Cum să faci un joc. Mic ghid pentru mici programatori

cum sa faci un joc | cum sa faci un joc video | programe de creat jocuri

Te-ai gândit vreodată cum ar fi ca micul tău gamer să aibă propriul joc, gândit și construit de el? Sau cum ar fi dacă ar deveni creator de jocuri și să aibă o carieră în programare, pornind de la mici proiecte distractive? Hai să descoperim cum să faci un joc împreună cu copilul tău și cum să îl sprijini în drumul prin lumea tehnologiei!

E simplu să înveți cum să faci un joc video?

Lumea jocurilor video poate părea fascinantă pentru copii și tineri. Însă nu numai ei sunt implicați în dezvoltarea de jocuri. Potrivit statisticilor Newzoo, în 2020 existau 2,69 miliarde de dezvoltatori de jocuri în lume, iar numărul lor continuă să crească. Dintre aceștia, cei mai mulți au o carieră în industria jocurilor între 35 și 49 de ani, spune platforma Statista. Dar drumul lor începe, desigur, încă de când descoperă programarea.

Club de Tehnologie și Programare pentru copii!

Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs

Dacă copilul tău este pasionat de jocuri, iată că își poate transforma hobby-ul într-o rampă de lansare pentru o viitoare carieră! Cum? Creând un joc funcțional, pe care îl va putea trece în portofoliu.

Dacă te întrebi cum se face un joc pe calculator, atunci răspunsul este unul simplu – prin programare. În același timp, construcția jocului mult visat poate să îl ajute pe copilul tău să învețe programare cu ușurință și să fie entuziasmat de cunoștințele pe care le acumulează și care îl ajută să îmbunătățească micul său proiect. În plus, copilul tău poate alege dintre mai multe platforme pe cea pe care o va folosi, astfel încât procesul de învățare să fie unul cât mai simplu și rapid. 

Ce i-ar oferi copilului tău o carieră în dezvoltarea de jocuri video?

Potrivit unui studiu dezvoltat de Game Developers Association, (IGDA), 70% dintre dezvoltatorii de jocuri sunt angajați cu normă întreagă, în timp ce 15% au contracte pe proiecte, iar alți 15% sunt lucrători independenți.

Indiferent dacă vorbim de companii sau nu, industria jocurilor video înseamnă lucru pe bază de proiect. Altfel spus, angajații au libertatea de a experimenta și învăța cât mai multe, în funcție de ce își doresc să obțină. Sună interesant? Iată câteva trăsături ale comunității profesionale de dezvoltatori de jocuri:

 • Dezvoltatorii de jocuri lucrează în strânsă colaborare cu cei care se ocupă de cum arată jocul, partea sa artistică, cum ar fi artiști vizuali, ingineri audio sau animatori, dar și cu cei care au grijă ca experiența utilizatorului în joc să fie unică.
 • Pentru a înțelege fiecare aspect al proiectului sau jocului în curs de construcție, dezvoltatorii folosesc un jargon de IT, cu termeni care îi sunt utili copilului în mai multe domenii legate de programare, pe viitor. 
 • Dezvoltarea unui joc îl învață pe copilul tău cum să personalizeze o experiență în funcție de acțiunile jucătorului și, dacă dorește să creeze un joc complex, cum să folosească inteligența artificială în construcția proiectului.
 • Lucrul la dezvoltarea unui joc oferă independență și libertate de mișcare celui care îl creează. De la povestea jocului și până la acțiunile care îl ajută pe jucător să câștige, creatorul își poate folosi imaginația din plin.
 • Dezvoltatorii de jocuri au avantajul de a afla înaintea tuturor celorlalți care va fi următorul posibil joc popular pe piață.

Cum să-ți faci propriul joc: 5 pași esențiali

Crearea unui joc video poate fi distractiv, atunci când ai un copil pasionat de tehnologie și jocuri. Fie că dorește să creeze o versiune diferită a jocului său preferat sau are o idee pe care vrea să o pună în practică, cel mic are de urmat câțiva pași pentru ca proiectul său să se bucure de succes, chiar și în fața părinților ori colegilor. Iată ce poate să facă!

