Teste de logică pentru copii. Află cum poți îmbunătăți abilitățile celor mici!

Cauti teste logica copii? Vrei să știi dacă copilul tău are dezvoltată o gândire logică, potrivită sau chiar avansată pentru vârsta lui? Ai nevoie doar de puțin timp, voie bună și câteva teste de logică pentru copii. Acestea sunt, adesea, sub formă de întrebări, ale căror răspunsuri sunt distractive și pot anima atmosfera în timpul unei călătorii sau într-o seară de familie. 

Exercițiile de logică sunt răspândite și pentru că solicită atenția și agerimea copilului, îi dezvoltă abilitatea de a vedea o problemă din mai multe perspective și îl ajută să ofere soluții inovative pentru provocări pe care nu le-a mai întâlnit.

Ce este gândirea logică 

Gândirea logică este una dintre bazele abilității unui copil și unui adult de a privi îndeaproape și analiza în detaliu situații complexe. Deși similară cu gândirea critică, cea logică se diferențiază prin faptul că se concentrează pe o soluție, și nu pe analiză în sine. 

Gândirea logică se traduce în practică astfel: copilul tău are o problemă la școală sau acasă. Ca să o analizeze, folosește datele pe care le are disponibile despre problemă. Apoi, pentru a o rezolva, are nevoie de abilități de gândire logică, ce îl ajută să creeze legături între informațiile pe care le are, ca să ajungă la o soluție. 

Uneori, există o confuzie între logică și sens. Care este diferența dintre cele două? Potrivit specialiștilor în lingvistică, sensul unui obiect sau al unei idei pot fi subiective și sunt date de utilizatorii săi. Logica, în schimb, este o știință exactă, ce urmează reguli clare și include metode de evaluare. Apoi, abilitățile de logică sunt folosite în materii precum matematică, lingvistică, fizică și informatică.

Pe scurt, avem nevoie să dăm sens fiecărei informații dintr-o problemă, ca să descoperim logica ce ne poate conduce către o soluție. 

Etapele dezvoltării abilităților de gândire logică pe vârste

Potrivit unui studiu publicat în 2020, copiii de 14 luni pot folosi o formă de gândire logică pentru a rezolva o problemă. Mai exact, ei au capacitatea de a găsi un obiect pe care îl cunosc, chiar dacă acesta nu este în întregime sau deloc vizibil.

Apoi, în jurul vârstei de 7 ani, are loc o dezvoltare neuronală de impact, care implică o puternică evoluție a capacităților cognitive ale copilului. Acesta este mai capabil de gândire rațională, își folosește conștiința și are o capacitate mai bună de a-și controla impulsurile, spun oamenii de știință. Ei numesc această etapă vârsta rațiunii

Cum poți afla dacă cel mic a ajuns la vârsta rațiunii? Iată cele mai importante schimbări care se petrec în comportamentul său. 

 • Are capacitatea de a rezolva probleme.
 • Poate identifica șabloane.
 • Folosește logica pentru a răspunde la întrebări.
 • Diferențiază realitatea de ficțiune și povești.
 • Are o capacitate crescută de empatie.
 • Uneori, alege să ascundă adevărul pentru a se proteja pe el însuși sau a-i proteja pe ceilalți de consecințe. 
 • Se poate concentra pentru perioade mai lungi și nu mai e distras atât de ușor ca la vârste mai mici.
 • Poate executa instrucțiuni formate din mai mulți pași. 

De asemenea, până la vârsta de 12 ani, ei învață să folosească procesele de reversibilitate, clasificare și conservare, ca să rezolve o anumită problemă. Acum, ei pot să analizeze o informație din mai multe puncte de vedere și pot studia mai multe caracteristici ale unui obiect dintr-o singură analiză. Cu cât gândirea lor devine mai abstractă, cu atât le crește capacitatea de a dezbate subiecte și a veni în discuție cu argumente pro și contra. 

