Test de carieră: Descoperă, pas cu pas, ce drum profesional va avea copilul tău!

test de cariera | test de aptitudini | test cariera profesionala | ce meserie mi se potriveste

Parcursul profesional al copilului este unul dintre motivele pentru care părinții investesc în educație, hobby-uri și cursuri suplimentare, dar și foarte mult timp. Totuși, este posibil ca părinții să nu știe exact care va fi drumul celui mic. În aceste momente, poate fi util un test de carieră sau un test de aptitudini care să îi îndrume către o direcție mai clară.

Principalul motiv pentru care oamenii aleg un test de carieră este chiar întrebarea: Ce meserie mi se potrivește? Dar copilului meu? 

Din acest articol poți afla care este cea mai potrivită carieră pentru copilul tău și cât de mare este importanța activităților extrașcolare pe măsură ce crește!

Ce trebuie să știi înainte să vorbești cu copilul tău despre carieră

Întrebarea “ce vrei să devii când o să te faci mare?” este una comună pe tot globul. Unii adulți chiar își amintesc ce răspunsuri ofereau și constată potrivirea sau, după caz, nepotrivirea cu realitatea vieții profesionale de adult. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Alegerea carierei începe cu replici spuse în joacă. Însă, importanța pe care ar trebui să o acorzi în alegerea carierei definește dacă vei lucra cu plăcere, te vei bucura de timpul pe care îl dedici serviciului și, implicit, vei fi bun în carieră. 

Procesul de dezvoltare personală (fizică, intelectuală, socială și emoțională) apare în viața copiilor de la vârste fragede, pe la 6 ani. Unele școli oferă programe opționale care le explică elevilor ce este cariera și îi provoacă să se gândească la anumite direcții pentru viitorul lor. 

Potrivit unui studiu, și părinții pot fi de ajutor în îndrumarea profesională a copiilor, atunci când urmează un plan organizat, pus în beneficiul celui mic. Prin acest plan, copilul, ghidat de părinți și profesori, descoperă treptat ce carieră și-ar dori și de ce are nevoie ca să poată lucra în domeniul pe care și-l alege. Procesul planificat al dezvoltării profesionale durează mai mulți ani și îi oferă celui mic posibilitatea să ia o decizie de carieră informată. 

Cum se desfășoară dezvoltarea profesională?

Procesul de dezvoltare profesională este unul de durată și, de-a lungul timpului, s-au descoperit mai multe metode prin care poate fi abordat, în funcție de clasificarea etapelor. Aceasta este metoda în 4 pași. 

Conștientizarea viitoarei cariere

Copiii conștientizează că va urma o carieră în viața lor în paralel cu ce învață despre ei înșiși. În momentul în care își dau seama că vor urma o carieră, ei pot, descoperi, în joacă:

 • Interese: copiii observă ce le place să facă,
 • Abilități: află la ce se pricep cel mai bine,
 • Credințe și valori: învață ce e important pentru ei. 

Aflând că vor urma o carieră, copiii învață și despre universul profesional – ce meserii au oamenii cu care se întâlnesc sau pe care îi văd la lucru, ce cariere au părinții și adulții din jurul lor, ce au de făcut adulții, în funcție de job. 

Specialiștii în dezvoltarea carierei le recomandă părinților descrieri cât mai clare, răspunsuri complete la întrebările copiilor despre carieră și discuții despre cât mai multe categorii de joburi. 

Câteva skilluri de bază, necesare în orice domeniu sunt comunicarea, lucrul în echipă, responsabilitatea, capacitatea de a rezolva problemele și leadership-ul. Cum poți deschide drumul către acestea? 

 • Înscrie copilul la cursuri de programare, dacă este pasionat de tehnologie. O astfel de opțiune îl ajută să-și fructifice, în mod constructiv, pasiunea pentru calculatoare, dar să își și dezvolte creativitatea,  gândirea strategică și capacitatea de a rezolva probleme. 
 • Poți încerca de asemenea și cursuri dintr-un domeniu artistic sau o arie a științelor exacte. Astfel, va lucra într-un mediu organizat și va descoperi și mai multe informații despre pasiunea sa. 

