Copiii sunt viitorul și viitorul e digital. Iată un adevăr al zilelor noastre care ne poate conduce ușor, pe fiecare dintre noi, spre o concluzie foarte simplă și naturală, de fapt: educația digitală tinde să fie tot mai puțin o opțiune și tot mai mult o necesitate pentru copii și tineri. Unii dintre adulții de azi poate că încă mai au de ales, când vine vorba de a lucra sau a opera în mediul digital, dar copiii de mâine s-ar putea să nu mai aibă această posibilitate. Sunt deja țări în lume unde caietele și cărțile din clasă sunt completate sau chiar înlocuite cu tablete și calculatoare, pentru clasele mari. Iar acesta e un alt adevăr, fie că ne place sau nu.
Ce avantaje recunoscute are educația digitală?
Concepția noastră asupra viitorului digital e întărită și de cercetări recente. Un studiu din 2021, axat pe beneficiile cognitive pe care le poate avea programarea, spune astfel: „Odată cu dezvoltarea tehnologiei, informatica se profilează tot mai mult ca un proces necesar și ca o abilitate absolut esențială pentru a rezolva probleme științifice complexe în mod eficient și reproductibil, putându-le facilita, în cele din urmă, o adevărată carieră înfloritoare celor care stăpânesc această abilitate. Cum tot mai multe țări din întreaga lume lansează inițiative de cursuri IT și integrează gândirea computațională în programa pentru învățământul superior, liceu, dar și pentru învățământul primar și grădiniță, se pune întrebarea firească: ce se află în spatele acestui entuziasm general pentru cursurile de calculatoare? O parte a raționamentului ține de faptul că lecțiile de IT îi ajută, în cele din urmă, pe elevi să deprindă și să consolideze abilități în nenumărate alte domenii conexe cu informatica.”
Devine așadar de netăgăduit că informatica și educația digitală în general sunt arii pline de resurse pentru copiii noștri. Arii care îi pregătesc azi pentru viitorul de mâine și pentru viața tehnologizată care-i așteaptă.
Club de Tehnologie și Programare pentru copii!
Prin joacă, copiii învață limbaje de programare la Code School Clubs
Concret, de ce să-ți îndrumi copilul spre cursuri de calculatoare?
Motivele enumerate de noi și întărite de cercetarea citată mai sus nu sunt nici pe departe singurele pentru care merită să-i deschizi copilului tău calea spre ingeniosul și promițătorul domeniu al programării! Există multe altele care se adaugă acestora, dintre care unele sunt chiar foarte pragmatice. Mai jos sunt cele mai comune:
- învățarea unui limbaj de programare îl poate ajuta pe copilul tău să-și găsească ușor un job;
- îl pregătește pentru o profesie pe care o poate face de oriunde;
- un job în domeniu îi va aduce satisfacție și foarte mulți bani;
- ca programator, copilul tău își poate lăsa amprenta asupra viitorului omenirii și poate schimba lumea prin ceea ce creează;
- jobul de programator menține creierul activ și tânăr;
- profesia presupune creativitate, împreună cu nenumărate alte abilități excelente, precum gândire logică și atenția la detalii.
Vezi? Ai atâtea motive să-i insufli copilului tău acest viitor! Acum, că știi de ce să-l dai la școala de informatică, hai să facem o incursiune printre cursurile online sau offline de calculatoare pentru copii sau începători pe care le recomandăm. Cine știe, în final poate fiul sau fiica ta va învăța să facă un joc de la cap la coadă. Sau va produce o schimbare majoră în lume, cum a făcut Zuckerberg cu Facebook sau, mult înaintea lui, inventatorul limbajului de operare Linux. Și ei au fost copii și tineri. Și ei au pornit de la o pasiune arzătoare pentru tehnologie.
Ateliere gratuite de programare
În doar o oră, copilul tău va învăța ceva nou și va folosi timpul la calculator pentru educație, în timp ce se va distra pe cinste!
Începe cu o ședință demo gratuită de informatică!
Invită-ți copilul mai întâi să exploreze informatica, în definitiv e foarte important să vezi cum rezonează, cât îi place și, eventual, cât nu. Nu toți sunt făcuți să devină programatori, dar alegerea acestui drum poate depinde și de încrederea pe care i-o insufli tu copilului, ca părinte, precum și de perseverența lui de-a învăța, dar și de elemente ca modul de livrare a cursului. Deci în final poate conta enorm să alegi un curs bun, și nu orice curs.
Pentru un început ușor și sigur, ajută să optezi pentru un atelier gratuit de IT și robotică. În loc de desenele de sâmbătă dimineața, testează cât de bine se distrează copilul tău cu o oră de informatică! Fă primul pas pentru el, completează formularul de înscriere și deschide-i drumul spre curiozitate!
