Mic ghid: programe editare video îndrăgite de creatori mici și mari

 

Cauți programe editare video pentru copii? Ai venit în locul potrivit! Cu atâția oameni care fac azi editare video pe platforme precum TikTok și Instagram, nu e de mirare că, atunci când te uiți în jurul tău, vezi așa mulți adulți care sunt de nedezlipit de telefoanele lor, precum și copii, uneori chiar foarte mici. Și lor le plac filmulețele pe aceste device-uri la fel de mult cum ne plac nouă. Pe lângă faptul că sunt fascinante, în special prin dinamica lor vizuală, telefoanele și computerele sunt și un portal către informație. Practic, sunt o sursă extraordinară de învățare. Mai ales când ești mic și ai atâtea de aflat!

Aproape omniprezentă în viețile și în casele celor mai multora dintre noi, tehnologia e unul dintre factorii care influențează major copilăria zilelor noastre – asta pe lângă schimbările din sistemele de educație, structura familiei tradiționale și chiar normele sociale, ca diversitatea de gen. Azi, tehnologia face ca aproape orice copilărie să aibă o dimensiune digitală, care a adăugat un tip aparte de inteligență pe lista celor pe care le știam deja, precum: inteligență socială, emoțională, muzicală, lingvistică, matematică etc. Azi putem plasa lejer alături de acestea și inteligența digitală. 

Ce e inteligența digitală? 

Copiii și adolescenții din jurul nostru manevrează dispozitivele electronice ca niște nativi, cu o perspicacitate ieșită din comun, pentru că pur și simplu au crescut cu tehnologia aproape. Un articol publicat pe World Economic Forum face afirmația curajoasă, și poate chiar necesară, cum că nu IQ-ul, ci DQ-ul va fi esențial pentru viitor. Unde DQ se referă la inteligența digitală, adică „suma abilităților sociale, emoționale și cognitive care le permit indivizilor să facă față provocărilor și să se adapteze la cerințele vieții digitale”.

Oferă-i copilului tău un cadou pe care îl va ține minte!

Curs de vlogging pentru copii cu vârsta de peste 7 ani!

Specialiștii au identificat, până în acest moment, opt componente ale inteligenței digitale, după cum urmează:

  • identitatea digitală: teoretic, e vorba de avatarul tău în lumea digitală, de cum te definești, cine ești și cum îți gestionezi identitatea digitală;
  • practica digitală: aici vorbim de skill-uri facilitate de mediul digital, printre care e să știi să folosești dispozitive, aplicații, programe etc.;
  • siguranța digitală e componenta umană asociată riscurilor on-line, ca cyberbullying-ul: cum identifici practicile de acest gen și cum te ții departe de ele; 
  • securitatea digitală e componenta tehnică a siguranței pe internet, corelată cu aspecte ca hacking, escrocherii digitale, malware etc.
  • inteligența emoțională digitală are legătură cu empatia pe care o ai în on-line, cum te racordezi emoțional la ceilalți, în acest mediu nou, în care comunicarea e atât de diferită și de trunchiată; 
  • comunicarea digitală se referă la modul în care comunici și colaborezi online;
  • alfabetizarea digitală are în vedere capacitatea de-a jongla cu conținuturile din online: cum te documentezi, cum creezi conținut, cum discriminezi între informații bune și informații false;
  • drepturile digitale vizează aspecte ca: dreptul la viață privată, proprietate intelectuală, libertatea de exprimare.

Practica digitală pentru programe editare video

În aria de practică digitală, putem include cu ușurință și abilitățile de editare video, că tot suntem atât de axați pe componenta aceasta în ultima vreme: totul e video, avem reels, story, tiktoks, ba chiar și gaming, YouTube și Netflix! Și, cel mai important, ne plac toate foarte mult și sunt forme de divertisment pe care le consumăm relaxat și mai tot timpul.

