Experimente distractive și educative pentru copii de toate vârstele

experimente pentru copii

La auzul cuvântului „învățare”, unii copii dau ochii peste cap și se gândesc la un proces plictisitor, poate chiar frustrant, din cauza metodelor tradiționale care încă se practică în unele instituții. Dar acumularea de cunoștințe noi nu înseamnă doar predare și memorare. Din fericire, jocurile și experimentele pot fi folosite ca tehnici alternative de învățare, fiind un mod mult mai plăcut de a descoperi lumea din jur. Astfel, de la vârste fragede, copiii testează limite, interacționează, explorează și caută soluții în mod creativ. 

Cum să începi un experiment prin joacă pentru copii

Atunci când intri în criză de idei și nu mai știi ce activități să născocești pentru a-i ține pe cei mici ocupați, experimentele distractive și educative vin în ajutor. Când participă la ele, urmărește copilul cu atenție, pentru că, în astfel de contexte, îi poți descoperi un talent ascuns care poate fi ulterior dezvoltat prin aprofundarea activității respective.

Orice ar încerca, aceste experimente pentru copii, făcute în joacă, pun bazele unei imagini pozitive de sine și consolidează relația cu părinții. 

Copiii își ating adevăratul lor potențial atunci când sunt fericiți, relaxați și siguri de încrederea și dragostea primită de la părinți. Timpul petrecut cu ei este unul valoros, iar noile abilități dobândite vor avea impact puternic asupra personalității lor.

Ca părinte, poți ghida copiii în tot ceea ce vor testa folosind o metodă științifică.

 • Dă-i copilului un creion pentru a nota informațiile sau roagă-l să-și înregistreze vocea.
 • Notează-le previziunile înainte de a începe experimentele. Întreabă: ce crezi că se va întâmpla?
 • Formulează o ipoteză.
 • În timpul experimentului, culegeți împreună date despre ceea ce se întâmplă.
 • Ce s-ar întâmpla dacă am încerca ____?

Urmează o serie de propuneri de experimente simple pentru copii, pe care puteți să le realizați împreună, sau doar să îi ghidezi în a le face ei singuri. Vor fi atât de captivați de rezultatul final, încât îți vor cere să repete experiența!

Experimente pentru copii cu lichide

Uneori copiilor le este greu să conecteze ceea ce știu despre știință cu lumea reală. Pentru a le arăta cum concepte abstracte despre care doar au auzit în trecere le influențează viața de zi cu zi, poți face câteva experimente pentru copii cu apă sau lichide, chiar acasă, în mediul lor. Cu ajutorul lor se pot descoperi fenomene chimice, culorile și multe altele într-un mod foarte la îndemână. Spre exemplu:

 • Folosește suc de lămâie pentru a obține o cerneală invizibilă care poate fi văzută doar atunci când este ținută lângă o sursă de căldură.
 • Folosește colorant alimentar și apă pentru a face un curcubeu mișcător și explorează modul în care combinarea culorilor primare dă naștere la culori secundare.
 • Schimbă modul în care un ou plutește sau se scufundă într-un pahar adăugând sare în apă.
 • Transformă laptele într-un material care acționează ca plasticul, folosind oțet alb.
 • Ai văzut vreodată fotografii cu punctul în care două oceane se întâlnesc, dar apa nu se amestecă? Acest experiment cu apă caldă și rece este similar, dar nu are nevoie de un întreg ocean! Umple cu cei mici două pahare aproape până sus cu apă rece. Adaugă câteva picături de colorant alimentar. Apoi umple alte două pahare cu apă fierbinte. Pune o bucată de carton peste un pahar cu apă rece, apasă ferm și apoi întoarce paharul cu susul în jos. Acest lucru ar trebui să creeze o închidere etanșă. Așează acest pahar deasupra unuia dintre paharele cu apă fierbinte. Asigură-te că cele două pahare sunt aliniate și apoi scoate ușor cartonul afară. Privește împreună cu copilul ce se întâmplă.

Experimente pentru copii cu electricitate 

Electricitatea statică este un subiect fascinant, mai ales pentru preșcolari. Se poate observa în timp real atunci când cineva își freacă neintenționat picioarele de covor, după care se atinge de un alt membru al familiei, producând un mic șoc accidental. 