Cursuri de IT online? Sau offline?
Că alegi varianta online sau offline de lecții de informatică pentru copii, important e să știi că gama cursurilor de acest tip e pentru toate vârstele. Deci dacă ai un copil mai mare, inclusiv la liceu, poate începe programarea de la un nivel mai avansat, potrivit vârstei și inteligenței lui mai dezvoltate.
Cursurile de la Code School Clubs pot lua orice copil de la zero în ceea ce privește universul programării. Sunt construite în așa fel încât să-l ducă, în timp, pe cursant până în punctul în care să fie capabil să-și construiască un viitor în IT. Micii curioși încep să cucerească domeniul în joacă, explorând. Totul e ca o distracție pentru ei, însă are utilitate maximă pentru viață, deoarece cursurile de informatică pentru copii le deschid calea spre o profesie cu potențial uriaș în zilele noastre.
Am împărțit cursurile în câteva categorii, după vârstă, mai jos. Delimitarea nu e strictă, dar pragul de vârstă e un bun reper ca să te orientezi după el și să identifici cea mai bună opțiune pentru copilul tău.
De la 7 ani: ne jucăm în lumea calculatoarelor!
Iată în continuare cele mai prietenoase cursuri prin care să-i deschizi copilului tău calea spre lumea atât de complexă a tehnologiei, cu componenta ei de programare sau chiar de siguranță cibernetică.
- Robotică pentru copii. Dacă ai un copil mic, poți începe direct cu un curs de robotică. Aici, învață să construiască roboți, în timp ce deprinde ușor noțiuni adecvate de matematică, informatică și tehnologie. Iar mai presus de toate, e important de știut că la aceste cursuri își va însuși și gândirea creativă!
- Gândire computațională. Utilizăm blocuri de tip drag & drop pentru a-i învăța pe copiii bazele programării. Creativitatea e la înălțime în acest curs, iar copiii pot realiza propriul joculeț, pot anima un personaj și își pot crea propria poveste sau prezentare.
- Competențe digitale. Acesta e un curs foarte practic prin care cei mici efectiv învață cum să folosească un computer pentru teme, proiecte și pentru comunicare în online. De asemenea, la acest curs află și că, pe lângă avantaje și divertisment, internetul are și nenumărate pericole la care e bine să fii atent.
- Programare vizuală. Ședințele de informatică din acest curs sunt foarte distractive și le arată celor mici cum să dezvolte jocuri, aplicații și animații pe care apoi pot să le testeze cu gașca sau cu cei dragi lor, acasă.
- Curs Scratch pentru copii. Ce aventură mai e și Scratch! Acest limbaj de programare vizual reprezintă cel mai simplu și interactiv mod prin care cei mici pot face animații, jocuri și programe. Copiii creează practic propriile povești digitale!
- Micro:bit. Acest curs îi învață pe copii cum să scrie programe software (folosind un limbaj de programare vizual) pentru un dispozitiv hardware (plăcuța Microbit). Ce rezultă de aici? Niște joculețe simpatice prin care se aprind leduri sau se execută diverse instrucțiuni atunci când apeși pe un buton sau miști plăcuța.
- Siguranța pe internet. Așa se numește workshopul nostru unde, prin discuții libere și proiecții video, îi informăm pe copiii despre pericolele din online. Pentru că sunt multe, iar cei mici sunt cei mai expuși! La final, micuții vor ști ce înseamnă hacking, phishing, furt de date și oversharing, precum și cum să se țină cât mai departe de ele.
- Cunoștințe de hardware și software. Pentru asta am creat workshopul Salut, eu sunt computerul tău. Ce facem la el? Ei bine, desfacem calculatoare și analizăm piulițe, șuruburi, fire. Aflăm ce scop au componentele hardware și, în același timp, descoperim împreună cu copiii diverse elemente software.
De la 9 ani încolo: ne distrăm și-aprofundăm informatica!
Mergem un nivel mai sus în materie de cursuri. Acum deja intrăm puțin mai serios în universul programării, însă chiar și-așa aprofundăm domeniul tot în timp ce ne distrăm. E cea mai plăcută cale de-a învăța, mai ales când lucrurile devin puțin mai complexe și mai grele. Ce pot învăța copiii începând cu 9 ani? Avem o listă întreagă de opțiuni, mai jos.
- Thunkable. Acesta e un curs de informatică pentru jocuri și aplicații de mobil. Practic, și dacă n-au mai programat niciodată nimic în viața lor, aici copiii învață să creeze aplicații funcționale și gata de testat cu prietenii, pentru Android sau iOS.
- App inventor. Pe o platformă similară cu Scratch, dar cu instrucțiuni mai complexe, copiii învață să-și construiască propria aplicație de mobil pentru Android și aprofundează noțiuni de bază din programare (variabile, condiții, bucle, funcții).