Înconjurat de toate acestea, copilul tău își poate însuși natural abilitatea de a edita video, care e din ce în ce mai importantă pentru lumea modernă. E o parte esențială a industriei mass-media și a divertismentului, cum spuneam mai sus, și devine, de asemenea, o parte din ce în ce mai importantă pentru multe multe alte arii. Dacă nu te-ai gândit încă de ce ar conta să-l încurajezi pe copilul tău spre crearea de conținut video, îți dăm noi câteva motive bune și actuale mai jos:

  • Învață să comunice eficient: editarea video presupune să alegi fotografii, efecte sonore și o muzică potrivită, pentru a spune o poveste. Învățând cum să editeze videoclipuri, copilul tău practic deprinde cum să-și comunice ideile și emoțiile în mod eficient prin mediul vizual.
  • Își dezvoltă gândirea critică, iar asta contează enorm! Editarea video îl face să se gândească cum să prezinte informațiile în cel mai eficient mod posibil: în ce ordine să aranjeze cadrele, cum să facă tranziția între fotografii și cum să folosească muzica și efectele sonore pentru a-și îmbunătăți mesajul.
  • Îl menține racordat la tehnologia de moment: editarea video implică utilizarea de software și uneori de echipamente specializate, ceea ce înseamnă că un copil care știe să editeze videoclipuri e abil și racordat la cele mai recente progrese tehnologice.
  • Îi facilitează oportunități de carieră mai târziu în viață: în industria media și a divertismentului există cerere pentru editori video calificați și, ca atare, să știi editare video îți poate deschide căi profesionale în aceste domenii, și nu numai. Această abilitate e foarte bine cotată și în domenii precum marketing, publicitate și social media.

Odată cu proliferarea conținutului video pe internet și cu importanța crescută a materialelor video în raport cu tot ce înseamnă comunicare și divertisment, e de la sine înțeles că abilitatea copilului tău de-a crea și edita videoclipuri se poate dovedi din ce în ce mai valoroasă. Asta fără să mai amintim că acest skill îi stimulează imaginația și creativitatea, ceea ce contează pentru el ca individ, înainte de orice altceva.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Programe de editare video care ajută copiii să își dezvolte abilitățile digitale 

Bun, acum știi de ce ajută să-ți îndrumi copilul spre editare video, dar știi și ce unelte să-i recomanzi pentru asta? Am făcut o cercetare în domeniu și am selectat cinci programe de editare video care să nu fie nici prea complexe, nici prea elementare pentru el, astfel încât să-l angreneze în folosirea lor. Să-l mențină curios vizavi de acest domeniu creativ și fascinant.

programe-editare-video

Magisto

Magisto e un program de editare video gratis, perfect pentru copii, cu toate că nu e conceput exclusiv pentru ei. Cu Magisto, copilul tău poate crea videoclipuri cu aspect profesional în numai câteva minute! Poate încărca ușor fotografii și filmulețe în aplicație și, în plus, are la dispoziție o gamă largă de muzică și efecte din care să aleagă, pentru editare. La final de tot, Magisto îl lasă să dea share videoclipului către prieteni și familie.

Deși Magisto nu este conceput special pentru copii și poate fi un instrument util pentru cei interesați de editare video, e important de reținut că aplicația nu are caracteristici sau măsuri de protecție specifice pentru a proteja confidențialitatea sau pentru a se asigura că tipul de conținut pe care îl creează este adecvat vârstei. La fel ca pentru orice altă aplicație sau serviciu online, e important ca tu, în calitate de părinte, să monitorizezi utilizarea acestei aplicații de către copilul tău și să-l faci atent la siguranța online.

Filmr

Filmr e un program de editare video gratis, conceput pentru copii. Copilul tău poate alege dintr-o varietate de teme, poate adăuga muzică și efecte sonore, precum și text, la filmulețul creat. De asemenea, poate folosi aplicația doar pentru a decupa un filmuleț. La final, poate da share prietenilor. Filmr e o modalitate excelentă prin care copilul tău își poate exprima creativitatea și învăța despre editarea video într-un mod distractiv și captivant. Aplicația poate fi descărcată de pe App Store și Google Play Store.

Canva

La capitolul aplicații de făcut videoclipuri cu poze, putem include cu brio Canva, o platformă de design grafic utilizată pe scară largă de oameni de toate vârstele, inclusiv de copii. Are o gamă largă de funcții și de instrumente ce pot fi folosite pentru a crea multe tipuri de proiecte de design, printre care: postere, vizualuri pentru rețelele sociale, prezentări în Power Point și multe altele.