Pe măsură ce se apropie de adolescență, copiii pot aplica cu ușurință ce învață la școală. De exemplu, ei vor ști că un câine face parte din mai multe categorii – cea a animalelor și subcategoria câinilor dintr-o anumită rasă. Ei pot deduce că un scaun plutește sau poate arde, pentru că este făcut din lemn. 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Gândirea logică se dezvoltă natural. Abilitățile gândirii logice, însă, sunt importante pentru viitorul profesional al copilului și pot fi dezvoltate prin mai multe tipuri de teste de logică și perspicacitate pentru copii.

Cum îți poți ajuta copilul să dezvolte abilități de gândire logică

Înainte să trecem la testele de inteligență pentru copii, hai să vedem toate metodele prin care se pot dezvolta abilitățile de gândire logică!

Consecințe naturale

Atât ca știință exactă, cât și ca mod de a gândi, logica folosește teoria cauză-efect. O formă ușor de înțeles a acesteia este consecința naturală pe care o poate înțelege un copil. Mai jos vei găsi câteva metode prin care să-i prezinți universul consecințelor naturale.

 • 7 ani: Nu interveni dacă copilul trișează într-un joc cu o persoană apropiată. Consecința naturală pe care o va învăța este că persoana respectivă nu va mai dori să se implice în acel joc pentru o perioadă.
 • 8 ani: Oferă-i cursuri de programare prin blocuri, ca activitate. Consecințele naturale ale acțiunilor lui, în timp ce dezvoltă un joc în Scratch sau o platformă similară, sunt că proiectul său se va schimba cu fiecare decizie pe care o ia.
 • 9 ani: Oferă-i copilului un obiect de plastic în grijă, în timp ce se joacă în fața blocului sau în curtea casei. Consecința naturală, dacă cel mic uită obiectul afară, este că fie va fi alterat de ploaie ori decolorat de razele soarelui, fie copilul își va face griji despre obiect.
 • 10 ani: Integrează în serile în familie jocuri educative pentru copii, cum sunt cele de tip STEM, care să se bazeze pe relația dintre cauză și efect.  
 • 11 ani: Alege activități extrașcolare în natură, cum ar fi plantarea. Fie că alegi un să plantezi, împreună cu copilul, un copac, o floare sau o plantă aromatică, el va învăța că mai mulți factori – udarea, amplasarea plantei, expunerea la soare – pot ajuta planta să crească.  
 • 12 ani: Oferă-i copilului libertatea de a cheltui banii primiți în diferite ocazii în scurt timp. Astfel, va învăța legătura dintre controlul impulsului și investiții în alte obiecte dorite.

Activități libere, stabilite împreună

Gândirea logică se dezvoltă și în mod indirect, prin activități ce se concentrează pe alte tipuri de abilități. Iată câteva dintre ele.

 • Hobby-uri creative: desenul, pictura, scrisul și muzica stimulează creierul și dezvoltă un mecanism natural de rezolvare a problemelor, sub forma îmbunătățirii procesului creativ. De exemplu, pe măsură ce un copil vrea să facă un desen mai complex decât cel de dinainte, el caută soluții tehnice și creative ca să își atingă țelul.
 • Încurajează socializarea: Conversațiile cu prieteni noi îi va arăta copilului păreri diferite asupra anumitor noțiuni, pe care nu le întâlnește acasă. Astfel, fără să-și dea seama, copilul va putea să analizeze fiecare opinie și să își formeze sau descopere cum își poate completa opinia.
 • Pune întrebări: Întrebările sunt atât jocuri de imaginație, cât și moduri de a încuraja copilul să vadă un obiect din mai multe perspective. Căutând mai multe posibilități, copilul va înțelege care este mecanismul de funcționare optimă a obiectului analizat. 
 • Prezintă situații ipotetice: Scenariile pornite de la realitate, cu acțiunea în viitor, sunt utile mai ales pentru că cel mic poate crea ipoteze și, apoi, le poate valida sau poate găsi explicații pentru invalidarea lor. De exemplu, “dacă în weekend plouă…” – poate genera răspunsuri de tipul alegerii unor activități noi, a hainelor potrivite, a modului în care este influențată activitatea tuturor, a posibilităților de pregătire pentru o posibilă ploaie. 
 • Teste de logică: Copiii pun multe întrebări. Însă, răspunsurile la acestea pot fi la fel de distractive ca situația inversă, atunci când ei sunt întrebați. Testele de logică sunt, de cele mai multe ori, distractive și, uneori, pot reprezenta provocări chiar și pentru adulți. 
În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Teste logica copii cu răspunsuri pentru mai multe vârste