Alte experimente pentru copii cu electricitate implică folosirea balonului și a părului. Dacă nu au făcut deja asta la petreceri, copiii vor fi uimiți. Freacă un balon de capul copilului sau lasă-l să o facă singur, și să-și vadă părul ridicându-se pe cap.

Un ultim experiment, foarte popular și pentru noi când eram mici, se realizează cu ajutorul unor bucăți mici de hârtie, o bucată de lână și o riglă. Întâi se rupe hârtia în bucăți mici, care se așează pe masă. Apoi se freacă rigla de bucata de lână cam de 20 de ori, pentru a se încărca cu energie statică. Astfel, atunci când rigla se plasează deasupra hârtiei, bucățile se mișcă. Dacă lovim rigla ușor de masă și încercăm iar să o punem deasupra hârtiei, aceasta nu va mai avea niciun efect. 

Experimente de tip vulcan pentru copii

experimente pentru copii stiintifice amuzante

Vrei să-i arăți copilului tău cum erupe un vulcan? Unul cu oțet și bicarbonat de sodiu este cel mai bun mod de a-i învăța despre reacția chimică dintre acizi și baze. Iată un ghid pas cu pas pentru a efectua experimentul (preferabil în curte). Ai nevoie de: 

 • 10 ml săpun de vase
 • 100 ml apă caldă
 • 400 ml de oțet alb
 • Colorant alimentar roșu
 • Pastă de bicarbonat de sodiu (umple aproximativ jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu, apoi umple restul cănii cu apă)
 • Un bidon de 2 litri gol

Combină oțetul, apa, săpunul de vase și 2 picături de colorant alimentar în bidonul gol. Folosește o lingură pentru a amesteca soluția de bicarbonat de sodiu în cană până când devine lichidă. Toarnă rapid amestecul de bicarbonat de sodiu în bidon și fă un pas înapoi pentru a observa rezultatul.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Dacă vulcanii de orice natură îi pasionează pe copii, încearcă să construiești și unul de nisip din următoarele:

 • Nisip
 • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
 • 2 căni de oțet
 • Pâlnie
 • Sticlă de plastic goală
 • Colorant alimentar roșu/portocaliu

Mai întâi, pune o sticlă de plastic goală într-o movilă de nisip. Apoi folosește o pâlnie pentru a adăuga niște bicarbonat de sodiu în recipient. Amestecă niște colorant alimentar cu oțet și toarnă compoziția în sticlă.

Juniorii vor fi uimiți de faptul că vulcanul erupe și revarsă lavă roșie. Ajută-i să înțeleagă știința din spate, punându-le întrebări și oferindu-le indicii. Dacă erai în căutare de idei de experimente pentru copii mici potrivite în sezonul estival, acesta este unul dintre ele, având la bază nisipul disponibil din plin la mare.

Experimente de fizică pentru copii

Joaca este o modalitate excelentă de a introduce copiii, sau copilul din noi toți, în lumea principiilor științifice fundamentale. Iată câteva idei de experimente pentru copii, bune de încercat acasă, care aparțin de domeniul fizicii.

Atenție! Pentru oricare dintre aceste experimente, este bine ca un adult să supravegheze copiii, să poarte mereu ochelari de protecție și, dacă lucrează cu foc, să aibă la îndemână un stingător.

Experimentul cu agrafele de hârtie

Majoritatea experimentelor gravitaționale nu necesită multe materiale. Pentru acest experiment vei folosi un băț, agrafe de hârtie și ață.

Mai întâi, leagă un capăt al unei bucăți de sfoară de o agrafă, în timp ce celălalt capăt se poate învârti în jurul bățului. Repetă încă de două ori, astfel încât bățul să aibă trei agrafe atașate. Ține bățul în aer, permițând agrafelor să atârne liber. Înclină bastonul înainte și înapoi.

După cum se vede, gravitația Pământului trage continuu corpurile și obiectele din jur spre centrul său. Chiar și atunci când tija este înclinată, atracția gravitațională a Pământului își exercită forța asupra agrafelor, trăgându-le drept în jos, spre Pământ.