- HTML & CSS. Mici cursanți află din acest curs cum facă o pagină web în HTML. Iar cursul de CSS le face cunoscute noțiuni de bază pentru grafică web.
- Vlogging. Cum să uităm cireașa de pe tort! Câți copii nu visează azi să se facă youtuberi? Youtuber-ul e noul: „Când am să fiu mare, vreau să mă fac doctor!” Dacă ai un copil carismatic, acest curs e excelent pentru el, căci îi va prezenta tehnicile de filmare și de prezentare folosite de vloggeri de succes și-l va învăța să vorbească natural și eficient în fața camerei. Îi va dezvolta abilități de comunicare și va învăța cum să editeze un video.
De la 12 ani: creștem mari programatori!
De la vârsta de 12 ani în sus, putem vorbi de cursuri IT pentru copii la nivel avansat! Aici suntem, odată ajunși în acest punct. Gama de cursuri e foarte largă și opțiunile sunt pe măsură. Poți alege din extrem de multe cursuri de IT pentru copii.
- Python. Un limbaj de programare absolut fantastic! Folosit pentru multe jocuri, dar și pentru Spotify, Netflix, Youtube sau Google, acesta poate fi ca o mină de aur pentru viitorul copilului tău! Plus că e și un limbaj ușor de înțeles!
- Grafică Python. La Code School Clubs, acest curs e menit să ajute elevii care au parcurs modulul Python să continue să învețe bazele programării într-un mod vizual.
- Blender 3D. Ce poți face cu Blender? Ei bine, ce nu poți face, asta e întrebarea! Fiindcă vorbim de un software open source pentru grafică folosit la crearea efectelor vizuale din filme, a desenelor animate, dar și în artă sau la construirea modelelor pentru imprimante 3D, a jocurilor video, în arhitectură sau în dezvoltarea logo-urilor.
- Unity. Cei care fac acest curs au șansa să descopere lumea gaming-ului din extraordinarul rol de creatori. Până la finalul modulului, copiii pot să creeze jocuri complexe și să-și cultive abilități de game developer.
- C++. Am simplificat predarea acestui limbaj de programare, astfel încât copiii să-l asimileze ușor. C++ e unul dintre cele mai populare limbaje de programare și e folosit inclusiv în educație, jocuri, programe și aplicații.
- Flutter. La cursul nostru copiii pot dezvolta aplicații pentru diferite platforme și le pot testa automat. Programul e ușor și versatil, iar cursanții ajung să creeze proiecte inedite într-un timp scurt.
- RPA. Cei care urmează acest curs operează cu roboți software care imită comportamentul uman. Copiii pot pune roboții să transcrie mesaje vocale sau să redacteze rapoarte zilnice pentru activități de la birou. Ceea ce e foarte tare!
- Robotică Lego. La acest modul de robotică, copiii pot crea și programa un robot LEGO făcut de ei! Cursul le arată cum funcționează senzorii și motoarele și cum să programeze robotul pentru a executa comenzi specifice, precum mișcarea componentelor robotului.
- Arduino. Iată un curs foarte captivant care poate dezlănțui întreaga pasiune a copilului pentru programare! Cursanții dezvoltă numeroase abilități, iar cursul răspunde curiozităților pe care le au la vârste mai mari. Participanții învață să programeze un robot pentru a îndeplini funcții variate.
- Programare cu roboți Edison. La acest curs, copiii vor programa primul lor robot! Vor învăța cum să-i programeze toate componentele, de la micro-controller (“creierul lui Edison”) până la cel mai mic senzor.
- Java. Copiii deprind bazele programării cu JAVA, cu ajutorul platformelor Alice și Greenfoot, recomandate de Oracle Academy. Acest curs e un start excelent pentru o carieră în game development, dezvoltare web sau aplicații de mobil complexe. Sună excelent, nu-i așa?
Am urmărit acest lucru în cadrul programei noastre de cursuri: să producă rezultate excelente pentru copii. Măsura succesului în viitor s-ar putea să fie informatica. Sigur nu va fi unica măsură, dar posibil să fie una dintre cele mai importante. Deoarece, cel mai probabil și – până la alte descoperiri -, cât va exista tehnologie, vom avea nevoie și de programatori. Cu cât mai buni, cu-atât mai bine.
Și nu e vorba doar de utilitatea programării pentru lumea din jur. E vorba și de utilitatea pe care ți-o conferă ca individ. Să nu uităm că Bill Gates a afirmat la un moment dat că IT-ul îți angrenează mintea și te ajută să gândești mai bine, producând un tipar de gândire util în toate domeniile. E o vorbă mare, de la un titan al zilelor noastre. Probabil, știe el ce spune.