În doar câteva luni, copilul tău învață să programeze.

Descoperă cursurile care ajută copiii să fie pregătiți pentru viitor

Găsește ideea

Ideea poate porni ca ”vreau să fac un joc care…”. De aici încolo, copilul tău își poate da frâu liber imaginației și se poate gândi la cum va arăta jocul său, ce vor face jucătorii ca să câștige și care va fi povestea jocului. Orice joc are o poveste și personaje. 

Aceasta e una dintre cele mai distractive etape, momentul când micul tău gamer se gândește dacă personajul principal va fi un dragon albastru, un băiețel studios, un cățel ce pornește la drum sau orice alt personaj îi place. Acum copilul tău va decide și ce fel de joc își dorește, fie că este un puzzle, o cursă cu mașini, un joc de aventuri, unul de strategie sau are o altă idee. 

Dezvoltă povestea

Această etapă este una a creativității. Copilul tău poate face scenariul jocului, stabili ce are de făcut jucătorul, alege premiile, numărul de niveluri, tot ce ține de elementele pe care el le întâlnește într-un joc. Un copil pasionat de gaming va ști ce îl atrage pe el la un joc, ce face utilizatorul să se întoarcă. El va ști chiar și ce consideră plictisitor și nu ar vrea să se regăsească în proiectul lui.

Această poveste scrisă va fi, practic, harta după care se va ghida cel mic în construcția jocului. Știind deja finalul poveștii la care vrea să ajungă cu proiectul, nu va face schimbări majore pe măsură ce dezvoltă jocul.

cum sa faci un joc | Cum sa faci un joc video | Cum sa faci un joc in C++ | Cum sa iti faci propriul joc | Cum sa faci un joc pe Android | Cum sa faci un joc pe PC | Cum sa faci un joc pe Scratch | Cum sa faci un joc pe roblox
Cum sa faci un joc pe unreal engine 
Cum faci un joc pe calculator | Cum sa faci un joc in code blocks | Cum sa faci un joc in java | Cum sa faci un joc in visual studio notepad cmd | Cum sa faci un joc cu python | Programe de creat jocuri

Construiește jocul

Dezvoltarea unui astfel de proiect poate fi distractivă atât pentru copiii care știu programare, cât și pentru cei care pătrund în tainele tehnologiei. Dacă vrei ca cel mic să învețe IT în timp ce dezvoltă un joc, îl poți înscrie la cursuri de programare potrivite pentru vârsta lui! 

Iată povestea lui Robert, băiatul de 11 ani care și-a creat propriul joc video!

Printre cele mai populare limbaje de programare pentru jocuri se numără HTML, C#, C++, Python. Există și platforme de programare prin coduri, cum ar fi Scratch, pentru cei mai mici pasionați de tehnologie. 

Da, în această etapă, copilul construiește virtual fiecare pas din joc. Alege ecranul de debut, mecanismul jocului, obstacolele și provocările jucătorilor, nivelurile de dificultate, dar și cum va reuși jucătorul să treacă de fiecare nivel. 

Testează

E gata jocul? Sigur, în prima sa formă. Etapa de testare înseamnă că nu doar copilul tău se joacă. Te poți oferi și tu să testezi jocul sau îl poți ajuta să aleagă apropiații care descoperă noul proiect și oferă feedback și recomandări.

Orice joc are nevoie de o perioadă de testare și un număr de testeri, care apoi vin cu concluzii despre experiența lor în joc. În funcție de cum decurge experiența în joc, poți afla dacă cel mic a creat un joc educativ sau unul distractiv, cât de bine a conturat un personaj și cum arată călătoria sa de-a lungul nivelurilor.

Practică și îndrumare în programare pentru copii!

Totul începe cu o oră demo GRATUITĂ alături de un trainer

Pe scurt, cel mic se joacă și observă unde există erori, cunoscute și sub numele de bug-uri, pe care poate să le repare. Copilul poate alege câțiva apropiați care să se joace și să îi spună ce observă. 