Explorarea practică a viitoarei cariere

După ce a fost interesat de mai multe domenii de activitate, copilul restrânge  zonele de interes. Atunci când începe să întrebe sau să caute informații despre o potențială carieră, cel mic își oferă oportunitatea să exploreze nu doar ce înseamnă aceasta, ci și să descopere cum au excelat alți oameni într-un anumit domeniu.

Cum va descoperi ce înseamnă o carieră în domeniul de care e interesat? 

 • Începe să pună întrebări despre o zonă de interes și, astfel, învață și cum să-și dezvolte cunoștințele. Totodată, află cum poate deprinde abilitățile profesionale necesare acelui domeniu.
 • Poate deveni curios despre cariera unor oameni celebri în domeniul său de interes și, astfel, observă ce i-a ajutat să aibă succes.
 • Prezintă interes, observă și chiar studiază comportamentul personajelor din filme care lucrează într-un domeniu care îi place. 
 • Dacă are în jurul său adulți pentru care domeniul său de interes reprezintă un hobby, copilul le va studia comportamentul. Va încerca să învețe câte puțin despre cum abordează un adult apropiat aria profesională. Aceasta se aplică mai ales când copiii sunt pasionați de artă. De exemplu, dacă apropiaților le place pictura, este posibil ca cel mic să capete interes în tehnici de pictură, specificul fiecărei pensule, etc. 
 • Pune întrebări despre cariere, domenii de lucru, joburi. 

Copiii încearcă să-și dea seama ce roluri profesionale li se potrivesc și vor să afle cât mai multe despre cum își folosesc ceilalți abilitățile ca să ducă la bun sfârșit cerințele profesionale. 

Ateliere gratuite de programare

În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!

Mică recomandare pentru părinți

Observă care sunt talentele copilului și explorați împreună cum pot fi ele dezvoltate. Este important ca cei mici să fie antrenați în activități din comunitate în care pot contribui activ, cum ar fi voluntariatul sau prezența la anumite evenimente din zona în care locuiți. 

Dacă este interesat de ce faci tu la serviciu, îl poți lua la birou într-o zi, ca să poată descoperi cum arată îndeaproape lucrul în zona de care e interesat. 

Pregătirea pentru carieră

Copiii și adolescenții ajunși în această etapă știu deja ce vor să facă pentru viitorul lor profesional. Acum, ei încep să se concentreze pe anumite materii, să învețe activ cât mai multe din ce îi interesează și să aibă hobby-uri în domeniul pe care îl urmăresc. Vorbind cu ceilalți, ei pot să descopere cum ar excela și pot afla de ce abilități profesionale au nevoie ca să lucreze în companii. 

Tot acum, copiii și adolescenții încep să facă cunoștință cu mai multe informații despre regulile din mediul profesional, prin prisma discuțiilor cu părinții și apropiații. Viața unui copil aflat în etapa de pregătire înseamnă o implicare activă atât la școală, cât și acasă și în comunitatea din care face parte.

test de cariera | test de aptitudini

Părinții pot fi buni ghizi a îndruma profesional copilul către mai multe oportunități de fructificare a talentelor native pe care cel mic vrea să le crească și să le folosească mai târziu. Copilul este pregătit să aibă responsabilități și să se pregătească intens pentru opțiunea studiilor superioare. Chiar și voluntariatul poate fi o experiență constructivă pentru un adolescent. 

Începutul carierei

La finalul adolescenței sau începutul vieții de adult, copilul tău va avea primul serviciu. Deși unii aleg să opteze pentru un job sezonier din afara specializării pe care o studiază sau a zonei de interes, acest moment poate însemna mai mult decât primele venituri proprii. Poate fi o oportunitate pentru viitorul său profesional. 

Potrivit unui studiu, peste 40% dintre absolvenți se angajează pe un post pentru care nu este nevoie de diplomă. Totuși, 87% dintre cei care aleg un job în domeniul pentru care au învățat ajung să aibă o carieră de succes în aproximativ 5 ani

Indiferent dacă un adolescent alege un job plătit sau un internship în orice domeniu, odată cu prima experiență profesională acesta va învăța câte puțin din cultura organizațională – ce așteptări au angajatorii de la un angajat, ce impact are munca lor în societate, care este legătura între muncă și remunerație. 

