Cum să faci o aplicație de la zero. Tot ce trebuie să știi

cum sa faci o aplicatie | creare aplicatie android | creare aplicatii mobile | cum faci o aplicatie | cum se face o aplicatie | creare aplicatii android gratis

Aplicațiile fac parte din viața tuturor celor care au telefoane mobile, tablete sau un computer. Chiar dacă nu ai apucat să îți instalezi niciuna, există pachete de aplicații care vin odată device-ul pe care îl folosești. E ușor de înțeles de ce mulți tineri, adolescenți, poate chiar copii își pun întrebarea “Cum să faci o aplicație, chiar dacă ești începător?”

Potrivit Forbes, există 8,93 de milioane de aplicații, dintre care 1.180.314 disponibile în Google Play și App Store. Utilizatorii au descărcat aplicații de 200 de miliarde de ori și au cheltuit 120 de miliarde de dolari în magazinele aplicațiilor, doar în 2019. Cu atâtea aplicații mobile pe piață, e natural ca utilizatorii să se gândească că pot deveni și ei creatori din consumatori și că pot veni cu o idee unică, de succes. 

De ce vor copiii să afle cum se face o aplicație

Potrivit unui studiu efectuat în 2020, tehnologia face parte din viața copiilor și este chiar și motivul principal care îi face pe părinți să spună că este mai greu să te ocupi de un copil acum decât era în urmă cu două decenii.

Un copil pasionat de tehnologie nu știe doar care sunt cele mai populare aplicații, știe și cum să caute în magazinele online și să instaleze una. Dacă faci parte din categoria părinților de copii pasionați de tehnologie, atunci acest articol este pentru tine! 

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Tehnologia are marele avantaj de a-i pregăti pe copii pentru viitor. Rolul aplicațiilor educative aici este că le oferă copiilor o formă unică de conținut online, personalizată în funcție de vârstă, domenii de interes și îi ajută să dobândească abilități tech, dacă ei aleg nu doar să consume aplicații, ci să le și creeze. 

Pasul următor pentru un copil pasionat de tehnologie, după consumul aplicațiilor, poate fi chiar dezvoltarea aplicațiilor mobile. Astfel, poți observa cum copilul tău învață fie să dezvolte o versiune mai completă a unei aplicații care îl nemulțumește, fie să vină chiar cu o idee nouă pe piață.

Ce este o aplicație

Fie că este mobilă sau web, o aplicație este un program dezvoltat ca să rezolve sarcini specifice, altele decât cele care au legătură cu operarea computerelor. De obicei, ele sunt destinate a fi folosite de către utilizatori sau companii. 

Aplicațiile mobile pot fi folosite pentru învățarea unei limbi străine, jocuri online, playere de muzică, editoare de fotografii și nu numai. Multe sunt rapide, stabile și pot fi construite cu ajutorul mai multor limbaje de programare, cum ar fi Java, Python sau C++.

Aplicațiile web sunt, de obicei, mai complexe, cum ar fi un software de contabilitate sau un arhivator de date. Ele nu se descarcă și nu ocupă memoria computerului, însă funcționarea lor depinde de cea a browserului web. 

Există și aplicații – hibrid, ce funcționează atât pe telefonul mobil, cât și pe web. Ele sunt, de fapt, aplicații web făcute să arate ca o aplicație de mobil. Sunt adesea folosite fie ca teste pentru o aplicație mobilă, fie preferate în zonele cu viteză mică de conectare, pentru că sunt rapide. 

Categorii de aplicații

Aplicațiile mobile existente în prezent pot fi împărțite în mai multe categorii:

 1. Stil de viață: artă, sport, călătorii, nutriție.
 2. Rețele sociale sau aplicații de vorbit cu prieteni ori necunoscuți din online.
 3. Utilitare: memo-uri, calculatoare, lanterne, aplicații despre vreme ori trafic.
 4. Divertisment: jocuri, aplicații cu glume.
 5. Pentru productivitate: liste de organizare, instrumente de ajutor pentru nevoi specifice lucrului.
 6. Informative: aplicații de știri generale sau care aduc informații dintr-un domeniu specific.
În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Beneficiile creării de aplicații mobile pentru copiii care învață să programeze

 • Gândire computațională → Copilul poate să analizeze o problemă și să o divizeze în pași atât de clari încât un computer i-ar înțelege.
 • Gândire strategică → Dezvoltarea unei aplicații implică o construire a unei hărți cu acțiuni și pași care duc la rezolvarea unei probleme sau a unei părți din ea. Această gândire strategică este utilă chiar și pe termen lung, în mediul profesional.
 • Gândire logică → Fiecare comandă dintr-o aplicație duce la o acțiune unică. Altfel spus, are consecințe. Faptul că micul programator gândește pas cu pas o aplicație îi stimulează gândirea logică și îi dezvoltă perspectivele, felul de a înțelege lucrurile. 
 • Anticipare → Prin faptul că va construi o hartă a călătoriei viitorilor utilizatori ai aplicației, copilul tău își dezvoltă abilitatea de a anticipa mișcările celorlalți și va înțelege, astfel, ce nevoi are publicul interesat de ideea lui.
 • Rezolvare a problemelor → Pe parcursul creării aplicației web, de Android sau iOS, pot apărea probleme sau bug-uri pentru care micul dezvoltător va trebui să găsească o soluție. 
 • Educație IT → Limbaje de programare, algoritmi, acțiuni specifice. Sunt atâtea noțiuni utile pe care cel mic le va învăța! Pe lângă acestea adaugă și modul de rezolvare a problemei care a constat chiar în ideea aplicației.