Alege ce vei face cu jocul

Cel mic poate alege să facă jocuri pentru PC sau telefonul mobil, poate alege dacă se joacă online, pe un anumit site sau se pot descărca. Aceste opțiuni îl pot învăța pe copilul tău să gândească în perspectivă și să ofere un scop proiectului la care lucrează.

Dacă micul tău gamer alege ca jocul să nu fie un proiect personal, ci să-l publice, atunci jocul are nevoie de promovare, ca să îl poată descărca și ceilalți utilizatori. Cel mic ar putea să documenteze procesul creației jocului și să folosească înregistrările pe care le poate face într-un vlog dedicat poveștii proiectului. Iată cât de simplu e să învețe cum să fie un vlogger de succes

Cum pot dezvolta jocuri micii programatori

Copiii pasionați de tehnologie au în față un viitor pentru care pot începe să se pregătească oricând, în joacă. Potrivit unui studiu efectuat de Code.org, 71% dintre joburile noi în STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) vin din zona computerelor. Iar aceste date se referă la prezent. 

Code.org este și platforma care organizează evenimentul internațional Hour of Code – o oră în care toată lumea, simultan, programează. În România, evenimentul este organizat anual de Asociația Adfaber și susținut și de Code School Clubs. 

Hour of Code le oferă gratuit copiilor de toate vârstele activități prin care pot să programeze în joacă. Iată ce pot crea copiii, în timp ce se distrează!

Cum poate cel mic să creeze cunoscutul joc Flappy Bird

Fetele pot programa alături de simpatica Elsa din Frozen

Copiii pot construi puzzle-uri CodeCombat

Tehnologia este în continuă mișcare. Este posibil ca, prin jocul pe care îl dezvoltă acum, copilul tău să descopere că este atras de lumea programării și că și-ar dori să aibă o astfel de activitate pe termen lung. În acest caz, ce început poate fi mai potrivit decât chiar pasiunea sa pentru jocuri?

Începători: Cum să faci un joc pe Scratch

Să creeze un joc în Scratch va fi o adevărată distracție pentru copilul tău! Scratch este cel mai potrivit limbaj de programare pentru începători. De ce? Platforma prezintă principiile de funcționare ale programării (orice acțiune are nevoie de o comandă și orice variabilă poate duce la o altă acțiune), însă folosește blocuri de cod. Scratch folosește culorile pentru a face totul ușor de înțeles. 

Iată o mostră din ce poate face chiar micul tău programator în Scratch!

Așadar, ca să creeze propriul joc în Scratch, copilul tău are nevoie doar să-și facă un cont pe platformă, să deschidă un nou proiect și să dea frâu liber imaginației. 

Programarea prin blocuri în Scratch este potrivită copiilor de 6 – 9 ani. Copilul tău poate descoperi Scratch chiar la Code Schol Clubs, alături de traineri specializați. 

Începători: Cum să faci un joc pe Roblox

Roblox este o platformă de jocuri video populară în rândul copiilor din clasele primare. Ce oferă diferit față de orice altceva disponibil pe internet? O mulțime de jocuri. Potrivit EarthWeb, în acest moment există peste 40 de milioane de jocuri pe Roblox accesate de copii.

Platforma oferă și Roblox Studio, un site gratuit, legat de cel principal, prin care copilul tău poate construi jocuri folosind programarea prin coduri. Ce pași are de urmat:

 • Începe un proiect nou și alege un șablon. BasePlate este unul dintre cele mai complexe.
 • Folosește piesele care apar, le redimensionează și adaptează astfel încât să construiască elementul de la care pornește jocuri. Adaugă comanda și începe!

Începători: Cum să faci un joc pe Android

Preadolescenții care abia fac cunoștință cu tehnologia au numeroase opțiuni să creeze jocuri. Iată câteva programe pe care pot învăța să le folosească chiar la Code School Clubs:

 • Thunkable → Potrivită de la 9 ani, platforma folosește programarea prin blocuri, un mod prin care poate să descopere principiile și mecanismele codării.
 • App Inventor → Copiii care vor să construiască jocuri disponibile ca aplicații pentru mobil pot folosi App Inventor. 

