Aplicatia Tik Tok pentru copii: 4 pericole pe care trebuie să le știi

tik tok pentru copii | tik tok copii | ce este aplicatia tik tok

Este aplicatia Tik Tok pentru copii? Au ce să învețe de pe Tik Tok sau timpul pe care îl petrec acolo este timp pierdut? Ce influență are conținutul video de pe Tik Tok asupra copiilor și adolescenților? Care sunt pericolele la care un copil se expune pe Tik Tok?

În rândurile ce urmează, răspundem la toate aceste întrebări și oferim un ghid TikTok pentru părinți, bun de avut la îndemână încă de la primul contact al copilului cu mediul online. 

Ce este aplicația TikTok

Aplicația TikTok este o platformă de social media care a devenit tot mai populară în ultimul timp, în special în rândul copiilor și adolescenților.

„Este principala destinație pentru videoclipurile de scurtă durată pentru telefoane mobile. Misiunea noastră este să inspirăm creativitatea și să aducem bucurie.” spune chiar TikTok, pe pagina oficială. 

Cu toate acestea, adesea sunt semnalate probleme care pot afecta în mod direct copiii prezenți în mediul online. Colectarea datelor utilizatorilor sub 13 ani, prezența unor comentarii nepotrivite și setări neverificate de părinți care pot lăsa străinii să viziteze, comenteze și salveze conținutul publicat de cei mici sunt doar o parte din ele.

Ce tipuri de postări se publică pe TikTok

TikTok permite utilizatorilor să consume și să creeze videoclipuri scurte între 15 secunde și 10 minute. Videourile sunt personalizate cu diverse filtre, muzică și efecte. Conținutul prezentat unei persoane este bazat pe un algoritm bine pus la punct, adaptat preferințelor indicate de utilizator și conținutului care i-a plăcut anterior. Acesta poate varia de la știri, informații pertinente, la trenduri amuzante și provocări periculoase. Tot ce îți imaginezi că se poate spune și filma, găsești pe TikTok. 

Aplicația TikTok este populară în mod special în rândul grupului de vârstă 13-29 ani. Datele din Statele Unite arată că 32,5% dintre utilizatori au vârste cuprinse între 10 și 19 ani și 29,5% au 20-29 de ani. La nivel global, se presupune că majoritatea utilizatorilor TikTok sunt de vârstă preadolescentă.

tik tok pentru copii | tik tok copii | ce este aplicatia tik tok

De la ce vârstă se poate accesa Tik Tok pentru copii, conform aplicației

Conform termenilor și condițiilor TikTok, un utilizator trebuie să aibă cel puțin 13 ani, iar anumite funcții sunt restricționate celor care au sub 18 ani. Modul restricționat TikTok nu poate fi dezactivat de utilizatorii care au sub 18 ani. Totuși, copiii sunt prezenți peste tot în mediul online, iar pentru mulți restricțiile reprezintă un obstacol ușor de depășit. 

Pentru părinții care spun „Copilul meu nu stă pe TikTok, nu are voie, nu are acces.” avem vești. Sau mai degrabă o întrebare… Toți prietenii și colegii lor au aceleași reguli acasă și le respectă?

Adevărul este că cei mici sunt curioși și dornici să împărtășească cu prietenii lor ce văd pe internet. 

Conținutul creat pe această platformă devine viral, provocările sunt acceptate de tot mai mulți utilizatori, iar copiii își doresc să acceseze și chiar să creeze orice tip de conținut este la modă.

Tik Tok pentru copii este periculos ?

TikTok este acum una dintre cele mai populare aplicații din lume și cel mai vizitat website. În fiecare zi, mai mult de un miliard de videoclipuri diferite sunt vizionate pe TikTok. 

TikTok pune în fața utilizatorilor unele dintre cele mai populare videoclipuri care se potrivesc cu interesele lor și monitorizează activitatea, urmând să arate din ce în ce mai multe videouri pe placul lor. Iar dacă ai un copil care iubește pisicile, fii sigur că TikTok îi va arăta cât mai multe filmulețe cu pisici. Scopul e clar, cu cât un utilizator primește mai mult din ce îi place, cu atât va petrece mai mult timp în aplicație.

O parte din utilizatori ar putea spune că TikTok le citește gândurile deoarece aplicația prezintă în feedul lor exact ce își doresc să vadă. Rezultatul? Dependență de internet. În cele mai multe cazuri, copiilor le este  greu să realizeze când vine timpul să închidă aplicația deoarece cortexul prefrontal al creierului care vizează controlul impulsurilor și luarea deciziilor nu se dezvoltă complet până la vârsta de 25 de ani.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Dependența este însă doar unul dintre îngrijorările aduse de consumul conținutului de pe Tik Tok pentru copii. Multe dintre probleme încep să apară atunci când părinții întârzie să discute cu cei mici despre pericolele din mediul online, înainte ca aceștia să le întâmpine sau când accesul le este interzis fără explicații clare.