Canva e ușor de utilizat și dispune de o varietate de șabloane și de elemente de design pe care copilul tău le pot folosi pentru a crea propriile modele. De asemenea, are o interfață simplă de tip drag-and-drop, foarte prietenoasă. Deși Canva nu este conceput special pentru copii, poate fi un instrument excelent prin care copilul tău să învețe design și să-și exerseze creativitatea. Este important să supraveghezi utilizarea programului și să reții că acesta e un serviciu la care te abonezi, iar unele caracteristici și elemente de design costă în plus. Totuși, acest program de editat video online e foarte bogat în opțiuni inclusiv în varianta free.

Programul are o serie de funcții utile pentru copiii interesați să creeze și să editeze conținut vizual: 

  • o bibliotecă de șabloane și elemente predefinite ce pot fi  personalizate ușor și utilizate la diverse proiecte;
  • o interfață intuitivă de tip drag-and-drop ce facilitează aranjarea și redimensionarea elementelor;
  • o gamă de instrumente pentru crearea și editarea textului, a formelor și a imaginilor;
  • posibilitatea de-a importa și edita fotografii și alte fișiere media;

iMovie

iMovie e un program de editare video gratis, pentru dispozitivele MacOS și iOS. Prevede o gamă largă de funcții pentru creare și editare videoclipurilor, inclusiv instrumente pentru decupare, adăugare de tranziții și efecte, creare de titluri etc.

În funcție de vârsta și abilitățile lui digitale, cu iMovie copilul tău poate crea proiecte mai simple sau mai complexe, mai ales că are o interfață ușor de utilizat și o gamă largă de funcții. Unele dintre caracteristicile editorului care s-ar putea dovedi atrăgătoare pentru copilul tău sunt:  biblioteca de șabloane și elemente predefinite; interfața intuitivă de tip drag-and-drop; posibilitatea de-a importa și edita diverse fișiere media. În plus, copilul poate împărtăși cu ușurință creațiile cu alții, folosind AirDrop sau iCloud.

InShot

InShot e o aplicație de creare și editare video pentru copii ce poate fi descărcată pe smartphone-uri și tablete. Are o gamă largă de funcții de tăiere, îmbinare și adăugare de efecte la filmulețe, precum și opțiuni de editare foto. Interfața ușor de utilizat face ca InShot să fie o opțiune bună pentru copiii atrași de editarea video. Copilul tău va aprecia, probabil, filtrele și efectele care pot fi aplicate clipurilor; instrumentele pentru tăierea și tăierea imaginilor; opțiunile de adăugare tranziții și efecte, dar și de mixare audio; precum și biblioteca de muzică și efecte sonore fără drepturi de autor.

InShot e un editor video puternic, dar ușor de utilizat, perfect pentru copii. În plus, facilitează crearea de videoclipuri cu aspect profesional. 

Editarea video, un skill de viitor

Pe măsură ce lumea noastră devine din ce în ce mai digitală, e important să-i ajutăm pe copii să înțeleagă cum să folosească tehnologia și cum să creeze conținut digital. Este un ghidaj la care contribuim și noi, ca părinți, și care poate face acest domeniu mai sigur și mai distractiv pentru ei, odată ce au susținerea noastră. Editarea video e o modalitate excelentă prin care copilul tău se poate familiariza cu utilizarea tehnologiei într-un mod creativ. E o modalitate excelentă prin care poți să-i încurajezi creativitatea și abilitățile artistice. 

Ateliere gratuite de programare

În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!

Să-i prezinți un editor video distractiv și ușor de utilizat e ceva de actualitate și are toate șansele să-l captiveze. Ca să nu mai spunem că azi ai de unde alege, fie că vorbim de aplicații de făcut videoclipuri cu poze sau de un program de editare video gratis ori de un program de editat video online. Indiferent de aplicația sau programul folosit însă, skill-urile personale contează, iar copilul tău și le poate forma sau cizela urmând chiar și un curs de vlogging pentru copii, care nu doar că e la mare căutare acum, dar e și amuzant și simplu și include componente utile de editare video pentru copii. 

În încheiere, îți reamintim că editarea video îl ajută pe copilul tău să comunice eficient, îi cultivă gândirea critică, îl face să rămână racordat la cele mai noi tehnologii și, poate cel mai important, îi deschide oportunități fantastice și profitabile de carieră, pentru când va fi momentul s-o apuce pe acest drum. Editarea video este o abilitate care, fără îndoială, se va dovedi foarte valoroasă pentru viitorul copilului tău. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.