Cum să creezi o aplicație în 5 pași, împreună cu copilul tău

Dacă copilul tău abia așteaptă să vadă numele unui proiect propriu în Google Play sau App Store, poate că este pregătit să înceapă lucrul la viitoarea sa aplicație. Iată cum va reuși să facă o aplicație în câțiva pași. Sau să înțeleagă procesul de dezvoltare și construcție a aplicației și, apoi, să încerce de oricâte ori își dorește, până va fi mulțumit de rezultat.

Totul începe de la o idee

Fiecare produs digital, cum este o aplicație, are un rol și ajută un segment de public la rezolvarea unei probleme, fie ea chiar și plictiseala, lipsa distracției. Înainte ca cel mic să afle cum să facă o aplicație mobilă, are nevoie să știe cum va fi acea aplicație. În această etapă, el are nevoie să răspundă la câteva întrebări:

Care este problema pe care o rezolvă aplicația? Poate că ceilalți copii sau tineri au nevoie de informații pe un subiect care îl pasionează pe copilul tău. Sau poate că vor să se distreze, iar micuțul tău se pricepe la amuzament. Ori, poate că a descoperit un subiect tratat de aplicații prea complicat și crede că o poate face mai simplu. Pe scurt, de ce vrea să facă copilul tău o aplicație sau poate chiar un joc? 

Răspunsul la această întrebare îți va ajuta copil să dezvolte ideea, conceptul aplicației.

Cine are nevoie de acea aplicație? Care sunt acei oameni care ar folosi aplicația și ar simți că, într-adevăr, le este utilă? Fiecare aplicație are un public, pe care copilul tău îl poate găsi în joacă. Pot fi prietenii lui și se poate gândi cum ar face aplicația interesantă pentru ei. 

Ce le place prietenilor lui? Această întrebare îl va ajuta pe copilul tău să își dea seama cum ar vrea să arate aplicația și ce e mai important – poate viteza ei, formulările scurte sau multe detalii. 

Cum se dezvoltă ideea aplicației

Odată ce copilul tău a identificat o nevoie a unui public pe care o poate rezolva printr-o aplicație, poate intra în detalii. 

Practic, va pune pe foaie planul întregii aplicații – ce mesaj arată la pornire, de câte comenzi are nevoie pentru răspuns, cât de complex este răspunsul, dacă are nevoie să ia în calcul anumite informații ca să ofere o soluție, cât de des e nevoie să intre utilizatorii în aplicație și ce vor afla nou de fiecare dată.

Aceasta este harta aplicației, pe care copilul o va urma, de îndată ce începe să o construiască. 

Crearea aplicației Android, iOS sau web

Ca să construiască o aplicație, copilul tău are nevoie de instrumente. Așa că prima acțiune din acest pas este chiar să caute o platformă care îl va ajuta să construiască arhitectura aplicației – fiecare element care o ajută să funcționeze și ce rol va avea acesta în întreg. 

Dacă adolescentul sau copilul tău este încântat de cum se face o aplicație mobilă sau web și vrea să învețe cum se construiește de la zero, îți recomandăm să îl înscrii la cursuri de programare! Astfel, poate învăța cum să folosească C++, HTML, CSS, chiar și Python, un limbaj de programare preferat de mulți dintre cei pasionați de IT. 

În lista de mai jos poți descoperi câteva dintre cele mai cunoscute platforme pentru care nu ai nevoie de cunoștințe de programare!

 • Bubble este cunoscută în rândul pasionaților de aplicații mobile, are multe șabloane de la care poți porni și are un conținut dinamic. Este gratuită pentru o perioadă limitată de timp și poate fi ideală pentru un copil începător, care își dorește să exerseze, să afle mai multe despre tehnologie și aplicații. 
 • Adalo este flexibilă, distractivă. Specialiștii în IT o privesc ca pe o investiție capabilă pentru cei care doresc să își dezvolte startup-uri.  
 • Bravo Studio este o platformă concentrată pe aplicații mobile ce pot fi, apoi, publicate în magazinele digitale de specialitate. Plusurile sale cele mai mari țin de designul profesionist al aplicației dezvoltate acolo.
 • GoodBarber este una dintre cele mai ușor de folosit platforme de construit aplicații. De asemenea, este potrivită pentru aplicațiile de ecommerce. 
 • UI Bakery este potrivită pentru aplicațiile făcute în echipă, care sunt ușor de distribuit în siguranță. Copiii pasionați de tehnologie se pot bucura de opțiunea de a folosi și JavaScript în dezvoltarea aplicației.