Top pericole pentru copiii care petrec timp pe TikTok

Tik Tok pentru copii este o sursă nelimitată de idei, distracție și pericole pe care nu ai cum să le ascunzi de copilul tău. Acest lucru este valabil într-o oarecare măsură și pe toate celelalte platforme social media, iar o soluție pentru siguranța online a copilului tău este educația. În primul rând, tu trebuie să știi cum arată internetul prin ochii lui și cum poți să discuți deschis despre absolut orice poate să vadă în mediul online. Mai jos prezentăm o parte din cele mai întâlnite situații neplăcute care pot apărea atunci când un copil nu este informat și învățat cum să se apere.

Pe Tik Tok copiii pot fi contactați de prădători

Aplicația permite utilizatorilor să contacteze pe oricine din lume prin mesaj direct, comentariu sau funcții precum Duet pe TikTok. Cât timp copilul tău are un cont, există și posibilitatea ca un străin să îl abordeze.

Mulți copii nu știu ce informații nu trebuie să distribuie pe internet 

Copiii pot fi ușor manipulați de străinii care își doresc să afle unde locuiesc, unde învață sau ce date au cardurile părinților. 

Cyberbullying pe Tik Tok este prezent și nu ține cont de vârstă

Conform unor statistici din 2022, dintre toate rețelele sociale, copiii de pe YouTube au șanse de 79% să fie hărțuiți, urmați de cei care folosesc Snapchat, procentul fiind de 69%, apoi TikTok – 64% și Facebook – 49%. Hărțuirea poate să vină sub formă de comentarii, mesaje private sau chiar filmulețe create special pentru a denigra. 

Provocările de pe TikTok pot pune copiii în pericol 

Cei mai mici dintre utilizatori sunt afectați fizic de provocări de pe TikTok precum moneda rusească sau balena albastră.

Cum poți să îți protejezi copilul de pericolele de pe TikTok

Interzicerea accesării acestor rețele de socializare nu este întotdeauna cea mai bună măsură, întrucât această decizie radicală nu va crea decât frustrare copilului tău. Se va simți nedreptățit, mai ales că prietenii sau colegii vor utiliza oricum această platformă.

Așadar, este important să discuți cu copilul tău despre prezența sa în mediul online, să îi explici la ce riscuri se expune, la ce să acorde atenție și să stabiliți de comun acord, un timp maxim de accesare a platformelor de socializare.

Pași pentru a securiza contul de TikTok al copilului tău 

  • Asigură-te că, atunci când își activează contul de TikTok, copilul tău completează vârsta corectă. Aplicația oferă o experiență limitată copiilor, unde pot urmări videoclipuri sau pot crea chiar ei conținut privat, fără ca datele lor să fie colectate de către companie.
  • Asigură-te că profilul copilului tău este privat. Conturile de Tik Tok pentru copii sunt publice atunci când le creezi, ceea ce înseamnă că oricine poate vedea videoclipurile tale, îți poate trimite mesaje și poate comenta. Îți poți ajuta copilul să activeze setările de confidențialitate, astfel încât doar persoanele cunoscute pot interacționa cu videoclipurile pe care le publică și le pot transmite mesaje.
  • Limitează comentariile – adesea, comentariile de pe Tik Tok pentru copii pot fi neadecvate. Restrânge grupul de persoane care poate comenta la postările copilului tău, activând setarea Friends only sau le poți dezactiva total.
  • Limitează timpul și conținutul neadecvat – Tik Tok pentru copii oferă posibilitatea de a limita timpul pe care copiii îl petrec în aplicație, la fel și conținutul video neadecvat. 
  • Folosește modul Family Safety – acesta conectează contul de TikTok al unui părinte cu cel al copilului și, odată activat, părintele poate gestiona timpul petrecut în aplicație. 
  • Arată-i copilului tău cum poate să reclame și să blocheze un utilizator pe TikTok – Pe pagina utilizatorului există un meniu de setări prezentat sub forma a 3 puncte, accesează meniul, iar acolo butoanele de report și block sunt prezente. Pentru a raporta un video urmează butonul de distribuire și apoi apasă pe cel de raportare.

Când copilul tău este îndrăgostit de ecrane, un pas bun pe care poți să îl faci este să îi prezinți că există posibilitatea ca și el să creeze fie videouri, fie aplicații precum TikTok, învățând la cursuri IT copii.

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Ce influență are Tik Tok pentru copii

Nici adulții nu scapă, însă copiii sunt afectați în mod special de efectele negative aduse de social media. 

  • Filtrele care fac ca utilizatorii să arate perfect pot duce la depresie în rândul celor mici sau la probleme ce țin de alimentație. 
  • Sfaturile oferite de diferiți așa ziși experți, nu sunt întotdeauna cele mai potrivite.
  • Provocările de pe TikTok sunt clar periculoase pentru copiii care le acceptă.

Important este să stai de vorbă, deschis, despre ce este real și ce nu pe internet și să îi recomanzi copilului tău să facă alegeri bune. 

Un canal de Tik Tok pentru copii pe care îl poate urmări în siguranță este Clubul de Tehnologie. Aici învățăm copiii cum să folosească timpul petrecut în fața ecranelor pentru a învăța programare și le prezentăm părinților jocurile și activitățile preferate ale celor mici. 

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.