poate părea dificil să cauți jocuri pentru copii de 11 ani sau chiar jocuri de copii de 12 – 14 ani, nu-i așa? Ce-ar fi să încerci șah chinezesc, jocuri de logică de tip STEM sau jocuri video pentru copii din zona educațională. 

Poți merge și mai departe și poți descoperi că, cu ajutorul programării, copilul tău poate să creeze jocuri pe calculator și să le îmbunătățească prin fiecare idee. 

De asemenea, poți opta pentru jocuri pentru copii de 12 – 14 ani de tipul Cluedo, Twister, fotbal sau biliard de masă. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Recomandări pentru părinți

Cu siguranță ai de unde alege, atunci când cauți jocuri interesante pentru copii. Pe lângă exemplele de mai sus, iată câteva recomandări ca să descoperi dacă un joc este educativ sau nu.

 • Citește cu atenție descrierile din magazinele de aplicații, de pe site-uri sau recenziile. Așa poți descoperi jocuri logice pentru copii care dezvoltă multe alte abilități sau chiar jocuri de comunicare pentru copii care au un succes declarat.
 • Verifică întotdeauna limita de vârstă. Sigur, o poți deduce din imaginile cu copii care se joacă acel joc pe care l-ai găsit pe net. Pentru extra siguranță, caută și recomandările producătorului.
 • Dacă ești în căutare de jocuri pentru copii cu autism virtual sau jocuri pentru copii cu deficit de atenție, consultă-te cu medicul specialist înainte de a lua o decizie. Poți descoperi că unele opțiuni sunt nepotrivite, dar și că altele pot fi terapeutice. 
 • Privește filmulețe cu jocuri înainte ca cel mic să le încerce. Așa vei descoperi exact ce se întâmplă în joc, ce beneficii poate aduce sau, din contră, la ce tip de conținut este copilul tău expus. 
 • Nu ai idei? Improvizează. Poți dezvolta chiar în casă jocuri de găsit lucruri, jocuri cu mistere de rezolvat sau alte provocări pentru copii care sunt distractive și pentru părinți.

Educația din școală poate fi completată acasă, cu ajutorul distracției. Încearcă exemplele de mai sus și observă cum copilul tău își dezvoltă noi abilități și învață cât de prețios este timpul petrecut în familie!

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.