Intermediari: Cum să faci un joc pe Unreal Engine

Unreal Engine funcționează pe Windows, macOS și Linux. Este preferat de către dezvoltatori pentru jocuri 3D și folosește C++ și Blueprint. Blueprint este un limbaj de programare vizuală, construit în C++. Acesta e mult mai ușor de învățat, mai ales pentru copiii care vor să vadă exact cum arată și ce face jocul lor, în loc să deducă din codare.

Platforma a apărut în 1998, iar în prezent este cunoscută pentru faptul că oferă multe detalii vizuale și se învață ușor. Este adesea folosită și de către cei care vor să creeze jocuri pentru PlayStation și Xbox. Mai mult decât atât, jocurile Fortnite, Dragon Ball FighterZ și Tetris Effect au fost create în Unreal Engine.

 • După crearea unui cont și instalare, copilul tău poate deschide un nou proiect și, apoi, alege categoria de Jocuri.
 • Copilul tău va alege dacă să creeze un joc de la zero sau să folosească un șablon destinat unei categorii de jocuri. De exemplu, puzzle, cu elemente care zboară sau cu vehicule. Apoi, va avea de ales dacă dezvoltă un proiect în C++ sau Blueprint și dacă vrea o grafică de calitate sau simplistă, de tip animație.
 • Primul ecran este esențialul jocului. Acolo, cel mic poate construi povestea. Va alege cine sunt actorii și ce fac ei în acel moment și în ce constă decorul.
 • Ultima și cea mai importantă etapă este momentul când cel mic adaugă script-ul Blueprint sau C++, pentru ca jocul să prindă viață.

Unreal Engine are și o opțiune de ajutor, cunoscută ca ”pălăria albastră”, care le oferă tutoriale celor care vor să creeze jocuri.

Avansați: Cum să faci un joc în C++

Iată care sunt pașii de urmat pentru un copil care își dorește să creeze un joc video în C++, unul dintre cele mai folosite limbaje de programare existente. 

 1. Alege o librărie multimedia. Unele dintre cele folosite de către specialiști în prezent sunt SMFL, SLD și Allegro. Librăriile conțin imagini și sunete create de dezvoltatori de jocuri. 
 2. Construiește un motor. Motorul este scheletul jocului, modul în care acesta va funcționa. Ca să-l construiești, trebuie să aranjeze elementele din librărie, astfel încât să urmeze povestea jocului, așa cum vrea copilul tău ca el să se desfășoare și să se gândească la o funcție pentru fiecare. De exemplu, o navă are nevoie să se miște, un personaj poate să meargă sau să sară. 
 3. Scrie motorul jocului. Aici cel mic își poate arăta măiestria într-ale programării. În această etapă, el are nevoie să scrie codurile care construiesc scenariul jocului. Dacă încă nu știe să programeze, ajută-l să descopere câte proate să construiască prin programarea în C++ pe băncile de la sediul Code School Clubs sau chiar acasă, prin cursurile noastre online!
 4. Adaugă elemente media. Sunete, lumini, efecte speciale. Tot ce aduce o strălucire extra jocului poate fi integrat acum, prin programare. Pe internet există o mulțime de elemente grafice și efecte sonore gratuite. De asemenea, Audacity și GIMP sunt programe utile și simple de editare a sunetelor. 
 5. Scrie povestea jocului. Acum, că jocul are deja o formă, copilul tău poate coda tot ce se întâmplă în joc, inclusiv scenariile posibile și nivelurile. 
 6. Salvează totul întotdeauna. Fiecare document are nevoie să fie salvat frecvent. În plus, dacă programatoril adolescent a decis să păstreze codul motorului din jocul pe care l-a creat, el va putea refolosi bucăți din el pentru un viitor proiect asemănător. 
Vrei să îi oferi încrederea că poate să aibă succes?

Descoperă clubul de tehnologie care ajută copiii să se specializeze.