Picătura de apă gravitațională

Următorul experiment necesită doar trei elemente:

 • Un pahar de hârtie
 • Apă
 • Un creion

Pe partea exterioară a paharului, aproape de fund, fă o gaură folosind un creion. Punând un deget peste gaură, umple cana cu apă. Scoate degetul din gaură. Ar trebui să descoperi că apa curge din cană într-un jet uniform și constant (dacă apa nu curge destul de lin, încearcă să faci o nouă gaură și umple paharul cu apă). Apoi, ținând degetul peste gaură, umple cana încă o dată cu apă. Aruncă paharul, scoțând în același timp degetul din gaură. Vei descoperi că, pe măsură ce acesta cade, din gaură nu curge niciun pic de apă.

Când ai ținut prima dată paharul în aer și ai scos degetul, gravitația a tras apa în jos spre Pământ, iar presiunea apei a forțat-o să iasă din gaură. Cu toate acestea, atunci când cana și apa au căzut cu aceeași viteză, nu mai există presiunea apei. Fără această forță, apa rămâne în interiorul paharului, deoarece gravitația le trage pe ambele către centrul său.

Distanța și greutatea

Următorul experiment necesită următoarele: 

 • Baloane colorate
 • Un scaun robust
 • Cronometru
 • Diverse articole de uz casnic

Adună obiecte de diferite greutăți și dimensiuni, cum ar fi o minge, o mașinuță sau o păpușă și un balon. Așează copilul în picioare pe scaun, în timp ce ține obiectele. Pe rând, roagă copilul să arunce fiecare lucru de la aceeași înălțime. Urmărește împreună cât timp îi ia fiecărui element să ajungă la sol.

Deși mulți cred că obiectele mai mari și mai grele vor lovi mai întâi Pământul, acest lucru nu este adevărat. Rata atracției gravitaționale a Pământului asupra tuturor obiectelor este aceeași, indiferent de greutate. Având în vedere absența rezistenței aerului, fiecare obiect ar trebui să ajungă la podea în același timp. Experimentul confirmă acest lucru?

Testarea legilor gravitației (sau sfidarea lor!) se poate face într-o varietate de moduri practice și distractive în casă și la școală. Aceste jocuri, experimente pentru copii, precum cele de mai sus sunt o modalitate potrivită de a-i determina să învețe și să pună întrebări importante despre lumea din jurul lor.

Experimente pentru copii cu săpun 

Îți mai amintești cum simpla folosire a săpunului care face clăbuci sub apă, atunci când se spălau pe mâini sau spălau vasele când erau mici, i-a ținut pe copii ocupați o vreme bună? Ei bine, acum pot învăța să folosească săpunul sau detergentul de vase la un alt nivel, găsindu-i întrebuințări mult mai complexe. Poate în acest mod, spălatul vaselor nu va mai fi o corvoadă, ci o activitate așteptată cu interes.

Experimentul laptelui

Laptele care-și schimbă culoarea este o activitate distractivă de făcut cu copiii de toate vârstele. Vei folosi:

 • Un castron de mică adâncime
 • Lapte
 • Colorant alimentar lichid
 • Bețișoare de urechi
 • Săpun lichid de vase

Se toarnă lapte într-o tigaie pentru clătite sau un bol de sticlă până se acoperă fundul. Se adaugă câteva picături de colorant alimentar lichid pentru a crea un model colorat. Înmoaie un bețișor în săpun de vase și atinge amestecul de lapte și colorant, apoi urmărește cum colorantul alimentar se îndepărtează.

experimente pentru copii stiintifice amuzante haioase

Experiment cu spumă 

Iată de ce vei avea nevoie:

 • 1/2 cană peroxid de hidrogen 6% (vândut în magazinele de produse de înfrumusețare sau online)
 • 2 lingurițe drojdie (1 pachet)
 • 3 linguri apă caldă
 • detergent de vase
 • colorant alimentar (opțional)
 • sticlă de plastic goală 500 ml
 • pâlnie
 • ochelari de protecție
 • tavă sau recipient pentru spumă

Aceștia sunt pașii:

Toarnă 1/2 cană de peroxid în sticla goală (peroxidul de hidrogen poate irita pielea și ochii, așa că asigură-te că ți-ai protejat ochii și pielea). Adaugă aproximativ 8 picături de colorant alimentar în sticlă (opțional) și aproximativ 1 lingură de săpun lichid de vase. Apoi amestecă-l puțin pentru a obține o substanță omogenă.