Iată câteva platforme de creare aplicații Android gratis, populare printre programatori! 

cum sa faci o aplicatie | creare aplicatie android | creare aplicatii mobile | cum faci o aplicatie | cum se face o aplicatie | creare aplicatii android gratis

Thunkable este platforma ideală pentru copii cu vârste de 9 – 16 ani, dar și pentru începători într-ale tehnologie. Folosește programarea prin blocuri și este distractivă pentru copii.

Vrei ca micul tău programator să învețe singur cum să creeze o aplicație? Îl poți înscrie la atelierul gratuit Thunkable

Copiii pasionați de limbaje de programare mai complexe pot alege dintre opțiunile de mai jos. 

Alpha Anywhere este rapidă, potrivită pentru aplicații Android, iOS și web și folosește o tehnologie prin care poți alege limbajele de programare dorite, între JavaScript și HTML. Are și funcții utile și ușoare pentru copii, precum drag and drop

Dezvoltată de Adobe, PhoneGap e apreciată pentru că poate face, folosind un singur proiect, o aplicație – hibrid ce se adaptează la telefon, tabletă și computer. Folosește CSS, HTML și JavaScript. Este ușor de testat și are o metodă simplă de a integra mai multe librării sau baze de date de care ar putea nevoie aplicația ca să funcționeze.

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Ionic este o platformă ce permite crearea aplicațiilor hibrid și este utilă mai ales pentru cei ce își doresc un produs digital interactiv. Folosește HTML, CSS și JavaScript, dar are și AngularJS integrat, pentru cei care vor să creeze o aplicație de comerț online. 

Microsoft Xamarin utilizează doar limbajul C# și are integrată platforma Xamarin Test Cloud, care ajută dezvoltatorii să își testeze aplicația pe circa 2.000 de telefoane mobile. 

Detaliile aplicației fac diferența

Odată ce structura sau arhitectura aplicației este pregătită, copilul tău poate să descopere care sunt detaliile care vor face ca proiectul lui să fie unul impecabil și care îl vor diferenția față de celelalte deja existente pe piață. Iată câteva recomandări despre cum creezi o aplicație care să funcționeze perfect!

 • Există aplicații gratuite, contra cost și hibrid, cunoscute și sub denumirea de freemium. Poți alege, împreună cu copilul tău, această opțiune și, astfel, îl poți încuraja să se gândească ce ar putea să le ofere utilizatorilor aplicației, în timp ce își construiește proiectul de care e pasionat. 
 • Prima versiune a aplicației are întotdeauna nevoie de testare. Încurajează-ți copilul să testeze, să aleagă câțiva apropiați pe care să-i roage să îi testeze aplicația și să-i ofere o părere. Există inclusiv site-uri de testare a aplicațiilor în timp real, contra cost. 
 • Dacă copilul tău se întreabă cum să faci o aplicație Android și cum să faci o aplicație iOS, puteți alege o platformă dintre cele de mai sus, prin care poate obține o singură aplicație, compatibilă cu ambele sisteme de operare sau chiar și cu Windows, ca să poată funcționa și de pe computer.

Publicarea și promovarea aplicației

Cerințele pentru publicarea unei aplicații pe Google Play și AppStore diferă, însă au câteva elemente comune. Cum să faci o aplicație mobilă care să fie publicată în magazinele de specialitate, împreună cu copilul tău? Urmează indicațiile de mai jos!

 • Trebuie să aibă un nume unic, un logo, o grafică și descrieri scurte și lungi (80 de caractere și 4.000 de caractere).
 • Copilul tău are nevoie să furnizeze fotografii de tip screenshot din aplicație (peste 5 pentru AppStore, pentru iPhone și iPad).
 • Google Play cere $25 pentru publicarea unei aplicații, în timp ce costul publicării unei aplicații în AppStore e de $99. Acest tarif se cere o singură dată.

Google Play cere o politică de confidențialitate a datelor și accesul utilizatorilor la recenzii. În același timp, AppStore mai cere date despre autorul aplicației, un cont de testare și o demonstrație că aplicația este compatibilă cu smartphone-urile iPhone.

Lansarea aplicației poate fi un moment unic pentru copilul tău, în care ideea lui a prins viață și are oportunitatea să devină populară în rândul celor interesați. Totuși, aplicația are nevoie și de promovare. Așa că îi poți recomanda copilului tău să învețe cum să își facă un site sau cum să creeze un blog ori o pagină de social media, ca să își promoveze ideea. 

Iată ce idei a avut Briana, cursantă Code School Clubs, care a decis să își construiască singură un site de recenzii de cărți, în română și engleză și să îl promoveze!

Cum să faci o aplicație de telefon? E simplu, când ești pasionat de tehnologie

Pentru un copil, dezvoltarea unei aplicații poate însemna un proces distractiv, mai ales dacă este entuziasmat de ideea sa și pasionat de tehnologie! 

Care este beneficiul acestui proces pe termen lung? Îi poate deschide copilului tău drumul către o carieră în tehnologie, o meserie de viitor pe care o va urma cu plăcere deoarece, pentru el, procesul de învățare poate fi unul distractiv.

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.