Avansați: Cum să faci un curs în Java

Android Studio folosește Java, ca limbaj de programare. Odată cu acest program, copilul tău va învăța și cum să facă un joc în Java. Ca să îl folosească, va trebui să descarce și Android SDK (Software Development Kit), un set de librării și unelte ce permit limbajului Java să se adapteze la Android OS. 

În Android Studio, copilul tău va lucra pe o interfață (un suport vizual), care mai poartă numele de IDE (Integrated Development Environment).

Un mod de a crea jocuri funcționale pe Android pentru un copil care nu este știe deja programare este să folosească Unity. Cum creează un joc în Unity? Poate învăța, într-un mod distractiv și captivant, de la trainerii Code School Clubs!

Avansați: Cum să faci un joc în Code::Blocks

Code::Blocks este un compilator. Mai exact, acesta traduce codurile din limbajele C într-o înșiruire de numere care are sens pentru computer.

Odată ce își instalează programul, copilul tău are nevoie să deschidă un nou proiect și să ofere câteva date care îi permit sistemului să construiască un schelet al jocului, să-și dea seama de ce are nevoie cel mic pentru a dezvolta jocul.

După ce introduce datele proiectului, micul tău programator va scrie codul jocului și se va distra construind fiecare acțiune. Un avantaj al programului este că poate spune, în timp real, dacă există vreo eroare la nivel de comenzi sau totul funcționează în parametri.

Adolescenți: Cum să faci un joc cu Python

Python este un limbaj de programare potrivit pentru a fi învățat între 9 și 17 ani, cu ajutorul căruia se pot crea jocuri, site-uri și multe altele. La Code School Clubs, preadolescenții și adolescenții se bucură de cursuri de Python și învață chiar și să folosească inteligența artificială în programele pe care le construiesc.

Limbajul folosește numere sau cifre și include Pygame, un set de module de coduri speciale pentru jocuri. Altfel spus, adolescentul tău va avea acces la o librărie destinată proiectului său, pe care o poate instala ușor. 

Cu ajutorul Pygame, poate crea jocuri prin programare și poate modela orice obiect își dorește. Cu ajutorul funcțiilor dedicate, poate alege mărimea, culoarea și volumul fiecărui obiect din scenariul său de joc. Apoi, fiecare obiect creat este integrat în lumea jocului. 

Elementele de grafică (imaginile) pot fi descărcate gratuit de pe platforme precum Free SVG. Odată ce toate elementele sunt integrate și și-au primit comenzile de mișcare, copilul poate rula jocul. Iată un exemplu de comandă de rulaj: (venv)$ python ./main.py.

Programul preferat pornește de la micul programator

Există nenumărate programe de creat jocuri, unele care chiar oferă tutoriale proprii sau un mix de limbaje de programare. Alegerea potrivită înseamnă metoda de lucru (programare clasică, vizuală, prin blocuri) preferată a copilului tău. Poate că vrea să învețe să codeze jocuri și să vadă cum elementele prind viață din comenzile sale. Sau, poate, preferă să lucreze cu blocuri și să se bazeze pe memoria sa vizuală.

Pasul cel mai mare, atunci când cel mic îți spune că vrea să înceapă să construiască jocuri este faptul că trece de la un simplu consumator la creator. Poți să îl îndrumi chiar tu către un curs care îl ajută să învețe dezvoltarea unui joc, în mod structurat. 

Pe lângă exercițiul de imaginație pe care îl implică această inițiativă, de-a lungul procesului copilul acumulează informații care îi pot fi utile, cum ar fi mecanismul din spatele jocurilor pe care le preferă, algoritmul de programare, testarea, chiar și grafica video.

Apropo, știai că un adolescent care are deja o mică experiență în programare poate să creeze jocuri spectaculoase folosind Unity, alături de traineri specializați? La Code School Clubs, oferim și cursuri potrivite pentru adolescenți de 12 – 17 ani. Cum să faci un joc pe PC care să arate ca cele de succes? Cu Unity!

Cursuri de programare
pentru copii

Copilul tău poate să bifeze încă de pe acum abilitățile care vor fi la căutare când el va fi deja mare.