Într-o ceașcă separată, combină drojdia și apa caldă. Se amestecă timp de aproximativ 30 de secunde până când majoritatea cocoloașelor dispar. Acum începe distracția! Toarnă amestecul de drojdie în sticlă (folosind o pâlnie) și urmărește cum începe să se formeze spuma. Aceasta este doar apă, săpun și oxigen, așa că se poate atinge în siguranță, dar va fi caldă din cauza reacției.

Special la această spumă este faptul că fiecare bulă minusculă este umplută cu oxigen. Drojdia a acționat ca un catalizator pentru a elimina oxigenul din peroxidul de hidrogen, creând o mulțime de bule.

Experimente ce generează iluzii pentru copii

Explorările științifice se bazează pe curiozitatea naturală pe care copiii o au despre lumea din jurul lor. Adesea, aceste activități conduc la multe alte întrebări și descoperiri. Dintre acestea, concluzia că nu întotdeauna ceea ce vedem este ceea ce pare e una fascinantă. Iar asta se poate obține prin iluzii optice – ele te fac să percepi vizual imagini care sunt diferite de realitatea obiectivă.

Informația percepută de ochi și procesată mai apoi de creier nu corespunde cu sursa stimulului, ceea ce intrigă și captează curiozitatea copiilor, dar și a adulților.

Iluzii în oglindă

 1. Roagă copilul să se așeze în fața oglinzii de la baie, apoi să țină o oglindă de mână în fața sa, astfel încât să fie orientată și spre oglinda din baie. Întreabă-l câți „tu” vede. Probabil că va vedea mai mulți decât poate număra. Acest lucru se datorează faptului că oglinda de mână reflectă reflexia în oglinda de baie, care reflectă reflexia oglinzii de mână… și așa mai departe!
 2. Scrie alfabetul cu majuscule pe o bucată de hârtie și ține-o în fața unei oglinzi. Deoarece imaginea este inversată, majoritatea literelor vor fi pe dos – dar nu toate. Întreabă copilul dacă poate găsi și încercui cele unsprezece litere care arată normal. Aceste litere sunt simetrice pe verticală, ceea ce înseamnă că, dacă le-ai tăiat în jumătate, fiecare jumătate ar fi exact opusul („imagine în oglindă”) față de cealaltă jumătate. Vezi dacă poți să faci câteva cuvinte din acele litere și să le citești în oglindă – dar fii atent; doar pentru că literele apar corect nu înseamnă că vor fi în ordinea corectă. Există vreo modalitate de a scrie un mesaj care poate fi citit în oglindă? Încearcă să îți dai seama împreună cu copilul.

Aceste exemple se încadrează și la categoria de experimente pentru copii de grădiniță, fiind ceva diferit și plăcut la care pot asista. 

Iluzie optică pentru copii

Materiale necesare:

 • Carton sau hârtie groasă
 • Markere viu colorate
 • Foarfecă
 • Un recipient cu baza rotundă pentru a desena o formă de cerc
 • Șnur sau ață
 • Un șurub de mașină de 1/2 “x 1/8” și o piuliță care se potrivește
 • Caiet

Procedură:

Mai întâi vei construi o roată colorată care se învârte. Prima opțiune este de a folosi recipientul cu baza rotundă pentru a trasa un cerc cu un diametru de cel mult 15 cm pe o bucată de carton, care apoi va fi decupat.

Colorează cartonul într-o varietate de arcuri de cerc pentru a crea o roată colorată. Fă cu grijă 2 găuri mici, la aproximativ 1 cm una de cealaltă, în centrul roții. 

Trece o bucată de ață (aproximativ 45 cm) prin găuri și leagă-i capetele, astfel încât să formeze o buclă de sfoară care străpunge ambele găuri ale discului.

Împinge roata spre mijlocul buclei. Rotește șnurul în jurul fiecărui deget arătător și răsucește firul până când împletitura ajunge în dreptul roții colorate. Depărtează ușor degetele și roata ar trebui să se învârtă! Ce vezi?

O a doua metodă de a crea roata colorată care se învârte este prin construirea unui disc.

Pentru a obține un disc, fă-i o gaură mică exact în centrul roții. Împinge șurubul prin orificiu astfel încât capul șurubului să fie pe partea inferioară a roții. Strânge piulița până la disc. Acum rotește discul și notează rezultatul într-un caiet.