Testele de logică cu răspunsuri pentru copii îi ajută să înțeleagă cât mai multe aspecte ale unei probleme și le deschid posibilități nenumărate de gândire. Iată câteva teste de logică pentru copilul tău!

Teste de logică pentru copii de 6 – 7 ani

Întrebări:

 1. Care sunt cele două lucruri pe care nu le mănânci niciodată la micul dejun?
 2. O cumperi pentru la masă, dar nu o mănânci niciodată. Ce este? 
 3. Nu am picioare, nu pot să merg, dar nu mă opresc din mișcare. Ce sunt?
 4. Ce cade iarna, dar nu se rănește niciodată?
 5. Cine are multe chei, dar nu poate deschide uși cu ele?
 6. Are aripi, poate să zboare, dar nu e pasăre. Ce este?
 7. Când apare joi înainte de luni?
 8. Ce poți să prinzi, dar nu poți să arunci?
 9. Ce cameră nu are uși sau ferestre?
 10. E roșie, dar nu e roșie. Seamănă, dar nu e identică. Ce e?

Răspunsuri:

 1. Prânzul și cina
 2. Farfuria.
 3. Un râu.
 4. Zăpada. 
 5. Mecanicul auto.
 6. Avionul.
 7. În dicționar.
 8. Trenul.
 9. Camera de la roată.
 10. Roșia galbenă.

Teste de logică pentru copii de 8 ani

Întrebări:

 1. Cine îți copiază fiecare mișcare, te urmărește peste tot, dar este de neatins?
 2. Mama lui Andrei are trei copii. Ana, Mihai și…?
 3. Bucătar, doctor, turist, chelner. Cine este nepotrivit în această serie?
 4. Astronaut, profesor, pompier, paznic. Cine este nepotrivit în această serie?
 5. Tren, avion, autobuz, hotel. Cine este nepotrivit în această serie?
 6. Ce lună are cel puțin 28 de zile?
 7. Ce e tare ca piatra, dar se topește în apă?
 8. Ce devine mai valoros abia după ce s-a spart?
 9. Ce are dinți, dar nu poate mesteca niciodată?
 10. Are multă mâncare în interiorul lui, dar nu poate mânca nimic. Ce este?

Răspunsuri:

 1. Umbra ta.
 2. Andrei. 
 3. Turistul. Nu reprezintă o meserie.
 4. Astronautul. Nu lucrează pe Planeta Pământ.
 5. Hotelul. Nu este un mijloc de transport.
 6. Toate.
 7. Cubul de gheață.
 8. Oul.
 9. Pieptenele.
 10. Frigiderul.

Teste de logică pentru copii de 10 ani

Întrebări:

 1. Care este întrebarea la care nu poți niciodată să răspunzi cu da?
 2. Ce e ușor ca pana, dar nu poate fi ținut mai mult de câteva secunde?
 3. Nu poți intra sau ieși de nicăieri fără mine. Ce sunt?
 4. Ce e făcut din apă, dar nu se udă niciodată?
 5. Într-un copac sunt 10 ciori. Un vânător împușcă 5. Câte ciori rămân în copac?
 6. Ce găsești în mâncare, are multe foi dar, dacă te apropii prea mult, te face să plângi?
 7. Ce e mai greu, un kilogram de cărămizi sau un kilogram de pene?
 8. Sunt întotdeauna în fața ta, dar niciodată lângă tine sau în spatele tău. Ce sunt?
 9. Nu cântă, dar fac parte dintr-o formație. Ce sunt?
 10. O fată a căzut de pe o scară de 12 metri, dar nu a pățit nimic. Cum a făcut?