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Cum aflu ce meserie poate să aleagă copilul meu pe baza abilităților sale?

Probabil că ai auzit deja că există mai multe teste de autocunoaștere și dezvoltare personală. Ele se referă nu doar la carieră, ci și la trăsături ale comportamentului. De ce contează și cel din urmă aspect? Pentru că acestea pot oferi o idee despre cât de rapid își va dezvolta copilul anumite abilități care îi vor fi necesare la serviciu. 

Abilitățile pe care copilul le va folosi intră în trei categorii și, dacă acorzi atenție fiecăreia dintre ele, copilul poate construi o imagine a atuurilor pe care le va trece în CV.

Ca să poți avea o imagine clară asupra abilităților profesionale despre care vorbeam mai sus, ele trebuie să răspundă la următoarele potențiale întrebări de interviu: 

 • Ce poți face pentru organizația mea?
 • Ce probleme poți rezolva?

Cum se dezvoltă abilitățile profesionale? Prin experiență, fie în viața personală, fie la începutul celei profesionale. Mai exact, ele fac parte din următoarele categorii:

 • Personale: răbdare, diplomație, independență, orientare către rezultate.
 • Transferabile sau funcționale: organizare, gândire analitică, creație, abilități de scriere.
 • Învățate: administrarea personalului, managementul contractelor, înțelegerea contabilității, etc.

Există două tipuri de abilități, pe care copilul tău le poate dezvolta în timp.

Abilitățile tehnice (hard skills) sunt cele care apar la cerințe în fiecare anunț de angajare și diferă în funcție de fiecare job, experiența necesară și îndatoriri profesionale. Ele înseamnă strict ce poate face un angajat de pe un anumit post. De exemplu, programare, organizare de evenimente, research, manevrarea echipamentelor, aplicarea tehnicilor de vânzare, etc. 

Abilitățile soft (soft skills) sunt cele care îi ajută să aibă succes în carieră. Fiecare domeniu sau job necesită anumite skill-uri soft. Acestea pot fi, uneori, chiar criterii de departajare între candidați. Iată câteva exemple: lucrul în echipă, gândirea critică, învățarea rapidă, gândirea pozitivă, punctualitatea, motivația spre dezvoltare. 

Specialiștii din resurse umane spun că măsurarea abilităților tehnice este foarte ușoară, fiind vorba de cunoștințe tehnice. În schimb, este o provocare pentru angajatori să determine dacă un intervievat chiar este un bun comunicator, deoarece analiza skillurilor soft poate fi adeseori subiectivă. 

Și atunci, sunt utile testele de autocunoaștere în cazul abilităților? Iată răspunsul mai jos. 

Recomandări pentru o bună autoevaluare

Cel mai simplu test de autocunoaștere se face atunci când copilul începe să se gândească la ce îi place mai mult să învețe și să depună eforturi suplimentare pentru materiile preferate, ca să poată să facă ce îi place. Îți recomandăm să faci, împreună cu copilul, o autevaluare pe bază de întrebări. Pentru ca totul să fie o joacă, puteți să scrieți întrebările pe cartonașe și să răspundeți amândoi. 

 1. Ce valori sunt cele mai importante pentru tine?
 2. De ce ești cel mai mândru?
 3. Cum arată ziua perfectă?
 4. Care e activitatea ta preferată?
 5. Care e primul lucru la care te gândești, atunci când ai o problemă?
 6. Care crezi că sunt defectele tale?
 7. Îți place să te organizezi sau preferi spontaneitatea?
 8. Dacă mâine ar veni un angajator la tine la școală/liceu și ar dori să te angajeze după absolvirea cursurilor, ce te-ar avantaja în fața colegilor tăi?
 9. Preferi proiectele în echipă sau lucrările pe care le dezvolți independent?
 10. Ce crezi că apreciază ceilalți la tine?