Experimente cu hârtie pentru copii

Realizarea avioanelor de hârtie poate fi un proces extrem de creativ. De la alegerea culorii hârtiei sau, mai bine, colorarea hârtiei în sine cu modele, imagini și desene, până la deciderea tipului și stilului de avion pliat, există mult spațiu pentru explorare creativă în această activitate.

Pentru a învăța să plieze un avioane de hârtie, copiii trebuie să fie capabili și dispuși să urmeze instrucțiunile. Ei pot fi suficient de maturi pentru a putea citi sau asculta instrucțiunile și parcurge pașii, dar trebuie să fie, de asemenea, răbdători să urmeze acești pași întocmai. Unii copii devin prea entuziasmați, o iau înainte și nu vor să aștepte să audă următorul pas. Acest lucru îi va face să rateze experimentul. 

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

În plus, depănarea pliului sau zborului avionului de hârtie este o lecție grozavă de rezolvare a problemelor pentru copii. De ce s-a prăbușit imediat avionul? De ce avionul surorii zboară mai departe decât al fratelui? De ce un avion este mai rapid decât celălalt? Ce modificări pot fi făcute pentru a corecta aceste probleme? Provoacă copilul să vină singur cu răspunsurile și atunci când nu poate, ajută-l să descopere.

În cele din urmă, copiii vor învăța despre forțele zborului: portanță, greutate, împingere și tracțiune. 

Cum funcționează ele? Aceste patru forțe trebuie echilibrate pentru ca un avion (de hârtie sau comercial) să poată zbura. În timp ce avionul de hârtie zboară prin aer, portanța îl ține sus. După ce dai avionului de hârtie un elan prin împingerea înainte cu brațul, forța de frecare din aer face ca avionul de hârtie să încetinească. Greutatea hârtiei, împreună cu gravitația, readuce viteza avionului de hârtie și îl aduce înapoi la sol.

Vestea bună este că nu este nevoie de nicio hârtie deosebită sau abilități speciale pentru a plia un avion de hârtie. Se poate folosi hârtie obișnuită, dar pentru cele mai bune rezultate trebuie urmărite cu atenție instrucțiunile când vine vorba de poziția simetrică a pliurilor și de realizarea unor cute ascuțite.

experimente pentru copii stiintifice amuzante haioase

Experimente pentru copii cu avioanele de hârtie

În această primă provocare, scopul este acuratețea. Avioanele de marfă din hârtie trebuie să demonstreze că pot zbura printr-o țintă cu succes.

Utilizează bandă adezivă pentru a marca o linie pe podea la 10m de ușa pe care o vei folosi pentru țintă. Întinde o bucată de bandă peste pragul ușii la aproximativ 1/4 din distanță față de partea de sus. Copiii trebuie să arunce avioane de hârtie încercând să zboare peste bandă și să nu se lovească de perete. Câștigătorul provocării este cel care este cel mai precis cu cel mai greu avion.

Mai poți încerca cu copiii acest experiment acasă. 

De ce ai nevoie: 

 • hârtie, 
 • creion, 
 • riglă, 
 • agrafe de birou.

Fă un experiment cu trei avioane de hârtie care se pliază exact în același mod, cu exact aceeași dimensiune a hârtiei. Ridică de la sol toate cele trei avioane și măsoară cât de departe merg. Ce se întâmplă dacă adaugi câte o agrafă la fiecare? Ce se întâmplă dacă adaugi 2? Sau 3? Notează rezultatele.

A treia provocare are ca obiectiv distanța de zbor. Utilizează bandă adezivă pentru a marca o linie de pornire pe sol sau pe podea. Stabilește, definind clar pe podea, în ce perimetru se încadrează jocul. Toți jucătorii încep cu aceeași greutate pe avioanele de hârtie și aruncă pe rând la distanță. Semnalează pozițiile de aterizare a avionului de hârtie cu un marker dacă sunt jucate mai multe runde. Câștigătorul provocării este cel care a aruncat avionul de hârtie pe cea mai mare distanță.

Experimente aparent imposibile pentru copii

Magia a fascinat adulții și copiii deopotrivă din cele mai vechi timpuri, însă până de curând nu era la îndemâna oricui. Iar prin oricui facem referire și la cei mici, care acum, cu ajutorul internetului, pot afla singuri cum să facă trucuri de magie etapă cu etapă.