Răspunsuri:

 1. Dormi?
 2. Respirația. 
 3. Ușa. 
 4. Norul.
 5. Niciuna. Celelalte s-au speriat și au zburat.
 6. Ceapa.
 7. Au aceeași greutate.
 8. Viitorul.
 9. Avioane și păsări, în timp ce zboară.
 10. A căzut de pe treapta cea mai de jos. 

Teste de logică pentru copii de 11 – 12 ani

Întrebări:

 1. Cu cât faci mai mulți, cu atât lași mai mulți în urmă. Ce sunt?
 2. Ce are multe inimi, dar niciun alt organ?
 3. Nu sunt nici în mai, nu sunt nici în august. Ce sunt?
 4. Ce e doar al tău, dar folosit cel mai mult de ceilalți?
 5. Un computer este pentru un programator, așa cum aragazul este pentru…?
 6. Lopata este pentru fermier așa cum stetoscopul este pentru…?
 7. Ce este o dată într-un minut, de două ori într-un moment și niciodată într-un secol?
 8. Par negru, dar nu am culoare. Ce sunt?
 9. Ce fel de pietre nu poți găsi într-un râu?
 10. Ce merge și stă pe loc, în același timp?
Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Răspunsuri:

 1. Pași.
 2. Un pachet de cărți de joc.
 3. Terminația “-ie”.
 4. Numele.
 5. Bucătar.
 6. Doctor.
 7. Litera M. 
 8. Umbra. 
 9. Uscate.
 10. Ceasul.

Teste de logică matematică 

Întrebări:

 1. Sunt un număr. Schimbă o literă din numele meu și devin două. Ce număr sunt?
 2. Ce crește, dar nu îți scade niciodată?
 3. Când Andrei avea 8 ani, fratele lui avea o jumătate din vârsta lui. Acum, Andrei are 14 ani. Câți ani are fratele lui?
 4. Folosind doar adunarea, poți să utilizezi 8 de 8, ca să ajungi la cifra 1.000?
 5. Ai 5 pere într-un coș, pe care trebuie să le împarți la 5 fete. Un măr trebuie să rămână în coș. Cum faci asta?
 6. A+B+C=D. A*B*C=D. Care sunt necunoscutele?
 7. Ce poți pune între 2 și 3, pentru ca rezultatul să fie mai mare decât 2, dar mai mic decât 3?
 8. Câte mere poți mânca pe stomacul gol?
 9. Ce cifră apare cel mai des între 1 și 100? 
 10. Alaltăieri aveam 25 de ani, iar anul viitor voi face 28 de ani. Când m-am născut?

Răspunsuri:

 1. Nouă. 
 2. Vârsta.
 3. 10.
 4. Sigur. 888+88+8+8+8=1.000
 5. Ultima fată va primi coșul cu ultimul măr. 
 6. A = 1, B = 2, C = 3, D = 6. 
 7. O virgulă, Cifra rezultată va fi 2,3. 
 8. Unul singur. Apoi, nu vei mai avea stomacul gol. 
 9. 1. Dacă numărătoarea ar fi fost până la 99, toate cifrele ar fi apărut în mod egal. Astfel, numărul 1 apare de 31 de ori. 
 10. Pe 31 decembrie și vorbește despre vârstă pe 1 ianuarie. 

Testele de logică înseamnă învățare prin joacă

Testele sau ghicitorile de logică pot fi distractive atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ele au rolul de a dezvolta abilitățile de analiză ale copiilor, dar și atenția față de un enunț. Pe lângă beneficiile legate de dezvoltarea creierului, testele de logică întăresc legătura părinte – copil, pentru că implică și timp petrecut împreună, dar și amuzament. 

Căutarea soluției pentru un astfel de test înseamnă folosirea abilităților de rezolvare a unei probleme, cât și gândirea critică, la o vârstă mică. De asemenea, acestea pot îmbunătăți limbajul și vocabularul copiilor, pentru că oferă perspective diferite asupra cuvintelor. Astfel, poți transforma o seară ploioasă, petrecută în casă, într-o ocazie de învățare și joacă, în același timp.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.