Aceste răspunsuri pot fi revelatoare pentru un copil sau adolescent care nu are siguranța că ce îi place poate deveni o carieră sau nu știe ce îl poate îndruma pe viitor către un loc de muncă sau altul, cum ar fi preferința pentru lucrul în echipă sau independența. 

Test aptitudini tehnice: Descoperă-i pasiunile și ce poate învăța despre ele!

Aptitudinile tehnice țin mai mult de învățare. Dacă, de exemplu, celui mic îi place domeniul IT, atunci el are nevoie să învețe programare și să își dea seama ce zonă din informatică îl atrage cel mai mult. Ar vrea să creeze aplicații? Sau îi place să testeze și să regândească jocuri?

Vrei să îi oferi încrederea că poate să aibă succes?

Descoperă clubul de tehnologie care ajută copiii să se specializeze.

Un alt exemplu este vlogging-ul, deja popular printre copii și adolescenți. Crearea de conținut poate fi un punct de plecare către o carieră. Ca să învețe cum să fie vlogger, un copil trece și printr-un proces tehnic (învață platforma, cum să facă un clip, setările care îl ajută), dar și de imaginație, pentru conținutul său. Altfel spus, își dezvoltă aptitudini tehnice. 

Cel mai potrivit și popular test de aptitudini profesionale este testul Holland. În urma lui vei afla dacă cel mic este…

 • Realist → preferă munca fizică, palpabilă.
 • Investigativ → îi place să cerceteze, să descopere.
 • Artistic → alege explorarea, creația.
 • Social → ajută, îi plac oamenii.
 • Întreprinzător → explorează ideea antreprenoriatului.
 • Convențional → organizat, analizează documente. 

Acest chestionar pentru orientarea în carieră te ajută să descoperi ce job i se potrivește copilului tău sau, de exemplu, îl va ajuta să-și transforme o pasiune într-o carieră.

Cel mai simplu test de cariera (orientare profesională)

Drumul de la autocunoaștere înspre decizia corectă și, apoi planificarea carierei poate fi simplu, atunci când copilul tău este conștient de ce îl pasionează. La final, iată ce întrebări ar trebui să îl ghideze către ce meserie i se potrivește. 

 1. Ce așteptări am de la viitorul meu loc de muncă? (bani/tip de lucru/posibilități de dezvoltare)
 2. Ce așteptări am de la cariera mea pe termen lung? (promovare, antreprenoriat)
 3. Ce scriu în CV la competențe digitale și ce aș vrea să adaug în timp?
 4. Ce voi folosi la serviciu din ce deprind în școală?
 5. Ce vreau să fac imediat după ce termin studiile?
 6. Știu suficient despre domeniul pentru care mă pregătește instituția în care învăț?
 7. Îmi dedic suficient timp viitoarei mele cariere?
 8. Fac activități care mă pot ajuta pentru viitor?
 9. Cum vreau să mă ajute școala ca să mă pregătesc pentru o carieră?

Planificarea carierei: Promovarea personală

Dacă adolescentul și-a dat seama către ce domeniu ar vrea să meargă, e timpul pentru promovarea personală.

Promovarea personală înseamnă toate modurile prin care copilul tău se va prezenta în fața angajatorului. La ce se referă promovarea personală?

 • cum arată un CV,
 • cum arată o scrisoare de intenție,
 • cum arată un portofoliu din domeniul de interes.

Adolescentul tău poate experimenta cu cele de mai sus și poate face chiar și un mic scenariu de interviu, pe care să-l analizați împreună.

Visele copilului tău pot deveni o carieră

La final, ce poți face, ca părinte? Să fii alături de copilul tău. Potrivit unui studiu, părinții ar trebui să fie implicați cel puțin în explorarea carierei și luarea deciziei, pentru ca adolescentul sau proaspătul adult să poată avea un parcurs cât mai lin către viața profesională. 

Totul începe cu ce vrei să te faci când o să fii mare. Apoi, urmează școala, unde copilul își dezvoltă competențele sociale, de comunicare, de discurs și dezvoltă cunoștințe. De acolo și până la prima zi de lucru, îi poți fi alături copilului tău și îi poți oferi sprijin și orientare profesională pentru viitor. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.