Creioanele magice pentru copii

Un prim exemplu este cel al creionelor care dispar miraculos. Este ușor de făcut pentru că nu este nevoie de multă recuzită – doar o cutie plină de creioane de ceară, puțin scotch, o foarfecă și un cuțit.

Pentru început, se decupează o parte din cutie cât să se vadă în interiorul ei. Apoi se scot creioanele și se lipesc împreună cu ajutorul scotch-ului, urmând să fie tăiate pe jumătate și așezate înapoi în cutie. Atunci când se realizează magia, creionele trebuie ținute cu degetele  în dreptul părții decupate, pentru a se vedea ca și cum ar fi întregi. Cu cealaltă mână se acoperă cutia și se scutură, luând degetul de pe creioane. Ele vor aluneca în partea opusă, surprinzând publicul cu dispariția lor.

Experimentul pentru copii – mâinile pătate

Folosind în continuare creioanele cerate, copilul poate să se ofere să ghicească o culoare dintr-un set. Pentru asta, trebuie să stea cu spatele la persoana pe care vrea s-o uimească. Ținând mâinile la spate, îi va cere să aleagă un creion de o anumită culoare și să i-l dea în mână. Cel mic îl va pipăi și se va întoarce cu fața în timp ce se mâzgâlește puțin cu creionul pe unul din degete.

Cât timp rostește cuvinte magice și face gesturi grandioase cu mâna, el poate încerca să vadă de ce culoare s-a murdărit. În cele din urmă, îi va oferi răspunsul ca și cum l-a citit cu puterea minții și se va putea bucura de reacția stârnită.

Balonul care nu se sparge

Baloanele sunt adorate de copii, dar sunt fragile și riscă să se spargă. Dar dacă ți-am spune că nu este cazul mereu? Acest truc este perfect pentru o petrecere aniversară unde sunt multe decorațiuni, dar și un public numeros. 

Întâi se lipește o bucată de scotch de o parte și alta a unui balon, cât mai simetric posibil. Apoi se umflă și se găurește cu un ac subțire acolo unde e pus scotch-ul. Acesta nu se va sparge, spre uimirea tuturor.

Numărul din plic

Acest truc funcționează cu un voluntar. El/ea trebuie să noteze patru numere pe hârtie, numere a căror sumă va fi exact numărul din plicul magic. Cum este posibil?

Pentru început, în plic trebuie să fie scris dublul anului în care suntem. De exemplu, pentru 2022, numărul va fi 4044. Apoi, copilul roagă pe cineva din public să scrie anul în care s-a născut. Următorul număr trebuie să fie anul în care a fost un eveniment remarcabil în viața sa. După, e nevoie de vârsta persoanei. În cele din urmă, voluntarul trebuie să calculeze câți ani au trecut de la momentul ales.

Ca trucul să funcționeze, persoana mai face încă un pas: suma numerelor scrise pe hârtie. Vei observa că este numărul din plicul sigilat. Magic, așa-i?

Moneda care dispare

Moneda este un obiect nelipsit din repertoriul unui magician. Iată cum se poate face să dispară!

Pune un pahar cu gura pe o foaie de hârtie și desenează-i conturul cu creionul. Cercul desenat se decupează cu o foarfecă și apoi se lipește de gura paharului. Plasează paharul pe o altă foaie de aceeași culoare, pe care ai așezat și moneda buclucașă. Cu îndemânare, mișcă paharul peste monedă și fă-o să dispară pe sub cercul de hârtie. La final, dă paharul la o parte, descoperind moneda.

Trucul piperat

Realizat cu ingrediente disponibile în orice bucătărie, acest experiment magic îi va lăsa cu gura mască pe privitori. Începe prin a umple un vas cu apă și a presăra piper măcinat din plin. Invită pe cineva să separe piperul de apă, folosind doar degetele. Bineînțeles că acest lucru nu va fi posibil, dar tu cu ajutorul copilului vei reuși. Diferența o face faptul că vă veți da cu săpun pe degete înainte de truc. Astfel, piperul se va separa în momentul în care mâinile întâlnesc apa.

Unsprezece degețele

De data aceasta avem un truc fără recuzită, pentru că se folosesc doar mâinile. Scopul este de a convinge privitorul că sunt unsprezece degete la mână, cu argumente greu de combătut. Cu degetul de la mâna dreaptă se numără fiecare deget de la cea stângă cu voce tare: unu, doi, trei, patru, cinci. Se face la fel și la mâna cealaltă, continuând numărătoarea: șase, șapte, opt, nouă, zece. Apoi încerci din nou, de data aceasta numărând invers la mâna stângă: zece, nouă, opt, șapte, șase. Când se ajunge la mâna dreaptă, se observă că erau șase dincolo, și aici cinci. Total: unsprezece.

Calculatorul vorbitor de engleză

Un truc simplu, care se datorează mai mult unei imaginații bogate decât magiei, este cel al calculatorului cu care comunici în limba engleză. La fiecare întrebare a copilului (bine aleasă), el va răspunde în scris, pe dos! Uite cum:

Punctele zecimale vor afișa un spațiu. Dacă finalul unui cuvânt conține litera O, pune un punct zecimal după ea pentru a lăsa un loc liber. Reține și literele ce corespund următoarelor cifre: H= 4, E= 3, L=7, I=1, O=0, B=8, G=9.

Acum urmează alegerea întrebărilor. Prima dată este salutul – pentru a-l activa, pretinde că este nevoie să introduci codul 0.7734. Dacă întorci ecranul invers, vei vedea că asta afișează HELLO. Urmează etapa introducerilor. Pentru a-i afla numele, tastează 7718. Va afișa BILL. Pentru a ști care-i este ocupația, apasă 5508.918. Răspunsul lui va fi cel puțin amuzant: BIG BOSS. Și lista întrebărilor/răspunsurilor poate continua în funcție de imaginația fiecăruia.

Mașina de bani

Cine nu și-ar dori să știe acest truc?! Multiplicarea banilor este un act de magie de impact, stăpânit de toți magicienii, care poate fi reprodus la scară mică și de copii. Pentru asta e nevoie de două farfurii de carton, trei monede identice, bandă scotch, foarfecă și două pătrate din hârtie, puțin mai mari decât monedele. Lipsește pe spatele fiecărei farfurii pătratele din hârtie astfel încât să arate ca niște mici buzunare ce pot ascunde banii.

Pune o monedă în fiecare buzunar și lasă una pe farfurie. Ridică ambele farfurii astfel încât buzunarele să fie față în față. Ține una din farfurii deasupra celeilalte și dintr-o mișcare a încheieturii aruncă banul din buzunar pe cealaltă farfurie. Repetă mișcarea și cu prima farfurie cu care ai început. Așa-i că te gândești să faci trucul și la magazin?

Pe lângă crearea unor momente aparte, greu de uitat pentru spectatori, magia contribuie la dezvoltarea celor mici. Ea le:

 • dezvoltă creativitatea. Din momentul în care aceștia își dau seama că imposibilul poate deveni posibil, mintea lor va percepe realitatea înconjurătoare fără limite, dând frâu liber imaginației.
 • pune gândirea critică la încercare. Ce unii numesc magie este de multe ori rezultatul unor pași logici, iar procesul de învățare al trucurilor solicită concentrare, mai ales atunci când copilul vrea să deslușească misterul singur.
 • antrenează perseverența. Magie este atunci când totul pare supranatural și este făcut cu ușurință și îndemânare. Pentru asta este nevoie de multe repetiții și determinare.
 • îmbunătățește abilitățile de prezentare. De multe ori, spectacolele de magie implică prezența unui public numeros, chiar dacă el este format din familie și prieteni în cazul copiilor. Mijloacele de comunicare verbale și nonverbale devin astfel foarte importante și cu cât sunt mai exersate, cu atât vor fi mai convingătoare și captivante.

Experimente digitale pentru copii 

Pentru a-i familiariza pe copii cu posibilitățile lumii digitale, cea mai simplă și atractivă introducere este prin experimente digitale. Astfel, ei pot învăța abilități ce le vor prinde bine pe viitor, precum cunoașterea limbajelor de programare. 

Minecraft se numără printre cele mai populare jocuri video, pentru că îi captivează pe cei mici cu posibilitățile sale nenumărate, dar în același timp contribuie la educarea lor și îmbunătățirea performanțelor. Acest joc video de construcții dă acces la o lume din blocuri, unde nu sunt instrucțiuni și limite, dar sunt necesare cunoștințe de supraviețuire. 

Fiind recomandat pentru copiii de peste 8 ani, Minecraft este de multe ori prima lor experiență de joc video online, lipsit de violență și provocări prea dificile.

Concret, jocul ajută la:

 • acumularea de cunoștințe generale folosite la materii precum istoria, geografia, matematica;
 • dezvoltarea creativității, având frâu liber când vine vorba de a construi și explora;
 • antrenarea gândirii critice, atunci când trebuie să vină singuri cu soluții după evaluarea alternativelor;
 • folosirea imaginației spațiale atunci când construiesc;
 • creșterea autonomiei, luând decizii singuri și învățând din consecințele lor;
 • stimularea muncii de echipă prin modul multi-player;
 • exersarea citirii și scrisului, dar și a programării.

Desigur, ca orice joc virtual, acesta trebuie folosit în anumiți parametrii pentru a fi benefic. Specialiștii recomandă copiilor cu vârste de cel puțin 12 ani să petreacă maxim 2 ore pe zi în fața ecranului. Atât timp cât activitățile lor sunt variate și dozate echilibrat, iar pe lângă calculator, cei mici se joacă și altfel, ies la plimbare, fac sport sau merg la lecții de canto, actorie etc., cele 2 ore alocate Minecraft-ului nu reprezintă un pericol. 

Dacă vezi că un astfel de joc e de interes, dă-i copilului tău șansa de a folosi util timpul petrecut pe computer, introducându-l în tainele programării de la o vârstă fragedă. Code School Clubs oferă o gamă variată de cursuri, pentru a se plia pe vârsta și pasiunile participanților.

Cursuri SCRATCH pentru copii

Cursul de Scratch este perfect pentru a stârni curiozitatea celor neinițiați. Folosind blocuri vizuale, ei pot crea animații, jocuri și programe într-un mod distractiv. Învățarea prin joacă a conceptelor de bază ale programării, din care amintim variabile, condiții, bucle, funcții, constituie primii pași către o carieră de succes în domeniu. 

Cursuri ARDUINO pentru copii

Copiii se bucură enorm de ocazia creării propriilor jucării. Imaginează-ți ce încântați vor fi de a da viața unui robot care răspunde la diferite comenzi. Cursul de robotică ajută la dezvoltarea abilităților celor cu vârste între 12-16 ani, mărindu-și complexitatea pe măsură ce aceștia cresc. 

Cursuri PYTHON pentru copii

Te-ai întrebat vreodată ce stă la baza platformelor precum Spotify, Netflix, Youtube sau Google? Pentru a lucra și procesa un volum imens de date este nevoie de Python, un limbaj de programare complex, cu multe întrebuințări. Copiii interesați de inteligență artificială, IOT și Machine Learning vor fi fascinați de acesta. Iar pe termen lung, și mai bine plătiți dacă aleg să lucreze cu el. 

Cursuri C++ pentru elevi

Printre cele mai populare limbaje de programare pentru viteza și eficiența sa, C++ poate fi asimilat cu efort minim dacă este explicat direct de către specialiști. Având aceste baze, materia de la școală este mult mai ușor de înțeles, iar misterele algoritmilor de inteligență artificială, cât și a serverelor sau a rețelelor de telecomunicații, vor fi mai simplu de elucidat. 

Cursuri HTML + CSS pentru elevi 

Website-urile vor continua să fie indispensabile în lumea virtuală, iar copiii pot să le facă de la zero încă de pe vremea liceului. Cu astfel de cunoștințe, dobândite destul de ușor, ei câștigă independență financiară și pot alege să lucreze de oriunde. Cursul este gândit să demareze cu noțiuni introductive și continuă cu învățarea celor mai utilizate etichete (tag-uri) în HTML5.

Cursuri GRAFICĂ PYTHON pentru copii

Acest curs a fost conceput pentru cei care au participat la modulul Python și doresc să învețe în continuare bazele programării într-un mod vizual. Lecțiile distractive vor arăta cum se transformă liniile de cod cu ușurință în aplicații sau jocuri interactive. Datorită nivelului necesar de cunoștințe, este recomandat pentru cursanții între 12 și 16 ani.

Tu ce curs experiment alegi astăzi pentru copilul tău?

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.